15 Νοεμβρίου μνήμη του Αγίου Αλβέρτου του Μεγάλου Διδασκάλου της Εκκλησιάς

Γεννήθηκε γύρω στο 1200 στη Γερμανία. Νεαρός ακόμη πήγε στην Ιταλία προκειμένου να σπουδάσει τέχνες. Εκεί γνώρισε τους Δομινικανούς και θέλησε να ενταχθεί στο τάγμα. Εστάλη στη Κολωνία όπου παράλληλα με το δοκίμιο σπούδασε θεολογία. Έγινε καθηγητής θεολογίας στο Παρίσι. Μαθητής του μάλιστα ήταν ο Άγιος Θωμάς ο Ακινάτης.

Η Θεολογία είναι απαιτητική και δύσκολη και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Αλβέρτος μπήκε στον πειρασμό να τα παρατήσει και να επιστρέψει στο σπίτι του. Στην Παναγία όμως που υπεραγαπούσε έβρισκε παρηγοριά και στήριγμα.

Εξελέγη επαρχιακός του τάγματος στη Γερμανία και το 1260 επίσκοπος Ρέγκενσμπουργκ.

Επικεντρώθηκε  στις θεολογικές μελέτες και στην αποστολή του τάγματος, που ήταν το κήρυγμα.

Ειρηνοποιός και σταθερό σημείο αναφοράς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Σύνοδο της Λυών, κυρίως στο ζήτημα της ένωσης της ελληνικής και λατινικής εκκλησίας. Πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 1280 και ενταφιάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Κολωνία.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου