11 Νοεμβρίου Μνήμη του Αγίου Μαρτίνου της Τουρ, Επισκόπου

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

 

11 novembre: San Martino di Tours – Il Cammino dei Tre Sentieri

 

Γεννήθηκε στην Παννονία (σημερινή Ουγγαρία) το έτος 316. Στην οικογένειά του ήταν όλοι παγανιστές, ο ίδιος όμως εκπαιδεύτηκε στο χριστιανικό δόγμα όταν ήταν ακόμη νεαρό αγόρι, αλλά χωρίς να λάβει το βάπτισμα. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Ο Μαρτίνος, λοιπόν,  κατατάχθηκε με τη σειρά του, σε πολύ νεαρή ηλικία, στο αυτοκρατορικό ιππικό, υπηρετώντας στη Γαλατία. Τότε διαδραματίστηκε και το γνωστό επεισόδιο όπου ο Μαρτίνος έφιππος διχοτομεί με το σπαθί του τον στρατιωτικό του μανδύα δίνοντας το ένα κομμάτι σε ένα ζητιάνο προστατεύοντάς τον από το κρύο.

Το 356 εγκατέλειψε το στρατό και εγκαταστάθηκε στο Πουατιέ, είχε στο μεταξύ βαπτιστεί χριστιανός. Ο Ιλάριος του χορήγησε τη χειροθεσία του εξορκιστή. Αργότερα τον συναντάμε στη Γαλλινάρια, ένα νησί καταφύγιο χριστιανών σε περιόδους διωγμών. Επέστρεψε στο Πουατιέ και χειροτονήθηκε ιερέας, εγκαταστάθηκε στην πόλη Ligugé όπου ίδρυσε μια κοινότητα ασκητών. Το 371 εκλέγεται επίσκοπος της Τουρ θέτοντας ως πρώτιστη αποστολή του τον ευαγγελισμό των αχανών γεωργικών περιοχών της επαρχίας του. Καταπολέμησε τα παγανιστικά σύμβολα και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των πτωχών που συχνά καταπατούσαν οι ρωμαίοι στρατιώτες.

Απεβίωσε στις 8 Νοεμβρίου 397.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου