ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΞΙΝΑΡΑ 11-01-2014

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΞΙΝΑΡΑ 11-01-2014

 

Το Σάββατο απόγευμα 11 Ιανουαρίου 2014 τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα
για το νέο έτος.
Στην Δοξολογία προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος  και συμμετείχαν οι ιερείς και οι δύο Διάκονοι, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β Παν/τατος π. Κύριλλος ,  ο  Δήμαρχος Τήνου, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τήνου, πρόεδροι Συλλόγων και σωματείων και αρκετός κόσμος.

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΞΙΝΑΡΑ 11-01-2014

 

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Ο Κύριος μας δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε και να διαχειριστούμε ένα «νέο έτος», ένα «νέο καιρό», ένα νέο «κομμάτι του μέλλοντος». Και αυτό είναι ένα δώρο του Θεού!

Ακόμη και μέσα στην αστάθεια των σημερινών καιρών που ζούμε, ευχόμαστε ο ένας στον άλλο την «καλή χρονιά!» Σφίγγομε ο ένας το χέρι του άλλου και μοιραζόμαστε την αμοιβαία ευχή ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος από αυτόν που πέρασε. Για να γίνει όμως αυτό οφείλουμε να συμβάλλουμε η κάθε μια και ο καθένας μας ανάλογα με την ευθύνη που έχουμε μέσα στην Εκκλησία και μέσα στην Πολιτεία.

Τον αν αυτό το έτος θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο, θα εξαρτηθεί και από το πώς θα το ξεκινήσουμε και πως θα το συνεχίσουμε. Τα χέρια μας  που σφίγγουμε  και οι ευχές που δίνουμε είναι ένα σύμβολο της παρουσίας του Θεού που εμπνέει τον Μωυσή να πει στο λαό του: “ Ο Κύριος να σε ευλογήσει και να σε διαφυλάξει. Ο Κύριος να λάμψει το πρόσωπό του πάνω σου  και να σου δώσει τη χάρη Του. Ο Κύριος να στρέψει πάνω σου το πρόσωπό του και να σου χορηγήσει την ειρήνη”.

Η ευλογία που σήμερα επικαλούμαστε πάνω σε όσους τους Υπηρέτες της Εκκλησίας και της Πολιτείας δεν έχει τίποτε το μαγικό η το εξιλαστήριο: δεν διορθώνει αυτόματα τις σημερινές δύσκολες καταστάσεις. Για να αλλάξουν προς το καλύτερο οι καταστάσεις αυτές πρέπει η καλή προσπάθεια του ενός να συναντήσει την καλή προσπάθεια του άλλου.

Ο Πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος,  στο Μήνυμα  του με την ευκαιρία της τεσσαρακοστής έβδομης Παγκόσμιας Ημέρας προσευχής για την Ειρήνη, μας προσφέρει μια συγκεκριμένη πορεία επιτυχίας στην προσπάθειά μας αυτή. Το θέμα πάνω στο οποίο θέλησε να επικεντρώσει  την προσοχή μας κατά τη φετινή Πρωτοχρονιά ήταν:  « Η αδελφοσύνη, πηγή  και οδός για την ειρήνη”.

Για να υπάρξει αδελφοσύνη πρέπει να γίνεται  αναφορά στον Κοινό Πατέρα, το Θεό, διαφορετικά δεν νοείται και ούτε μπορεί να υπάρξει. Από την αποδοχή αυτής της Θεϊκής πατρότητας, ενδυναμώνεται και σ’ αυτήν θεμελιώνεται η αδελφοσύνη  μεταξύ των ανθρώπων. Ο Θεός Δημιουργός θέλησε οι άνθρωποι να είναι μεταξύ τους αδέλφια, αλλά δυστυχώς αυτή η αρχική αδελφοσύνη τραυματίστηκε θανάσιμα από την αμαρτία  και κατέστησε τον άνθρωπο εγωιστή. Έκλεισε η καρδιά του Κάιν και γι’ αυτό στράφηκε εναντίον του αδελφού του Άβελ».

Δικαιολογημένα αδελφοί μου και αδελφές μου, διερωτόμαστε: Θα μπορέσουμε άραγε κάποτε να ανταποκριθούμε πλήρως  σ’ αυτή την αδελφοσύνη, που ο Θεός Πατέρας χάραξε στην καρδιά μας; Θα καταλάβουμε επί τέλους ότι αυτή η πατρική αγάπη Του δεν είναι γενική και αφηρημένη, αλλά είναι μία αγάπη προσωπική, συνεπής και συγκεκριμένη που περιμένει μία διπλή απάντηση, προς τον Θεό και τον αδελφό; (Ματθ.6,25-30).

Είναι ανάγκη οι πιο ικανοί, οι πιο τυχεροί να συνδράμουν στις ανάγκες  τους πιο αδυνάτους με κίνητρο την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ευαγγελική αδελφοσύνη και τη χριστιανική αγάπη.

Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, πιο δίκαιου, πιο ανθρώπινου. Σ’ ένα τέτοιο κόσμο όλοι έχουμε κάτι να δώσουμε και κάτι να πάρουμε. Δεν πρέπει η πρόοδος των μεν να γίνεται εμπόδιο για την ανάπτυξη των δε.

Η αδελφοσύνη είναι το εργαλείο  που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, για να εξασφαλίσουμε εργασία σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους, να πετύχουμε τον αφοπλισμό και την εξαφάνιση όλων των πανάκριβων όπλων μαζικής καταστροφής.

Στις κοινωνικές προστριβές και συγκρούσεις που συχνά δημιουργούνται  μόνο η αδελφοσύνη  είναι το μέσον που μπορεί να σταματήσει τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση των θανατηφόρων ναρκωτικών, τη σκλαβιά, το εμπόρια της σάρκας και όλες εκείνες τις μορφές οικονομικού πολέμου που καταστρέφουν τη ζωή, το άτομο και  τις οικογένειες.

Το να ευλογούμε το Θεό, να λέμε δηλαδή καλά λόγια για το Θεό, δεν φθάνει, χρειάζεται αυτό να συμπληρώνεται από το να κάνουμε και  έργα καλά. Αυτό ο κόσμος το περιμένει ιδιαίτερα από τον ευρύτερο χώρο της Εκκλησίας, όπου όλα τα μέλη της, οφείλουν να γίνονται καθημερινά αυθεντικοί απόστολοι της αδελφοσύνης και της αγάπης.

Μόνο έτσι, αδελφοί μου και αδελφές μου, θα υπάρξουν ελπίδες για μια νέα ευτυχισμένη χρονιά, όπως την εύχομαι στον κάθε ένα και στην κάθε μια. Αμήν.

Μετά την Δοξολογία έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Αρχιεπισκοπής «Πάπας Ιωάννης – Παύλος ο Β».

 

 

Στην αρχή της εκδήλωσης η χορωδία του Συλλόγου γυναικών Τήνου, με τη διεύθυνση της κυρίας Κατερίνας Σαλταμανίκας, έψαλλε Χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια της πρωτοχρονιάς ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά τους με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Τήνου.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, οποίος έκανε ένα σύντομο απολογισμό της σταστηριότητας του Δήμου για τη χρονιά του 2013 και παρουσίασε σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα του Δήμου για το νέο έτος 2014.

 

 

 

Ο Δήμος με την ευκαιρία της κοπής της πίτας στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Εξωμβούργου, βράβευσε τον π. Μάρκο Φώσκολο ως συνέχεια της πρόσφατης βράβευσής του από την Ακαδημία  Αθηνών.

 

 

 

Ο π. Μάρκος ευχαρίστησε το Δήμο για την τιμή που του έκανε και ζήτησε συνεργασία από τους πολιτιστικούς φορείς του νησιού για να διαφυλαχθούν αλλά και να τεθούν στην υπηρεσία των σύγχρονων μελετητών, όσοι θησαυροί της ιστορίας υπάρχουν  στο Αποστολικό Κέντρο «Πίστη και Πολιτισμός», στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

 

 

 

Στη συνέχεια έγινε η ευλογία της Βασιλόπιτας από τον Αρχιμανδρίτη κ. Κύριλλο.

Κάποιοι απόρησαν, γιατί μία ευλογία Βασιλόπιτας στους χώρους της Καθολικής Αρχιεπισκοπής, με παρόντα τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο, καλείται ο εκπρόσωπος  του Ορθοδόξου Μητροπολίτου να την ευλογήσει! Αν ήταν παρών ο Μητροπολίτης, οι απορίες θα ήταν λιγότερες!

Καλά είναι να γίνονται βήματα προς τα εμπρός, αλλά για να είναι βήματα προόδου πρέπει να είναι αμοιβαία!

Έπειτα διαβάστηκε το μήνυμα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β.

Μετά ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στους παρόντες λέγοντας:

«Εύχομαι καλή χρονιά και με τη βοήθεια όλων να είναι καλύτερη από αυτή που πέρασε. Δίνω  δύο χιλιάδες ευχές στην κάθε μια και στον κάθε ένα σας και σας ζητώ να έχουμε τα μάτια μας δέκα τέσσερα για τα παιδιά, τους έφηβους, τους νέους και τον θεσμό της οικογένειας. Επειδή άκουσα κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης βεβαιώσεις για την αγάπη που τρέφουν πολλοί γι’ αυτό το νησί και επειδή το έτος 2014 θα είναι έτος πολύ λεπτό (εκλογών) προτείνω στις γυναίκες και τους άνδρες που σκέπτονται να ασχοληθούν με την πολιτική να κάνουν την υπέρβαση, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εργαστούν μαζί, για να πάμε εμπρός!»

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

1 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Καστρικιανού

Ήταν ο τρίτος επίσκοπος του Μιλάνου και χρονικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές η εκλογή του στην, από

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου