15 ΜΑΡΤΙΟΥ μνήμη της Αγίας Λουκρητίας, παρθενομάρτυρος

Γόνος εύπορης οικογένειας μουσουλμάνων της Κόρδοβα διδάχτηκε τη χριστιανική διδασκαλία και βαπτίστηκε κρυφά χριστιανή, μέσω μιας συγγενούς της μοναχής ονόματι Λιλιόσα.

Η Λουκρητία για ένα χρονικό διάστημα κράτησε μυστική τη μεταστροφή της, όμως αποκάλυψε στους γονείς της ότι είχε ασπαστεί το χριστιανισμό. Εκείνοι προσπάθησαν να την πείσουν να επιστρέψει στη μουσουλμανική πίστη χωρίς αποτέλεσμα οπότε και εφάρμοσαν πιο αυστηρές μεθόδους. Τελικά, φαίνεται πως δέχτηκε να ικανοποιήσει την επιθυμία των γονέων της.

Τότε όμως έρχεται σε επαφή με τον άγιο Ευλόγιο και την αδελφή του Ανιλόνη και μια ημέρα, καθώς θα έπρεπε να παρευρεθεί στο γάμο κάποιου συγγενή της, διέφυγε βρίσκοντας κοντά τους καταφύγιο. Της εξασφάλισαν ένα σίγουρο και ασφαλές μέρος στο σπίτι κάποιων έμπιστων φίλων τους. Οι γονείς της ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό της. Απευθύνθηκαν φυσικά και στις αρχές δηλώνοντας την εξαφάνισή της. Πολλοί χριστιανοί θεωρήθηκαν ύποπτοι για υποκίνηση και γι’ αυτό φυλακίστηκαν.

Η Λουκρητία εν των μεταξύ περνούσε από ένα καταφύγιο στο άλλο ενώ αφιέρωνε ολόκληρο το χρόνο της στην προσευχή, τη νηστεία και τη μετάνοια.

Μια ημέρα επισκέφτηκε τον άγιο Ευλόγιο και την αδελφή του οι οποίοι την υποδέχτηκαν θερμά στην οικία τους. Η Λουκρητία θα επέστρεφε στον τόπο της τη νύκτα πριν την αυγή, ο άνθρωπος όμως που θα την συνόδευε πίσω στο καταφύγιό της καθυστέρησε αναγκάζοντάς την να παραμείνει ακόμα μερικές ώρες στο σπίτι του Ευλογίου. Κάποιος άγνωστος όμως κατήγγειλε στο δικαστή την παρουσία της Λουκρητίας στο σπίτι του Ευλογίου. Άμεσα στρατιώτες περικύκλωσαν το χώρο, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο δικαστήριο. Ο δικαστής προσπάθησε να ωθήσει τη Λουκρητία στην αποστασία, αλλά μάταια. Έτσι, καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού τέσσερις ημέρες μετά τη θανάτωση του αγίου Ευλογίου, στις 15 Μαρτίου 859.

Το σώμα της πετάχτηκε στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ στα νερά του οποίου επέπλεε θαυματουργικά, επιτρέποντας στους χριστιανούς να το περισυλλέξουν και να το ενταφιάσουν στη Βασιλική του Αγίου Γενεσίου στην Κόρδοβα.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου