11 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΑΒΒΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

20

11 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΑΒΒΑ,  ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Χαρακτηρίζεται ως ο πατριάρχης του Δυτικού μοναχισμού. Γεννήθηκε γύρω στο 480 και είχε καταγωγή από τη Νόρτσια της Ιταλίας. Η οικογένειά του τον απέστειλε στη Ρώμη με σκοπό να μορφωθεί και να σπουδάσει. Εκείνος όμως αποδοκίμαζε τον τρόπο ζωής των νέων της εποχής του και δεν ήθελε να υποπέσει στα ίδια σφάλματα. Ήθελε να αρέσει μόνο στο Θεό “soli Deo placere desiderans”.
Έτσι πριν ακόμα την ολοκλήρωση των σπουδών του εγκατέλειψε την αιώνια Πόλη και απομονώθηκε στους λόφους ανατολικά της Ρώμης μέχρι που εγκαταστάθηκε στο Σουμπιάκο, όπου έπειτα από μια περίοδο απομόνωσης πέρασε στην κοινοβιακή ζωή αρχικά στο Σουμπιάκο και κατόπιν στο Μόντεκασσίνο. Ο Κανόνας του (Regola), ο οποίος συνοψίζει την ανατολική μοναστική παράδοση ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται εύστοχα και σοφά στον λατινικό κόσμο, εγκαινιάζει για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μια νέα πορεία μετά την παρακμή του ρωμαϊκού.
Στους χώρους των μοναστηριών και πέριξ αυτών η ανάγνωση και η μελέτη του Λόγου του Κυρίου και η Λειτουργία εναλλάσσονται με τους ρυθμούς της εργασίας μέσα σε ένα περιβάλλον αδελφικής αγάπης και αλληλένδετης υπηρεσίας. Μετά από τον Άγιο Βενέδικτο πολυάριθμα κέντρα προσευχής, πολιτισμού, ανθρωπιστικά και άλλα κέντρα φιλοξενίας και φροντίδας για τους φτωχούς και τους προσκυνητές δημιουργήθηκαν σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
Δύο αιώνες μετά το θάνατό του, περισσότερα από χίλια ήταν ήδη τα Μοναστήρια που ακολουθούσαν τον Κανονισμό του. Ο Πάπας Παύλος ο 6ος τον ανακήρυξε προστάτη της Ευρώπης (24 Οκτωβρίου 1964).

(π.Γ.Π.)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου