14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

 

Στις 14 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία γιορτάζει την ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Σήμερα είναι η επέτειος της εύρεσης του ξύλου Σταυρού από την Αγία Ελένη (14 Σεπτεμβρίου 320) και των εγκαινίων του Ναού του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ (335).

Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ελένη έφερε ένα μέρος του Σταυρού στη Ρώμη ενώ ένα μέρος παρέμεινε στην Ιερουσαλήμ.

Το λειτουργικό χρώμα αυτής της ημέρας είναι το κόκκινο. Είναι το χρώμα των Αγίων Παθών του Κυρίου, που θυμίζει τον Τίμιο Σταυρό και το οποίο χρησιμοποιείται και κατά την Ιερά Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται η Σταυροπροσκύνηση.

Ο σταυρός είναι το σύμβολο των πιο τρομερών βασανιστηρίων, για τους Χριστιανούς όμως είναι το δέντρο της ζωής, ο θρόνος, ο βωμός της Νέας Διαθήκης. Από το Χριστό – νέο Αδάμ – που πέθανε επάνω στο Σταυρό, προήρθε το υπέροχο Μυστήριο όλης της Εκκλησίας. Ο Σταυρός είναι το σημείο της κυριαρχίας του Χριστού πάνω σε εκείνους οι οποίοι με το Βάπτισμα έχουν γίνει σύμμορφοι με Αυτόν στο θάνατο και τη δόξα Του. Στην παράδοση των Πατέρων ο Σταυρός είναι το σημείο του Υιού του Ανθρώπου που θα επανέλθει στο τέλος των αιώνων.

Οι ίδιοι οι απόστολοι αναφερόταν στο κήρυγμά τους στο «Χριστό Εσταυρωμένο». Αποδεχόμενος αυτήν την αλήθεια ο Χριστιανός σταυρώνεται με τον Χριστό, δηλαδή σηκώνει τον δικό του σταυρό καθημερινά, υπομένοντας, όπως ο Χριστός, τραυματισμούς και βάσανα, που αναπαράγουν στο μυστικό σώμα της Εκκλησίας την κατάσταση του θανάτου του Χριστού, συνεισφέρουν στη λύτρωση των ανθρώπων και εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στη δόξα του Αναστημένου.

 

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου