12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

 


Μετά από το όνομα του Ιησού δεν υπάρχει όνομα γλυκύτερο, ισχυρότερο και πιο παρηγορητικό από εκείνο της Μαρίας.

 

Το όνομα Μαριάμ  στα εβραϊκά έχει τρεις σημασίες:

Θάλασσα: για να εκφράσει την υπερπληθώρα των χαρίτων που είναι διάσπαρτες πάνω της. Όπως όλα τα ποτάμια χύνονται στον ωκεανό, έτσι και όλοι οι θησαυροί των ουράνιων χαρίτων, όλα τα υπέροχα προνόμια και χαρίσματα χύθηκαν πάνω στην ψυχή της Παναγίας η οποία ονομάζεται “Μητέρα των χαρίτων”.

Πικρία: και αυτός ο χαρακτηρισμός είναι κατάλληλος για την Παναγία, η καρδιά της οποίας κολύμπησε σε ένα πέλαγος αγωνίας όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο Προφήτης: «Το πένθος σου είναι απέραντο σαν τη θάλασσα». Καθώς η Παναγία είχε γεμίσει περισσότερο από όλους τους Αγίους με χάρη, έτσι περισσότερο από όλους έπρεπε να πιει το πικρό ποτήρι του πάθους του Υιού της Ιησού.

Άστρο: με αυτό το όνομα η Εκκλησία επικαλείται την Παναγία στον όμορφο ύμνο “Ave Maris Stella”. Ο Άγιος Βερνάρδος υφαίνει σοφά σε αυτό το νόημα τις πιο όμορφες σελίδες ευγλωττίας και τις πιο παρηγορητικές σκέψεις: «Είναι το αγνό και λαμπρό αστέρι που αναδύεται από τον Ιακώβ και φωτίζει ολόκληρο τον κόσμο. Το φως του λάμπει στους ουρανούς και διαπερνά την άβυσσο, ταξιδεύει στη γη, φουντώνει κάθε καρδιά με θεϊκή αγάπη, ξυπνά αρετές και καταστρέφει την κακία. Είναι το άσπρο και γλυκό αστέρι της Πρόνοιας που υψώθηκε πάνω από τη βαθιά θάλασσα του σύμπαντος, για να το φωτίσει με τη λαμπρότητα του παραδείγματος του».

Η ευλάβεια στο Αγιότατο Όνομα της Θεοτόκου υπενθυμίζει την αγάπη της Μητέρας του Θεού για τον Υιό της. Είναι μια ευσεβής λατρεία που εξαπλώθηκε στους αιώνες σε όλη την Εκκλησία.

Το 1513 ο Πάπας Ιούλιος Β’ παραχώρησε στην Εκκλησία της Ισπανίας την άδεια τέλεσης του εορτασμού του Ονόματος της Θεοτόκου. Ο Πάπας Πίος Ε’ την ανέστειλε, ο Πάπας Σίξτος Ε’ την επανέφερε και από το 1671 η εορτή επεκτείνεται στο Βασίλειο της Νάπολη μέχρι το Μιλάνο. Μετά από τη νικηφόρα μάχη κατά των Τούρκων, του Πολωνού Βασιλιά Γιαν Γ΄ Σομπιέσκι, που πραγματοποιήθηκε μετά από παράκληση στη Υπεραγία Θεοτόκο Μαρία, ο Πάπας Ιννοκέντιος ΙΑ, στις 12 Σεπτεμβρίου 1683 ημέρα της επετείου της θαυματουργής αυτής νίκης καθιέρωσε την εορτή για όλη την Εκκλησία.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου