12 Νοεμβρίου Μνήμη του Αγίου Ιωσαφάτ, Επισκόπου και Μάρτυρος

12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΑΦΑΤ,

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

 

Γεννήθηκε στο Володимир στη Βολινία της Ουκρανίας το 1580. Το όνομά του αποτελεί το σύμβολο μιας Ρωσίας που τραυματίστηκε από τους αγώνες μεταξύ Ορθοδόξων και Ουνιτών.

Η επισκοπή του Πόλοκ βρισκόταν στη Ρουθηνία, μια περιοχή που από τη Ρωσία είχε περάσει στην κυριαρχία του βασιλιά της Πολωνίας Σιγισμόνδου Γ’. Οι Πολωνοί ήταν Χριστιανοί Καθολικοί Ρωμαϊκού Τυπικού. Στη Ρουθηνία, αντίθετα, όπως και στην υπόλοιπη Ρωσία, οι πιστοί προσχώρησαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια ένωσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τη Λατινική, διατηρώντας η πρώτη το τυπικό και το ιερατείο της, παραμένοντας ταυτόχρονα σε κοινωνία με την Εκκλησία της Ρώμης. Η Εκκλησία αυτή εγκρίθηκε τόσο από τον Πάπα Κλήμεντα τον 8ο όσο και από το Βασιλιά της Πολωνίας, ενώ τα μέλη της ονομάστηκαν Ουνίτες.

Οι Ορθόδοξοι, ωστόσο, κατηγόρησαν τους Ουνίτες για προδοσία. Τότε ο Ιωάννης Kuncevitz, ο οποίος πήρε το όνομα Ιωσαφάτ, ανέλαβε το μεγάλο έργο της υπεράσπισης της Ουνιτικής Εκκλησίας. Σε ηλικία είκοσι ετών εισήλθε στο τάγμα των Βασιλιανών Μοναχών. Σταδιακά απέκτησε αξιώματα και ρόλους ευθύνης. Έγινε ηγούμενος, αββάς και τελικά αρχιεπίσκοπος του Πόλοκ. Προώθησε ένα σπουδαίο μεταρρυθμιστικό έργο, κυρίως στα μοναστήρια, βελτιώνοντας έτσι την Ουνιτική Εκκλησία. Λόγω του έργου του το 1623 μια ομάδα Ορθοδόξων του επιτέθηκε και τον σκότωσε με σπαθί.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου