11 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ονοφρίου του Οσίου

 

Η ιστορία του Αγίου Ονούφριου μας είναι γνωστή χάρη στη μαρτυρία του Πανφούτιου, ενός μοναχού που έζησε κατά τον 5ο αιώνα στην Αίγυπτο. Επιθυμούσε να συναντήσει αναχωρητές (δηλαδή ερημίτες, μοναχούς που άφησαν-αναχώρησαν από τα εγκόσμια) έτσι έφυγε για την έρημο με σκοπό να γνωρίσει και να μάθει για τη ζωή και την εμπειρία αυτών των μοναχών.

Συνάντησε τον Ονούφριο, έναν ηλικιωμένο άνδρα, με ταλαιπωρημένο παρουσιαστικό, αδύνατο και με μακριά μαλλιά. Η ενδυμασία του αποτελείτο από μερικά φύλλα δέντρων.

Σύμφωνα με όσα αφηγήθηκε ο Ονούφριος στον Πανφούτιο βρισκόταν στην έρημο εδώ και εβδομήντα χρόνια. Έτρωγε χόρτα και κοιμόταν σε μια σπηλιά. Αρχικά ζούσε σε μια μοναχική κοινότητα εκατό περίπου μοναχών στην Θηβαΐς. Επιθυμώντας όμως μια ζωή όμοια με εκείνη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και του Προφήτη Ηλία εγκατέλειψε το μοναστήρι και έγινε ερημίτης.

Ένας άγγελος προέβλεπε για την καθημερινή τροφή του Ονούφριου και κάθε Κυριακή του έφερνε την Θεία Κοινωνία. Το θαύμα του αγγέλου φαίνεται πως το είδε κι ο ίδιος ο Πανφούτιος.

Ύστερα από πολύ συζήτηση μεταξύ τους ο Ονούφριος είπε στον Πανφούτιο: «O Θεός σε έστειλε εδώ για να προσφέρεις στο σώμα μου έναν αξιοπρεπή ενταφιασμό, διότι έφτασα στο τέλος της επίγειας ζωής μου». Πράγματι, ο Ονούφριος πέθανε λίγο αργότερα. Όταν ο Πανφούτιος τον ενταφίασε η σπηλιά που όλα αυτά τα χρόνια έζησε ο άγιος ερημίτης καταστράφηκε ολοσχερώς από μια κατολίσθηση, κάτι που θεωρήθηκε ως σημείο από το Θεό που δεν ήθελε κανείς άλλος ερημίτης πλέον να ζήσει εκεί.

Το όνομα Ονούφριος είναι αιγυπτιακής προέλευσης και σημαίνει πάντοτε ευτυχής. Ήταν ένα όνομα που αποδιδόταν στον Όσιρι.

πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου