14η Κυριακή του Έτους (Α)

14 η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 48(47), 10-11                         

Αναπολούμε, Κύριε, το Έλεός Σου, μέσα στον Ναό Σου. Όπως, Θεέ, το Όνομά Σου, έτσι και ο Έπαινός Σου, μέχρι της γης τα πέρατα. Η Δεξιά Σου είναι γεμάτη από δικαιοσύνη.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Θεέ Πανάγαθε, ο οποίος με την ταπείνωση του Υιού Σου ανόρθωσες από τη πτώση του το ανθρώπινο γένος, χορήγησε στους πιστούς Σου, τους οποίους ελευθέρωσες από τη σκλαβιά της αμαρτίας να απολαύσουν Ευτυχία Αιώνια. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ζαχαρία (9,9-10)

Αυτά λέει ο Κύριος: «Να χαίρεσαι υπερβολικά, θυγατέρα της Σιών, να αλαλάζεις, θυγατέρα της Ιερουσαλήμ. Ιδού, ο Βασιλιάς σου έρχεται σε σένα, Αυτός είναι δίκαιος και σωτήρας, πένης, και κάθεται επάνω σε γαϊδούρι κι επάνω σε πουλάρι γιο υποζυγίου. Και θα εξολοθρεύσω την άμαξα από τον Εφραΐμ και το άλογο από την Ιερουσαλήμ και θα εξολοθρευτεί το τόξο του πολέμου κι Αυτός θα μιλήσει για ειρήνη στα έθνη. Και η εξουσία Του θα είναι από θάλασσα μέχρι θάλασσα κι από ποταμό μέχρι τα πέρατα της γης».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ        Ψαλμός  145   (1-2.8-9.10-11.13γδ-14)

 

Αντίφωνο:                Θα Σε εξυμνώ, Θεέ, Βασιλιά μου,*

                                  και θα ευλογώ το Όνομά Σου αιώνια.

Θα Σε εξυμνώ, Θεέ, Βασιλιά μου,+

και θα ευλογώ το Όνομά Σου*

αιώνια και στους αιώνες των αιώνων.

Κάθε ημέρα θα Σε ευλογώ+

και θα αινώ το Όνομά Σου*

αιώνια και στους αιώνες των αιώνων. Αντ.

 

Εύσπλαχνος και ελεήμων ο Κύριος,*

μακρόθυμος και πολυέλεος.

Καλός ο Κύριος για όλους,*

και τα Ελέη Του επάνω σ’ όλα Του τα Έργα. Αντ.

 

Θα Σε δοξάζουν, Κύριε, όλα Σου τα Έργα,*

και θα Σε ευλογούν οι άγιοί Σου.

Θα μιλούν για τη Δόξα της Βασιλείας Σου*

και θα λένε για τη Δύναμή Σου Αντ.

 

Πιστός ο Κύριος σε όλους τους Λόγους Του*

και Άγιος σε όλα τα Έργα Του.

Ο Κύριος στηρίζει όσους πέφτουν*

και ανορθώνει τους καταπιεσμένους. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους (8,9.11-13)

Αδελφοί, εσείς δεν είστε κάτω από την εξουσία της σάρκας αλλά κάτω από την εξουσία του Πνεύματος, αν βέβαια κατοικεί μέσα σας το Πνεύμα του Θεού. Αν όμως κάποιος δεν έχει Πνεύμα Χριστού, αυτός δεν είναι δικός Του. Και εάν το Πνεύμα Εκείνου, που ανέστησε τον Ιησού από τους νεκρούς, κατοικεί μέσα σας, Αυτός που ανέστησε τον Χριστό από τους νεκρούς θα ζωοποιήσει και τα θνητά σας σώματα, μέσω του Πνεύματός Του που κατοικεί μέσα σας. Άρα, λοιπόν, αδελφοί, είμαστε οφειλέτες όχι στη σάρκα, ώστε να ζούμε σύμφωνα με τη σάρκα, γιατί, αν ζείτε σύμφωνα με τη σάρκα, μέλλει να πεθάνετε. Αν όμως θανατώνετε τα έργα του σώματος με το Πνεύμα, θα ζήσετε.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ – Αλληλούια  (Μτ. 11,25)

Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα έκρυψες από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (11,25-30)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς είπε: «Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα έκρυψες από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς. Ναι, Πατέρα, διότι αυτό ήταν το θέλημά Σου.        Όλα μου έχουν παραδοθεί από τον Πατέρα μου και κανένας δε γνωρίζει αληθινά τον Υιό, παρά μόνο ο Πατέρας. Ούτε τον Πατέρα γνωρίζει κανείς, παρά μόνο ο Υιός και σε όποιον ο Υιός θέλει να Τον αποκαλύψει. Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε επάνω σας τον ζυγό μου και μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. Πράγματι, ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Με τη Ζωή και τον Θάνατό Του,  ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, φανέρωσε πως έγινε αλληλέγγυος με τους φτωχούς και τους μικρούς. Ας ζητήσουμε τη δύναμη να κάνουμε και εμείς το ίδιο, λέγοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να ευαγγελίζει τους ανθρώπους με το Ευαγγέλιο της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της απελευθέρωσης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους είναι κατάκοποι και καταπιεσμένοι, ώστε να βρουν ανάπαυση στη φροντίδα των χριστιανών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τον χριστιανικό λαό, ώστε να αναγνωρίσει πλήρως το πρόσωπο της Αγάπης του Θεού στον Ιησού Χριστό και να Τον κηρύττει στους συνανθρώπους μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να αποκτήσουμε το Πνεύμα του Θεού, που θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε την αληθινή ευτυχία ευρισκόμενοι ανάμεσα στους φτωχούς και τους ταπεινούς, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

+ Κύριε Ιησού, πράε και ταπεινέ στην καρδιά, κατάστησε και τη δική μας καρδιά όμοια προς τη δική Σου, ώστε να μπορέσουμε να δεχθούμε το μυστήριο της Αγάπης Σου, Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Η θυσία που προσφέρουμε, Κύριε, στο Όνομά Σου, ας μας εξαγνίσει ώστε, ημέρα με την ημέρα, να εκδηλώνουμε τη νέα ζωή των τέκνων Σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψλ 34 (33), 9

Γευθείτε και δείτε πόσο καλός είναι ο Κύριος. Μακάριος ο άνδρας, που σ’ Αυτόν ελπίζει.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφόσον μας τρέφεις με τόσο θαυμαστά δώρα, Κύριε, αξίωσέ μας, Σε παρακαλούμε, να απολαμβάνουμε τα Σωτήρια Αγαθά Σου και ακατάπαυστα να Σε υμνούμε. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

14Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Α).docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου