11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΙΑΡΧΟΥ
O Θεοδόσιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 423. Από πολύ νεαρός υπηρέτησε την Εκκλησία ως αναγνώστης και ψαλμωδός. Είχε εμπνευστεί στη ζωή του από το παράδειγμα του Αβραάμ. Άφησε κι εκείνος τη γη του προκειμένου να φύγει προσκυνητής στην Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του επισκέφτηκε τον άγιο Συμεών το Στυλίτη, ο οποίος από την κορυφή της στήλης του δεν παρέλειψε να του δώσει συμβουλές σχετικά με το μέλλον του.
Αισθανόμενος την ανάγκη να στηριχθεί στην πολύτιμη καθοδήγηση ενός πνευματικού, μετά την επίσκεψή του στους Αγίους Τόπους, τέθηκε υπό την καθοδήγηση ενός αγίου ανθρώπου που ονομαζόταν Λογγίνος, που τον προέτρεψε να αναλάβει τη φροντίδα μιας κοινότητας που βρισκόταν κοντά στη Βηθλεέμ. Αλλά δεν άντεξε για πολύ και σύντομα μετακινήθηκε σε μια σπηλιά σε ένα κοντινό βουνό μαζί με μερικούς μαθητές του. Μάταια προσπάθησε να περιορίσει τον αριθμό των μαθητών, αφού δεν ήθελε ποτέ να αποβάλει κανένα, φτάνοντας στο σημείο να πρέπει να εγκαταλείψει ίδιος το πλέον πυκνοκατοικημένο σπήλαιο.
Όντας από την Καππαδοκία είχε κάποια εξοικείωση με τις διδασκαλίες του Αγίου Βασιλείου και γι’ αυτό φάνηκε να είναι πιο επιρρεπείς στην κοινοβιακή ζωή παρά στη ζωή του ερημίτη, αν και κάτι τέτοιο ερχόταν σε αντίθεση με την τάση της εποχής.
Γίνεται, λοιπόν, πρωτεργάτης για την κατασκευή ενός μεγάλου μοναστηριού το οποίο πολύ σύντομα συμπληρώθηκε από μοναχούς. Στο μοναστήρι ήταν απαραίτητηη παρουσία τριών νοσοκόμων. Ενός για την αντιμετώπιση των κοινών ασθενειών, ενός για τους ηλικιωμένους και ενός για τα άτομα με ψυχικές ασθένειες (αυτές οι ασθένειες δεν ήταν σπάνιες στους μοναχούς και οφείλονταν στον υπερβολικό ασκητισμό).
Το μοναστήρι πολύ σύντομα απέκτησε μεγάλη φήμη και το ακολούθησαν ως πρότυπο πολλά μοναστήρια της Παλαιστίνης, ενώ ο Πατριάρχης απέδωσε στο Θεοδόσιο το οφίκιο του αρχιμανδρίτη επάνω σε όλα τα παλαιστινιακά μοναστήρια.
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών εξαιτίας μιας επώδυνης ασθένειας. Στην κηδεία του έλαβαν μέρος ο πατριάρχης της Ιερουσαλήμ και ένα μεγάλο πλήθος κόσμου. Ενταφιάστηκε στο σπήλαιο όπου είχε ζήσει.
πγπ