13η Κυριακή του Έτους (Α)

13 η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 47 [46], 2                         

Χειροκροτήστε όλα τα έθνη, φωνάξετε στον Θεό με φωνή ευφροσύνης.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Θεέ Πατέρα, ο οποίος με τη χάρη της υιοθεσίας θέλησες να γίνουμε τέκνα του φωτός, μην επιτρέψεις, Σε παρακαλούμε, να επανέλθουμε στις πλάνες του σκότους, αλλά αξίωσέ μας να ακτινοβολούμε πάντοτε το Φως της Αλήθειας. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το τέταρτο βιβλίο των Βασιλειών (4,8-11.14-16α)

Κάποια ημέρα ο Ελισσαιέ διάβαινε προς τη Σουνάμ, όπου ήταν κάποια μεγάλη γυναίκα, και τον κράτησε για να φάει ψωμί. Κάθε που περνούσε από εκεί, πήγαινε σ’ εκείνη για να φάει ψωμί. Και η γυναίκα είπε στον άνδρα της: «Διαπιστώνω ότι αυτός ο άνθρωπος του Θεού είναι άγιος, αυτός που συχνά διαβαίνει προς εμάς. Ας κάνουμε ένα μικρό υπερώο χτιστό κι ας βάλουμε γι’ αυτόν εκεί ένα κρεβάτι κι ένα τραπέζι κι ένα κάθισμα κι ένα λυχνάρι, για να μένει εκεί, όταν έρχεται σε μας». Και κάποια ημέρα ήλθε εκεί και στράφηκε στο υπερώο και κοιμήθηκε εκεί. Και είπε στον υπηρέτη του: «Τι θέλει, λοιπόν, να της κάνω;». Και ο Γιεζεί απάντησε: «Μη ρωτάς. Αυτή δεν έχει παιδί, και ο άνδρας της είναι γέροντας». Έτσι πρόσταξε να την καλέσει. Κι όταν την κάλεσε και στάθηκε στην πόρτα, της είπε: «Τον ερχόμενο χρόνο, κατ’ αυτήν την εποχή, θα έχεις ένα γιο στην αγκαλιά σου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ            Ψαλμός  89                (2-3.16-17.18-19)

Αντίφωνο: Τα Ελέη Σου, Κύριε, αιώνια θα ψάλλω !

 

Τα Ελέη Σου, Κύριε, αιώνια θα ψάλλω,+

από γενεά σε γενεά θα αναγγέλλω,*

με το στόμα μου την Αλήθεια Σου.

Επειδή είπες: «Για πάντα θα υπάρχει το έλεος»,*

στους Ουρανούς στερεώθηκε η Αλήθεια Σου. Αντ.

 

Μακάριος ο λαός που Σε ζητωκραυγάζει.*

Κύριε, μέσα στο Φως του Προσώπου Σου θα προχωρούν,

κι όλη την ημέρα απ’ το Όνομά Σου θα ευφραίνονται,*

και θ’ αγάλλονται απ’ τη Δικαιοσύνη Σου. Αντ.

 

Επειδή Εσύ είσαι το καύχημα της ισχύος τους,*

και από την Ευδοκία Σου θα δοξαστεί η δύναμή τους.

Επειδή στον Κύριο ανήκει η ασπίδα μας,*

ο Βασιλιάς μας, στον Άγιο του Ισραήλ. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους (6,3-4.8-11)

Αδελφοί, μήπως αγνοείτε ότι όσοι βαπτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό, έχουμε βαπτιστεί στον Θάνατό Του; Έχουμε ενταφιαστεί, λοιπόν, μαζί Του, με το βάπτισμα στον θάνατο, ώστε, όπως ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς μέσω της Δόξας του Πατέρα, έτσι και εμείς να πορευτούμε μέσα σε μια Νέα Ζωή. Αν όμως πεθάναμε μαζί με τον Χριστό, πιστεύουμε πως θα ζήσουμε επίσης μαζί Του, γνωρίζοντας ότι ο Χριστός, αναστημένος από τους νεκρούς, δεν πεθαίνει πια, ότι ο θάνατος δεν έχει επάνω Του καμιά εξουσία. Γιατί ως προς το ότι πέθανε, πέθανε μια για πάντα για την αμαρτία. Τώρα όμως που ζει, ζει για τον Θεό. Έτσι κι εσείς να θεωρείτε τους εαυτούς σας, ότι είναι νεκροί για την αμαρτία, αλλά ζωντανοί για τον Θεό, μέσω του Ιησού Χριστού.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ – Αλληλούια   (Α΄ Πετρ.2,9)

Εσείς είστε εκλεκτή γενεά, βασιλικό ιερατείο, ένα άγιο έθνος, ένας λαός που ανήκει στον Θεό, για να αναγγείλετε τις αρετές Εκείνου που σας κάλεσε μέσα απ’ το σκοτάδι στο θαυμαστό του Φως.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (10,37-42)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές Του: «Όποιος αγαπά τον πατέρα ή τη μητέρα επάνω από μένα, δεν είναι άξιος για μένα. Κι όποιος αγαπά τον γιο ή την κόρη επάνω από μένα, δεν είναι άξιος για μένα. Και όποιος δεν παίρνει τον σταυρό του και δεν ακολουθεί πίσω μου, δεν είναι άξιος για μένα. Όποιος βρει τη ζωή του, θα τη χάσει, και όποιος χάσει τη ζωή του για μένα, αυτός θα τη βρει. Όποιος δέχεται εσάς, δέχεται εμένα. Και όποιος δέχεται εμένα, δέχεται Αυτόν που με έστειλε. Όποιος δέχεται έναν προφήτη επειδή είναι προφήτης, θα λάβει την ανταμοιβή ενός προφήτη. Και όποιος δέχεται έναν δίκαιο επειδή είναι δίκαιος, θα λάβει την ανταμοιβή ενός δίκαιου. Και όποιος τυχόν ποτίσει έναν απ’ αυτούς τους μικρούς ακόμα κι ένα ποτήρι κρύο νερό, επειδή είναι μαθητής μου, αλήθεια σας λέω, δε θα χάσει την ανταμοιβή του».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί ,

Η ζωή του χριστιανού είναι ένας δρόμος του Σταυρού, που μέσω του Γολγοθά οδηγεί στη Δόξα της Αναστάσεως. Ας παρακαλέσουμε τον Θεό Πατέρα να μας δίνει την απαιτούμενη δύναμη για να αγκαλιάζουμε τους σταυρούς της κάθε μέρας, ακολουθώντας τον Ιησού: 

-Εισάκουσέ μας, Κύριε !

 Για την Αγία Καθολική Εκκλησία, ώστε να φανερώνει άφοβα τη συμμετοχή της στον δρόμο του Σταυρού, ως μαρτυρία για την Ανάσταση, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να λαμβάνουν μέτρα προστασίας για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους περιθωριακούς που δημιουργεί η κοινωνία μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο .

Για όσους υποφέρουν ψυχικά και σωματικά, ώστε να γνωρίσουν την αληθινή παρηγοριά εκ μέρους του Θεού και των χριστιανών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 Για όλους εμάς, ώστε να αναγνωρίζουμε  τον Ιησού ως Θεό και Κύριο μας, θέτοντας Τον στην πρώτη θέση μέσα στη ζωή μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο .

+ Κάμε, Θεέ Πατέρα να καταστούμε συμμέτοχοι της ένδοξης Αναστάσεως του Υιού Σου, όπως γίναμε και κοινωνοί των παθημάτων Του, για τη σωτηρία του κόσμου. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν.

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Θεέ πανάγιε, ο οποίος μέσω των Μυστηρίων Σου, ενεργείς με τρόπο θαυμαστό την απολύτρωση των ανθρώπων, Σε παρακαλούμε, τα θεία αυτά δώρα να αποβούν για μας Σωτηρία. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψλ 103,(102),1

Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο, και όλα τα εντός μου το Άγιο Όνομά Του.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύριε, η Θεία μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Υιού Σου ας είναι για μας αρχή Νέας Ζωής, ώστε ενωμένοι μαζί Σου, να επιδιδόμαστε σε έργα αντάξια της Αγάπης Σου. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

13Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Α).docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου