13 Οκτωβρίου μνήμη του Αγίου Εδουάρδου Γ, Βασιλέως

 

Ο Εδουάρδος ο Ομολογητής ήταν ο προτελευταίος βασιλιάς της Αγγλίας της αγγλοσαξονικής δυναστείας.

Το 1013 εκείνος μαζί με τον αδελφό του Αλφρέντο κατέφυγαν στη Νορμανδία από τη μητέρα του Έμμα, αδερφή του Δούκα Ριχάρδου Β’ της Νορμανδίας, για να γλιτώσουν από την εισβολή της Δανίας στην Αγγλία. Στα 25 χρόνια που πέρασε στην εξορία στη Νορμανδία ανέπτυξε μια ισχυρή χριστιανική πίστη, ενώ η Αγγλία έγινε μέρος της μεγάλης δανικής αυτοκρατορίας.

Οι Αγγλοσάξονες ευγενείς κάλεσαν τον Εδουάρδο να επιστρέψει στην Αγγλία το 1041 και δύο χρόνια αργότερα στέφεται βασιλιάς στον Καθεδρικό Ναό του Winchester.

Η θητεία του Εδουάρδου σημαδεύτηκε από ειρήνη και ευημερία, αλλά για να αποκτήσει αποτελεσματική εξουσία στην Αγγλία έπρεπε να αντιμετωπίσει αρκετούς ισχυρούς ευγενείς, συμπεριλαμβανομένου του Γκόντγουιν, κόμη του Γουέσεξ, ο οποίος είχε τον σταθερό έλεγχο του Γουέσεξ, που προηγουμένως ήταν η καρδιά της αγγλοσαξονικής μοναρχίας. Η συμπάθεια του Εδουάρδου για τους Νορμανδούς αποδοκιμάστηκε από τους Σάξωνες και Δανούς ευγενείς, οι οποίοι ευνόησαν τη διάδοση αντινορμανδικών απόψεων.

Η ειρηνευτική πολιτική του Εδουάρδου κορυφώθηκε με το διάταγμα του 1049, που προέβλεπε τον παροπλισμό του σταθερού αγγλικού στόλου, τη σημαντική μείωση των φόρων και την κατάργηση του φόρου διατήρησης του στρατού.

Πράος και γενναιόδωρος, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στους Άγγλους που τον τιμούσαν όχι μόνο για τα σοφά διοικητικά μέτρα, αλλά κυρίως για την καλοσύνη του, για τη φιλανθρωπία του προς όσους είχαν ανάγκη και για την αγιότητα της ζωής του. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του είχε κάνει όρκο να ζήσει με αγνότητα και να πάει προσκυνητής στη Ρώμη, εάν η οικογένειά του ανακτούσε την εξουσία, αλλά οι ευγενείς αντιτάχθηκαν σε αυτό το ταξίδι. Για το λόγο αυτό ζήτησε και έλαβε από τον Πάπα Λέοντα Θ΄ ιδιαίτερη εξαίρεση αφού ήταν αδύνατο να πραγματοποιήσει το τάμα του: σε αντάλλαγμα, μοίρασε στους φτωχούς  όσα χρήματα είχε υπολογίσει για το ταξίδι και χτίζει στο Λονδίνο ένα μοναστήρι προς τιμήν του Αγίου Πέτρου: το γνωστό Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Ο Εδουάρδος πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1066. Το 1102 κατά τη διαδικασία εκταφής του το σώμα του βρέθηκε άφθαρτο. Το ίδιο συνέβη και κατά το άνοιγμα του τάφου στις 29 Δεκεμβρίου 1163. Τότε το σκήνωμά του μεταφέρθηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Η μνήμη του εορτάζεται από την Εκκλησία στις 13 Οκτωβρίου σε ανάμνηση της πρώτης ανακομιδής των λειψάνων του.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου