13 Μαρτίου Μνήμη αγίων Μακεδονίου, Πατρικίας, Μοδέστης

13 Μαρτίου Μνήμη αγίων Μακεδονίου, Πατρικίας και Μοδέστης

αγιοι_ή_2.JPG

Το Συριακό Μαρτυρολόγιο (4ος αιώνας) για τις 13 Μαρτίου αναφέρει: “στη Νικομήδεια ο Μόδεστος Ιερέας Μάρτυρας και εικοσιένα ακόμη μάρτυρες”.
Την ίδια ημερομηνία, με μερικές διαφοροποιήσεις, το Martyrologium Hieronymianum αναφέρει πως στη Νικομήδεια μνημονεύεται ο “Μακεδόνιος Ιερέας, η σύζυγός του Πατρικία και η Μοδέστη, η θυγατέρα του”. Είναι προφανές ότι τα δύο μαρτυρολόγια παρουσιάζουν τα ίδια πρόσωπα. Αργότερα όμως, κάποιο πιθανό λάθος προξένησε τη μεταβολή κάποιων από τα στοιχεία.
Η έλλειψη γραπτής μαρτυρίας αναφορικά με αυτή την ομάδα των Μαρτύρων της Βιθυνίας καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε μελέτη από την οποία θα μπορούσαν να προκύψουν περεταίρω στοιχεία για τη ζωή, τον τρόπο του μαρτυρίου τους ακόμα και την χρονική περίοδο που μαρτύρησαν για την πίστη τους στο Χριστό.
Τα Βυζαντινά συναξάρια, παρότι αναφέρουν πολυάριθμους Μάρτυρες από τη Νικομήδεια, αγνοούν παντελώς τους συγκεκριμένους αγίους.
Παρόλα αυτά όλα τα μαρτυρολόγια της Δύσεως αποδίδουν τη μνήμη τους τη 13 Μαρτίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου