15 Ιουλίου μνήμη του Αγίου Βοναβεντούρα

 

O Giovanni Fidanza γεννήθηκε στο Bagnoregio (Βιτέρμπο) το 1218. Όταν ήταν ακόμα βρέφος ο άγιος Φραγκίσκος τον θεράπευσε από μια βαριά ασθένεια  αναφωνώντας: «Oh bona ventura» (που σημαίνει «Ω καλότυχε»). Έτσι έμεινε γνωστός ως Μποναβεντούρας.

Σπούδασε στο Παρίσι. Kατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία εισήχθη στο Τάγμα των Ελασσόνων Πατέρων. Δίδαξε θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Το 1257 εξελέγη Γενικός Ηγούμενος του Τάγματος των Φραγκισκανών, αξίωμα που υπηρέτησε για δεκαεπτά χρόνια με τέτοιο ζήλο που χαρακτηρίστηκε δεύτερος ιδρυτής του τάγματος.

Συνέγραψε πολυάριθμα θεολογικά κείμενα, ένα από τα πιο σημαντικά ήταν το «Legenda maior», η βιογραφία του αγίου Φραγκίσκου. Σε αυτό βασίστηκε ο Giotto για να πραγματοποιήσει τον κύκλο των Ιστοριών του Αγίου Φραγκίσκου.

Ονομάστηκε επίσκοπος του Albano και δημιουργήθηκε Καρδινάλιος. Έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Λυών όπου και πέθανε στις 15 Ιουλίου 1274.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου