13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΝΤΙΑΝΟΥ

 

Εξελέγη Πάπας το 230, περίοδο που ο χριστιανισμός κατόρθωσε να οργανωθεί καθώς ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Σεβήρος ήταν αρκετά ανεκτικός με το θρησκευτικό ζήτημα.

Εντούτοις, το κλίμα ειρήνης και θρησκευτικής ευημερίας γρήγορα κλονίστηκε, αυτή τη φορά από εσωτερικούς παράγοντες αφού ο νόμιμος ποντίφικας έρχεται να αντικατασταθεί από έναν αντιπάπα, τον Ιππόλυτο.

Ο Ιππόλυτος, ιερέας καλλιεργημένος και πειθαρχημένος είχε κατηγορήσει τον Πάπα άγιο Ζεφυρίνο και τον διάκονο Κάλλιστο για αίρεση και όταν ο τελευταίος εξελέγη το 217 Πάπας, εξεγέρθηκε δημιουργώντας σχίσμα που διήρκησε καθόλη την ποιμαντορία των Ουρβανού και Ποντιανού. Στο μεταξύ ο Αλέξανδρος Σεβήρος πέθανε και τη θέση του πήρε ο Μαξιμίνος. Ο νέος αυτοκράτορας ήταν κατά πολύ λιγότερο διαλλακτικός και ανεκτικός με τους χριστιανούς. Ευρισκόμενος μπροστά σε μια Εκκλησία που είχε δύο ηγέτες έστειλε και τους δύο σε καταναγκαστική εργασία σε ορυχεία της Σαρδηνίας.

πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου