12η Κυριακή του Έτους (Α)

12 η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 28[27], 8-9                         

Ο Κύριος είναι η δύναμη του λαού Του, καταφύγιο Σωτηρίας για τον χρισμένο Του. Σώσε, Κύριε, τον λαό Σου και ευλόγησε την κληρονομιά Σου και ποίμαινέ τους αιώνια.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Σε παρακαλούμε, πολυεύσπλαχνε Θεέ, να μας εμπνεύσεις παντοτινό σεβασμό και αγάπη για το Άγιο Όνομά Σου, Εσύ που δεν παύεις να καθοδηγείς όσους ένωσες σταθερά στην αγάπη Σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ  

 Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιερεμία (20,10-13)
Είπε ο Ιερεμίας: «Άκουσα ύβρεις πολλών, και τρόμος τριγύρω: “Κατηγορήστε και θα τον κατηγορήσουμε”. Όλοι οι φίλοι μου παραφύλαγαν το ολίσθημά μου: “Ίσως δελεαστεί, και θα υπερισχύσουμε εναντίον του, και θα πετύχουμε εκδίκηση απ’ αυτόν”. Ο Κύριος, όμως, είναι μαζί μου σαν ισχυρός πολεμιστής, γι’ αυτό εκείνοι οι οποίοι με καταδιώκουν θα πέσουν και θα είναι αδύναμοι. Θα ντροπιαστούν υπερβολικά, διότι δεν ευοδώθηκαν, αιώνια ντροπή, που δε θα εξαλειφθεί ποτέ. Κι εσύ, Κύριε των Δυνάμεων, που δοκιμάζεις τον δίκαιο, που βλέπεις τους νεφρούς και την καρδιά, ας δω την εκδίκησή Σου επάνω τους, επειδή σε Σένα φανέρωσα την υπόθεσή μου. Ψάλετε στον Κύριο, αινείτε τον Κύριο, επειδή ελευθέρωσε την ψυχή του φτωχού από το χέρι των πονηρών».        Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ Ψαλμός 69 (8-10.14 και 17.33-35)

 Εισάκουσέ με, Κύριε,* επειδή άπειρη είναι η Ευσπλαχνία Σου.

 

Επειδή για Σένα υπέφερα αίσχη,*

η ντροπή κάλυψε το πρόσωπό μου.

Ξένος έγινα για τ’ αδέλφια μου,*

άγνωστος για τους γιους της μητέρας μου.

Επειδή ο ζήλος για τον Οίκο Σου με κατέφαγε,*

επάνω μου πέφτουν οι αισχρότητες όσων με βρίζουν. Αντ.

 

Εγώ όμως, σ’ Εσένα απευθύνω την προσευχή μου, Κύριε,

τον καιρό της αγάπης Σου, Θεέ.

Εισάκουσέ με, με το πλήθος του Ελέους Σου, *

με την αλήθεια της Σωτηρίας Σου.

Εισάκουσέ με, Κύριε,*

επειδή άπειρη είναι η Ευσπλαχνία Σου.

Πρόσεξέ με, κατά το πλήθος του Ελέους Σου. Αντ.

 

Ας δουν κι ας χαρούν οι ταπεινοί.

Αναζητείτε τον Θεό, και θα ζήσει η καρδιά σας.

Γιατί ο Κύριος εισακούει τους φτωχούς,

και δεν εξουθένωσε τους αιχμαλώτους Του.

Ας Τον αινούν η γη κι οι ουρανοί,

οι θάλασσες και όλα τα ερπετά τους. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους (5,12-15)

Αδελφοί, μέσω ενός ανθρώπου η αμαρτία μπήκε στον κόσμο, και με την αμαρτία ο θάνατος και έτσι, ο θάνατος έφθασε σε όλους τους ανθρώπους, γιατί όλοι αμάρτησαν. Πράγματι, μέχρι την εποχή του νόμου η αμαρτία υπήρχε στον κόσμο, έστω κι αν δεν καταλογίζεται αμαρτία χωρίς να υπάρχει νόμος, αλλά ο θάνατος κυριάρχησε από την εποχή του Αδάμ μέχρι την εποχή του Μωυσή κι επάνω σε κείνους που δεν είχαν αμαρτήσει με παράβαση όμοια με εκείνη του Αδάμ, που είναι ο τύπος εκείνου που έμελλε να έλθει. Αλλά το παράπτωμα δεν είναι όπως και το χάρισμα. Διότι, εάν με το παράπτωμα του ενός πέθαναν οι πολλοί, ακόμη περισσότερο η Χάρη του Θεού και η Δωρεά που δόθηκε ως χάρη μέσω του ενός ανθρώπου, του Ιησού Χριστού, αφθόνησαν στους πολλούς.                  Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ(Ιω. 15,26β.27α)

