100 χρόνια Pax Romana!

Στις γενιές των σημερινών Καθολικών ηλικίας άνω των 50 που σπούδασαν στην Αθήνα, η έκφραση Pax Romana αντιπροσώπευε την οργάνωση των Καθολικών φοιτητών!
Στους νεότερους είχε επικρατήσει η Ελληνική απόδοση: ΕΚΦΕ. Οργάνωση ταυτισμένη για δεκαετίες με τους Ιησουίτες, ως εκκλησιαστικούς παραστάτες (π. π. Μάρκο Μακρυωνίτη, Σεβαστιανό Φρέρη και, κυρίως Μιχάλη Ρούσσο, μετά το 1980), με πρώτη παρουσία στην Ελλάδα το 1936. Φορέας από τον οποίο δημιουργήθηκε και η ΚΙΚΕΔΕ, έχει περιορίσει τη δράση της, λόγω και κορωνοϊού, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να μη θυμηθούμε την ίδρυση της αρχικής PAX ROMANA, την 21-7-1921, στο Φριβούργο της Ελβετίας.

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εκπρόσωποι Καθολικών οργανώσεων της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στην ουδέτερη Ελβετία, με την ελπίδα να συμβάλλουν στη διατήρηση της ΕΙΡΗΝΗΣ στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η φοιτητική οργάνωση με τη Λατινική ονομασία “Ρωμαϊκή Ειρήνη” απλώθηκε σύντομα και εκτός Ευρώπης, με αποτέλεσμα στο 1938-39 να γίνει το Παγκόσμιο Συνέδριο στις ΗΠΑ και να εκλεγεί Αμερικανός Πρόεδρος.

Στη διάρκεια του Β’ Π.Π., με τη βοήθεια της Αγίας Έδρας, προσπάθησε να βοηθήσει φοιτητές σε όλη την Ευρώπη. Εκεί που συνέβαλλε αποφασιστικά, με ρεύματα σκέψης και επιφανή μέλη της, ήταν στην εμπέδωση της ειρήνης στην μεταπολεμική Ευρώπη και στην οργάνωση και πραγματοποίηση της Β΄ Συνόδου του Βατικανού! Μέλη της υπήρξαν ο Γερμανός Καγκελάριος Αντενάουερ, οι Ιταλοί πολιτικοί, Αντρεότι και Κοσσίγκα, σημαντικοί Γάλλοι πολιτικοί, δύο τουλάχιστον Πορτογάλλοι Πρωθυπουργοί και ο ίδιος ο Πάπας G. B. Montini – Παύλος Στ’ ως Εκκλ. Παραστάτης της FUCI (οργάνωσης των Ιταλών φοιτητών)

H Pax Romana αρχικά περιελάμβανε Καθολικούς επιστήμονες (ICMICA / MIIC) και φοιτητές (IMCS / MIEC) και από κοινού εκπροσωπούνται ακόμα σε ΟΗΕ, ΟΥΝΕΣΚΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Διεθνής Έδρα των Επιστημόνων παραμένει η Ελβετία, ενώ των Καθολικών Φοιτητών είναι το Παρίσι και Ευρωπαϊκή έδρα οι Βρυξέλλες.
Το 1946 δημιουργήθηκε και το διεθνές τμήμα της, μη φοιτητικής, Καθολικής νεολαίας IYCS / JECI, εκπροσωπούμενο στη χώρα μας απ΄ την ΕΚΝΕ. Και οι δύο οργανώσεις νεολαίας έχουν κοινή παγκόσμια και Ευρωπαϊκή γραμματεία και γραμματείες στις άλλες Ηπείρους και στη Μέση Ανατολή.

Σε εκδηλώσεις της Pax Romana Ευρώπης, σ` εποχές που τα ταξίδια ήταν δύσκολα, η Ελληνική οργάνωση είχε εκπροσωπηθεί κυρίως απ΄ την κα Μαρία Μαρκόπολι. Από τη δεκαετία του `80 και μετά, δεκάδες Καθολικοί φοιτητές έλαβαν μέρος με μικρή οικονομική συμμετοχή σε study sessions και μαθήματα γλώσσας στο Κέντρο Νεολαίας Στρασβούργου ή σε καλοκαιρινές συναντήσεις σε διάφορες χώρες.

Τα έτη 1983 και 2000 η ΕΚΦΕ είχε οργανώσει, στη Σύρο και στην Τήνο αντίστοιχα, το Ευρωπαϊκό Summer Week Καθολικών νέων και φοιτητών.

Οι ΕΚΦΕ και ΕΚΝΕ πρέπει να είναι οι μοναδικές Ελληνικές Καθολικές οργανώσεις με έντονη παρουσία στη διοίκηση των αντίστοιχων διεθνών οργανισμών. Η Μ. Κουτάτζη είχε εκλεγεί (δεκαετία του `90) για 3 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Γραμματεία IYCS / IMCS με έδρα τις Βρυξέλλες. Η Εβελίνα Μανωλά ολοκλήρωσε πέρυσι την 4ετή παρουσία της (2017- 2020) στην Παγκόσμια Γραμματεία στο Παρίσι, ενώ η Ειρήνη Φρέρη εκλέχθηκε για 2η χρονιά (2020 και 2021) Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Γραμματείας.

Φωτογραφία ίδρυσης και αφίσα προσεχούς εκδήλωσης από ιστοσελίδα της οργάνωσης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ινδία: Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη και Πρόσφυγα

ΙΝΔΙΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑ (29/9/24) ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ 450 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ   Η Καθολική Εκκλησία, από το 1914, έχει καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα