14 Μαΐου, η προσευχή που μας κάνει μια οικογένεια
Ο πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο σχολιάζει την προθυμία του Πάπα να δεχθεί την πρόταση της Ύπατης Επιτροπής για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη για μια Ημέρα προσευχής, νηστείας και προσευχής για την ανθρωπότητα: η πανδημία είναι μια ευκαιρία να ριζωθούν στο μέλλον η αξία της αδελφοσύνης και της κοινής συνύπαρξης.
Όχι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες, ομάδες και ηγέτες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, συμμετείχαν σε μια «στιγμή προσευχής και αλληλεγγύης». Ο Καρδινάλιος Μιγκέλ Άγγελος Miguel Angel Ayuso Guixot επιστρέφει στην πρωτοβουλία που στις 14 Μαΐου θα δει τον Πάπα Φραγκίσκο και την Εκκλησία να συμμετέχουν στην Ημέρα της προσευχής, της νηστείας και των έργων ευσπλαχνίας που ξεκίνησε η Ύπατη Επιτροπή για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη. Η Hélène Destombes ρώτησε τον καρδινάλιο ποιο σημάδι θα ήθελε να στείλει η Επιτροπή στον κόσμο με αυτή τη στιγμή προσευχής:
Απ. – Μου φαίνεται ότι, με αυτήν την έκκληση, η Ύπατη Επιτροπή, για την επίτευξη των στόχων που περιέχονται στο Έγγραφο για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη για την παγκόσμια ειρήνη και την κοινή συνύπαρξη, μας καλεί να αναγνωρίσουμε την πνευματική διάσταση η οποία, ως πιστοί, αλλά και ως άνθρωποι καλής θέλησης, μπορούμε να αντιληφθούμε σε αυτήν τη βαθιά αναταραχή που βιώνει ο κόσμος λόγω αυτής της πανδημίας. Στην πραγματικότητα, ο καθένας, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό, την οικονομική κατάσταση, την πίστη ή την έλλειψη θρησκευτικής πίστης, αισθάνεται και ξανά βιώνει την τεράστια κραυγή της ανθρωπότητας που υποφέρει, βυθισμένη από όλες τις πλευρές, στενοχωρημένη και αναστατωμένη. Επομένως, η καλοπροαίρετη προσκόλληση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος στο Regina Coeli της Κυριακής 3 Μαΐου, εκδήλωσε τη βούλησή του να συμμετάσχει σε αυτήν την έκκληση για την προσεχή 14η Μαΐου, η οποία μας δείχνει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ιστορικής αυτής στιγμής που της πιθανής θετικής απάντησης που μας επηρεάζει όλους.
Μεταξύ των διαφόρων προσωπικοτήτων που θα συμμετέχουν σε αυτήν την πρόσκληση είναι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών: είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι που αποστέλλεται σε ολόκληρο τον κόσμο και επίσης και σε εκείνες τις Χώρες που παραμένουν διχασμένες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου …
Απ. – Ναι, προφανώς, η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, που εκδηλώθηκε μέσω αυτής της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, έχει ήδη δείξει ότι, ως ανθρώπινα όντα, είμαστε όλοι μια οικογένεια, είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και κατά συνέπεια, ξεκινώντας από την πίστη των θρησκευτικών ηγετών, μέσω ομάδων και υπευθύνων για την κοινωνική και πολιτική ζωή, είναι καλό να υπάρχει μια στιγμή προσευχής και αλληλεγγύης για να ζητηθεί το τέλος αυτής της πανδημίας. Επομένως, είναι μεγάλη χαρά να γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλές προσωπικότητες που έχουν ήδη δηλώσει την συμμετοχή τους, που στη συνέχεια θα εκδηλωθεί με έναν εντελώς προσωπικό και εσωτερικό τρόπο, δεδομένου ότι, λόγω αυτού που βιώνουμε, δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συναντήσεις οποιουδήποτε είδους εξαιτίας του κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των θρησκειών στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης τόσο σε πνευματικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο;
Απ. – Θα έλεγα ότι όλες οι θρησκείες δίνουν μεγάλο χώρο στην εσωτερικότητα και, κατά συνέπεια, στην εσωτερική ματιά, στην οποία, θέλοντας και μη, έχουμε αναγκαστεί. Με σημαντικές, διαφορετικές αποχρώσεις και πρακτικές, όπως η προσευχή και η επίκληση, σε κάθε περίπτωση, μας τοποθετούν σε μια πράξη αγάπης ανοιχτή στο καλό του άλλου και στην αποδοχή. Και δεν είναι μικρό πράγμα! Η νηστεία και οι πράξεις αγάπης είναι ατομικές και κοινοτικές πράξεις, οι οποίες απαιτούν πραγματική ευθύνη και επίγνωση της δράσης. Και αυτό μου φαίνεται να είναι ένα σημαντικό σημείο για την «μετά-Covid» εποχή.
Η Ύπατη Επιτροπή για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη καλεί σε προσευχή, νηστεία, αλλά και να συμμετάσχουμε σε έργα ευσπλαχνίας. Υπάρχουν ήδη κάποιες κοινές πρωτοβουλίες;
Απ. – Ναι, εδώ και εκεί υπάρχουν κοινές πρωτοβουλίες από την αρχή της πανδημίας. Αλλά πάνω απ' όλα υπάρχουν σιωπηλές πρωτοβουλίες: το να ζεις μαζί ενώ είσαι απομακρυσμένος για λίγο. Να φροντίζεις και να βοηθάς όσους έχουν ανάγκη χωρίς θρησκευτική διάκριση, η ανταλλαγή γνώσεων… υπάρχουν πολλά. Πράγματι, η Ύπατη Επιτροπή επιδιώκει – με βάση το «Έγγραφο για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη για την Παγκόσμια Ειρήνη και την Κοινή Συνύπαρξη», που υπογράφηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Μεγάλο Ιμάμη του Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib – να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο για αναζήτηση ειρήνη και μέσω της αλληλεγγύης, για να αντιμετωπιστεί η ανθρώπινη και ανθρωπιστική κρίση στην οποία είμαστε όλοι πρωταγωνιστές και υποφέρουμε μαζί με εκείνους που υποφέρουν. Ως εκ τούτου, θα έλεγα ότι είμαστε αντιμέτωποι σε μια μοναδική ευκαιρία – όπως λέει ο τίτλος του εγγράφου για την Aνθρώπινη Aδελφοσύνη – στο οποίο ο Άγιος Πατέρας ήθελε να λάβει χώρα στις 14 Μαΐου και αυτό να ριζωθεί στις αντίστοιχες θρησκευτικές παραδόσεις στο όνομα που θέλουμε να δώσουμε στο μέλλον μας! Και πιστεύω ότι το μέλλον μας θα είναι μέλλον Αδελφοσύνης, Ειρήνης και κοινής Συνύπαρξης.
Μετάφραση:π.Ι.Σκλ.