Το Πνεύμα της Αλήθειας θα δώσει μαρτυρία για μένα, λέει ο Κύριος, αλλά κι εσείς θα δώσετε μαρτυρία.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (10,26-33)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές Του: «Μη φοβηθείτε τους ανθρώπους. Διότι δεν υπάρχει τίποτα που να είναι σκεπασμένο και που δε θα ξεσκεπαστεί και τίποτα το κρυφό που δε θα γίνει γνωστό. Ό, τι σας λέω στο σκοτάδι, εσείς να το πείτε στο φως και ό, τι ακούτε στο αυτί, κηρύξτε το επάνω στα δώματα. Και να μη φοβάστε αυτούς που σκοτώνουν το σώμα, αλλά που δεν μπορούν να σκοτώσουν την ψυχή. Να φοβάστε περισσότερο εκείνον που μπορεί να κάμει και την ψυχή και το σώμα να χαθούν στη Γέεννα. Δύο σπουργίτια δεν πουλιούνται για μία δεκάρα; Και ένα απ’ αυτά δε θα πέσει στο χώμα χωρίς να το θέλει ο Πατέρας σας. Κι εσάς, ακόμα και οι τρίχες της κεφαλής σας είναι μετρημένες. Λοιπόν, μη φοβάστε. Εσείς αξίζετε περισσότερο από πολλά σπουργίτια. Οπότε, όποιος με ομολογήσει ενώπιον των ανθρώπων, θα τον ομολογήσω κι εγώ ενώπιον του Πατέρα μου που είναι στους Ουρανούς. Αλλά, όποιος με αρνηθεί ενώπιον των ανθρώπων κι εγώ θα τον αρνηθώ ενώπιον του Πατέρα μου που είναι στους Ουρανούς».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ας παρακαλέσουμε τον Θεό Πατέρα, ώστε να ενδυναμώνει με το Πνεύμα Του την Εκκλησία Του, για να παραμένει πιστή στον Νυμφίο της , ιδιαίτερα μέσα στις θλίψεις και τους διωγμούς, λέγοντας:

-Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για τους χριστιανούς όλου του κόσμου, ώστε να μην καταβληθούν από διωγμούς και κακουχίες για το Όνομα του Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους αδερφούς μας υποφέρουν εξαιτίας της πίστεως και του χριστιανικού τους ονόματος, ώστε να ενδυναμωθούν στη μαρτυρία που δίνουν, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους χριστιανούς εκείνους που έχουν εφησυχάσει μέσα σε κλίμα ελευθερίας και ανέσεων, ώστε να αφυπνισθούν  και να καταπολεμήσουν τα είδωλα  της εποχής μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε ο Κύριος να μας ενισχύει, για να δίνουμε την καλή του Χριστού Μαρτυρία , ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Χορήγησε, Θεέ Πατέρα, δύναμη και εγκαρτέρηση στους αδελφούς μας που ζουν μέσα σε κλίμα θλίψεων και διωγμών και αφύπνισε τους χριστιανούς εκείνους που η έλλειψη αγώνα τους οδηγεί στον θανατηφόρο ύπνο της αδιαφορίας. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν.

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Κύριε, τη θυσία που Σου προσφέρουμε για να εξιλεώσουμε τις αμαρτίες μας και να Σε υμνήσουμε και η Θεία Ενέργειά της ας εξαγνίσει τις καρδιές μας, για να Σου είναι ευπρόσδεκτη η αγάπη μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  Ψλ 145 (144) 15

Οι οφθαλμοί όλων σ’ Εσένα ελπίζουν, Κύριε και Εσύ τους δίνεις τροφή στην κατάλληλη στιγμή.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 Ανανεωμένοι από τη μετάληψη του Παναγίου Σώματος και του πολύτιμου Αίματός Σου, ζητούμε, Κύριε, την Ευσπλαχνία Σου, για να φθάσουμε στη λύτρωση που επιδιώκουμε με τη συχνή τέλεση αυτού του Μυστηρίου. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

12Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Α).docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου