12 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Λέωντος Γ’, Πάπα Ρώμης

 

Γεννημένος στη Ρώμη, ήταν ο πρώτος Πάπας που ανήλθε στον παπικό θρόνο αφότου η βασιλεία των Φράγκων άρχισε να ασκεί μια μορφή προστασίας στο νέο εκκλησιαστικό κράτος.

Ήταν η περίοδος που η μορφή του Πάπα αποκτούσε τη φυσιογνωμία του Μέγα ιερέως, που δέεται για τον χριστιανικό λαό ώστε να νικά όλους τους εχθρούς του Θεού.

Ο Λέων Γ’ μετά την ενθρόνιση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 795, κοινοποίησε στον Καρλομάγνο τον θάνατο του προκατόχου του Ανδριανού Α’ και ως εκ τούτου την ανάληψη των καθηκόντων του, του έστειλε το λάβαρο της Πόλεως των Ρωμαίων, ως ένδειξη σεβασμού, και τα κλειδιά της Ομολογίας του Αγίου Πέτρου.

Κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα του Δυναμικού Μοναρχιανισμού σύμφωνα με το οποίο ο Ιησούς Χριστός ως άνθρωπος δεν ήταν ο αληθινός Υιός του Θεού, αλλά μόνο ο υιοθετημένος γιος του.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη θητεία του ήταν το Filioque. Στο Σύμβολο της Νικαίας-Κωνσταντινούπολης, υπάρχει για την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος, η έκφραση «qui ex Patre procedit», δηλαδή προέρχεται από τον Πατέρα. Στη Δύση, όμως, από το 589 και μετά, από τη Σύνοδο του Τολέδο, συνηθιζόταν να προστίθεται η λέξη Filioque (qui ex Patre Filioque procedit) δηλαδή το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται όχι μόνο από τον Πατέρα αλλά και από τον Υιό, ώστε να προσδιορίσετε ακόμα περισσότερο η ισότητα και η ίδια ουσία των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας.

Ο Πάπας Λέων είχε αντιμετωπίσει αρκετές αποδοκιμασίες, ιδιαίτερα από τους συγγενείς του Ανδριανού Α’, που είχαν ευνοηθεί με σημαντικές θέσεις και αξιώματα και τα οποία ο νέος Πάπας άμεσα ακύρωσε.

Έτσι υπέθαλπαν ένα μίσος εναντίον του που οδήγησε σε επίθεση και φυλάκισή του. Ο Πάπας, με τη βοήθεια των πιστών απελευθερώθηκε και η υπόθεση έφτασε στο Δικαστήριο του Καρλομάγνου. Ο ίδιος ο μονάρχης πήγε στη Ρώμη, δικαίωσε τον Πάπα και στις 25 Δεκεμβρίου του έτους 800 στέφεται Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Πάπα.

Ίδρυσε την Palatina Σχολή από την οποία προήλθε το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Απεβίωσε στις 12 Ιουνίου 816 και ενταφιάστηκε στον Άγιο Πέτρο.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου