15η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

15η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ψλ 17 [16], 15)

Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό σου, θα χορτάσω όταν φανερωθεί η δόξα σου.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Φωτοδότη Κύριε, εσύ ο οποίος φωτίζεις τους πλανεμένους, για να επιστρέψουν στην οδό της αλήθειας, αξίωσε όσους ομολογούν τη χριστιανική πίστηνα απορρίπτουν ό,τι είναι ανάρμοστο και να συμπεριφέρονται αντάξια του χριστιανικού ονόματος. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμαζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

         Ανάγνωσμα από το βιβλίο του Δευτερονομίου (30, 10-14)

         Μίλησε ο Μωυσής στο λαό, λέγοντας: «Όλες αυτές οι ευλογίες θα συμβούν σ’ εσένα, αν υπακούσεις στη φωνή του Κυρίου, του Θεού σου, ώστε να τηρείς τις εντολές του, και τα διατάγματά του, που είναι γραμμένα σ’ αυτό το νόμο, και να επιστρέψεις στον Κύριο, το Θεό σου με ολόκληρη την καρδιά σου και με ολόκληρη την ψυχή σου.

         Αυτή η εντολή, με την οποία εγώ σε προστάζω σήμερα, δεν είναι επάνω από σένα ούτε μακριά. Δεν είναι στον ουρανό, ώστε να πεις: Ποιος θα ανέβει για μας στον ουρανό, για να μας τη φέρει, και να την ακούσουμε και να την εκτελέσουμε; Ούτε είναι πέρα από τη θάλασσα, ώστε να πεις: Ποιος θα διασχίσει τη θάλασσα για μας, και θα τη φέρει σε μας, για να την ακούσουμε και να την εκτελέσουμε; Αλλά είναι πολύ κοντά σου ο λόγος, στο στόμα μου και στην καρδιά σου, για να τον εκτελείς».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (69)

 

Ταπεινοί, αναζητείτε το Θεό,

και θα ζήσει η καρδιά σας.

 

Εγώ όμως, σ’ Εσένα απευθύνω την προσευχή μου, Κύριε,*

τον καιρό της αγάπης σου, Θεέ.

Εισάκουσέ με, με το πλήθος του ελέους σου,*

με την αλήθεια της σωτηρίας σου.

Εισάκουσέ με, Κύριε,+

επειδή καλοκάγαθη είναι η ευσπλαχνία σου.*

Πρόσεξέ με κατά το πλήθος του ελέους σου. Αντ.

 

Εγώ, όμως, είμαι φτωχός και πονεμένος.*

Η σωτηρία σου, Θεέ, ας με αναλάβει.

Θα υμνήσω το όνομα του Θεού με έναν ύμνο*

και με επαίνους θα το μεγαλύνω. Αντ.

 

Επειδή ο Θεός θα σώσει τη Σιών, *

θα ξαναχτίσει τις πόλεις του Ιούδα,

και οι απόγονοι των δούλων του θα την κληρονομήσουν,*

και όσοι αγαπούν το όνομά του θα την κατοικήσουν. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

         Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κολοσσαείς (1, 15-20)

         Ο Ιησούς Χριστός είναι η εικόνα του αόρατου Θεού, πρωτότοκος πριν από κάθε πλάσμα. Διότι στο πρόσωπό του δημιουργήθηκαν τα πάντα, τα επουράνια και τα επίγεια, τα ορατά και τα αόρατα. Οι Θρόνοι, οι Κυριότητες, οι Αρχές και οι Εξουσίες. Τα πάντα μέσω αυτού και γι’ αυτόν επλάστηκαν, κι αυτός είναι πριν απ’ όλα, και τα πάντα απ’ αυτόν συγκροτούνται.

         Αυτός είναι η κεφαλή του σώματος της εκκλησίας. Αυτός είναι η αρχή, ο πρωτότοκος απ’ τους νεκρούς, για να είναι πρώτος σε όλα. Πράγματι, θέλησε η ευδοκία του Θεού να κατοικήσει σ’ αυτόν κάθε πληρότητα, και μέσω αυτού να συμφιλιώσει τα πάντα με τον εαυτό του, τόσο τα επίγεια όσο και τα επουράνια, φέρνοντας την ειρήνη με το αίμα του σταυρού του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.6,63β.69β)

Αλληλούια. Τα λόγια σου, Κύριε, είναι Πνεύμα και ζωή, εσύ έχεις λόγια ζωής αιώνιας. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

          + Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (10, 25-37)

         Τον καιρό εκείνο, ένας νομικός σηκώθηκε και πειράζοντας τον Ιησού, είπε: «Διδάσκαλε, τι πρέπει να κάμω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;».

         Κι εκείνος του είπε: «Τι είναι γραμμένο στο Νόμο; Τι διαβάζεις εκεί;». Κι αυτός απάντησε και είπε: «Θα αγαπήσεις τον Κύριο, το Θεό σου, με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη δύναμη και με όλη σου τη διάνοια, και τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου».

         Τότε ο Ιησούς του είπε: «Σωστά απάντησες. Αυτό κάμε και θα ζήσεις».

         Αλλά ο νομικός, θέλοντας να δικαιολογηθεί, είπε στον Ιησού: «Και ποιος είναι ο πλησίον μου;».

         Πήρε τότε το λόγο ο Ιησούς και είπε: «Ένας άνθρωπος κατέβαινε απ’ την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ κι έπεσε σε ληστές που, αφού τον έγδυσαν και τον γέμισαν πληγές, έφυγαν αφήνοντάς τον μισοπεθαμένο. Αλλά κατά σύμπτωση κατέβαινε απ’ το δρόμο εκείνο ένας ιερέας και, βλέποντάς τον, συνέχισε το δρόμο του από την άλλη πλευρά. Με τον ίδιο τρόπο κι ένας Λευίτης που έφθασε σ’εκείνο το μέρος, τον είδε και συνέχισε το δρόμο του από την άλλη πλευρά.

         Αλλά κάποιος Σαμαρείτης που ταξίδευε πήγε προς το μέρος του, τον είδε και τον σπλαχνίστηκε. Τον πλησίασε και του έδεσε τα τραύματά του, ρίχνοντας λάδι και κρασί, και μετά τον ανέβασε επάνω στο ζώο του και τον έφερε σε ένα πανδοχείο και τον φρόντισε. Την άλλη ημέρα, έβγαλε κι έδωσε δυο δηνάρια στον ξενοδόχο και είπε: “Φρόντισέ τον και ό,τι τυχόν δαπανήσεις επί πλέον εγώ, όταν θα ξαναπεράσω, θα σου τα δώσω.

         Ποιος σου φαίνεται απ’ αυτούς ότι φάνηκε πλησίον του ανθρώπου που έπεσε στους ληστές;».

         Κι εκείνος απάντησε: «Αυτός που τον ελέησε».

         Κι ο Ιησούς του είπε: «Πήγαινε και κάμε κι εσύ το ίδιο».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ακούσαμε το λόγο του Θεού. Ας τον ικετεύσουμε με θάρρος να εισακούσει και τις προσευχές μας, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

         Για την Αγία Εκκλησία, για να είναι μέσα στον κόσμο το σημείο αγάπης του Θεού για τους ανθρώπους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

         Για τους χριστιανούς εργάτες και επαγγελματίες, ώστε εξασκώντας την εργασία τους όχι μόνο ως βιοποριστικό μέσον, να είναι αυτή μαρτυρία και διακονία αγάπης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

         Για τους κυβερνήτες της πατρίδας μας, ώστε να νομοθετούν σύμφωνα με το νόμο του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

         Για όσους υποφέρουν από έλλειψη κατανόησης και αγάπης, ώστε ο Θεός να τους επισκεφθεί μέσω καλών σαμαρειτών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

         Για όλους εμάς τους εδώ παρόντες, ώστε να ζούμε την εντολή της αγάπης του Θεού και του πλησίον, δίνοντας μαρτυρία για την ανάσταση του Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας, συγχώρεσε τις ελλείψεις μας, τις υπεκφυγές και τις δειλίες μας, όταν δεν συμπαρασταθήκαμε τους πονεμένους αδελφούς μας, και με τη δύναμη του Πνεύματός σου ανάδειξέ μας πιστούς μιμητές του Υιού σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Κύριε, τα δώρα της Εκκλησίας σου η οποία σε ικετεύει και χορήγησε στους πιστούς που τα λαβαίνουν να προοδεύουν σε αγιότητα. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 84 [83], 4-5)

Ο σπουργίτης βρήκε κατοικία, και το χελιδόνι φωλιά για τους νεοσσούς του, τα θυσιαστήριά σου, Κύριε των δυνάμεων, βασιλέα μου και Θεέ μου. Μακάριοι όσοι κατοικούν στον οίκο σου, θα σε ανυμνούν στους αιώνες των αιώνων.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε παρακαλούμε, πανάγαθε Κύριε, με τα Μυστήρια που τελούμε και τα δώρα σου που λαβαίνουμε, ας αυξάνει η βεβαιότητα για τη σωτηρία μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

15η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Κύκλος Γ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου