12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ιουλίου, Πάπα Ρώμης

 

Ρωμαίος στη καταγωγή, γιος κάποιου ονόματι Ρούστικος. Εξελέγη Πάπας το 337 και ποίμανε την Εκκλησία μέχρι το 352, σε μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη περίοδο εξαιτίας της διαμάχης που προέκυψε με την αίρεση του Αρείου.

Ένθερμος υποστηρικτής του αγίου Αθανασίου κλήθηκε να λάβει θέση αναφορικά με τους κατήγορους του δευτέρου. Για το λόγο αυτό συγκάλεσε το 340 Σύνοδο στη Ρώμη, ζητώντας τη συμμετοχή και ανατολικών επισκόπων, προκειμένου να αποφασίσει σύμφωνα με την αλήθεια και τη δικαιοσύνη και όχι σύμφωνα με ψευτομαρτυρικές επιστολές που οι αρειανοί του είχαν αποστέλλει αμέσως μόλις είχε ανέλθει στον παπικό θρόνο κατηγορώντας τον Αθανάσιο και άλλους επισκόπους. Ο αγώνας για τη δικαίωση του Αθανασίου συνεχίστηκε. Πάντοτε ο Ιούλιος αποτελούσε από τη μια στυλοβάτη και εγγυητή της ορθής πίστεως και από την άλλη ήταν για τον Αθανάσιο υποστηρικτής, προστάτης και φίλος.

Στην Εκκλησία της Ρώμης οργάνωσε και βελτίωσε τη διοίκηση και τη διαχείριση ενώ έκτισε τουλάχιστο πέντε νέες εκκλησίες. Πέθανε στις 12 Απριλίου 352 και ενταφιάστηκε στην εκκλησία που ο ίδιος είχε κτίση στην Αουρέλια οδό. Σήμερα τα λείψανά του φυλάσσονται στη Βασιλική της Σάντα Μαρία στο Τραστέβερε.

πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου