12 Νοεμβρίου μνήμη του Αγίου Ιωσαφάτ, Επισκόπου και Μάρτυρος

 

Γεννήθηκε στο Володимир στη Βολινία της Ουκρανίας το 1580. Το όνομά του αποτελεί το σύμβολο μιας Ρωσίας που τραυματίστηκε από τους αγώνες μεταξύ Ορθοδόξων και Ουνιτών.

Η επισκοπή του Πόλοκ βρισκόταν στη Ρουθηνία, μια περιοχή που από τη Ρωσία είχε περάσει στην κυριαρχία του βασιλιά της Πολωνίας Σιγισμόνδου Γ’. Οι Πολωνοί ήταν Χριστιανοί Καθολικοί Ρωμαϊκού Τυπικού. Στη Ρουθηνία, αντίθετα, όπως και στην υπόλοιπη Ρωσία, οι πιστοί προσχώρησαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια ένωσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τη Λατινική, διατηρώντας η πρώτη το τυπικό και το ιερατείο της, παραμένοντας ταυτόχρονα σε κοινωνία με την Εκκλησία της Ρώμης. Η Εκκλησία αυτή εγκρίθηκε τόσο από τον Πάπα Κλήμεντα τον 8ο όσο και από το Βασιλιά της Πολωνίας, ενώ τα μέλη της ονομάστηκαν Ουνίτες.

Οι Ορθόδοξοι, ωστόσο, κατηγόρησαν τους Ουνίτες για προδοσία. Τότε ο Ιωάννης Kuncevitz, ο οποίος πήρε το όνομα Ιωσαφάτ, ανέλαβε το μεγάλο έργο της υπεράσπισης της Ουνιτικής Εκκλησίας. Σε ηλικία είκοσι ετών εισήλθε στο τάγμα των Βασιλιανών Μοναχών. Σταδιακά απέκτησε αξιώματα και ρόλους ευθύνης. Έγινε ηγούμενος, αββάς και τελικά αρχιεπίσκοπος του Πόλοκ. Προώθησε ένα σπουδαίο μεταρρυθμιστικό έργο, κυρίως στα μοναστήρια, βελτιώνοντας έτσι την Ουνιτική Εκκλησία. Λόγω του έργου του το 1623 μια ομάδα Ορθοδόξων του επιτέθηκε και τον σκότωσε με σπαθί.

πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου