13 Μαρτίου Μνήμη αγίων Μακεδονίου, Πατρικίας, Μοδέστης

13 Μαρτίου Μνήμη αγίων Μακεδονίου, Πατρικίας και Μοδέστης

αγιοι_ή_2.JPG

Το Συριακό Μαρτυρολόγιο (4ος αιώνας) για τις 13 Μαρτίου αναφέρει: “στη Νικομήδεια ο Μόδεστος Ιερέας Μάρτυρας και εικοσιένα ακόμη μάρτυρες”.
Την ίδια ημερομηνία, με μερικές διαφοροποιήσεις, το Martyrologium Hieronymianum αναφέρει πως στη Νικομήδεια μνημονεύεται ο “Μακεδόνιος Ιερέας, η σύζυγός του Πατρικία και η Μοδέστη, η θυγατέρα του”. Είναι προφανές ότι τα δύο μαρτυρολόγια παρουσιάζουν τα ίδια πρόσωπα. Αργότερα όμως, κάποιο πιθανό λάθος προξένησε τη μεταβολή κάποιων από τα στοιχεία.
Η έλλειψη γραπτής μαρτυρίας αναφορικά με αυτή την ομάδα των Μαρτύρων της Βιθυνίας καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε μελέτη από την οποία θα μπορούσαν να προκύψουν περεταίρω στοιχεία για τη ζωή, τον τρόπο του μαρτυρίου τους ακόμα και την χρονική περίοδο που μαρτύρησαν για την πίστη τους στο Χριστό.
Τα Βυζαντινά συναξάρια, παρότι αναφέρουν πολυάριθμους Μάρτυρες από τη Νικομήδεια, αγνοούν παντελώς τους συγκεκριμένους αγίους.
Παρόλα αυτά όλα τα μαρτυρολόγια της Δύσεως αποδίδουν τη μνήμη τους τη 13 Μαρτίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου