10 Νοεμβρίου Μνήμη του Αγίου Λέωντα του Μέγα, Πάπα Ρώμης

10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΩΝΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑ, ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

 

 

Γεννήθηκε στη Ρώμη τον 4ο αιώνα, ήταν αρχιδιάκονος και διετέλεσε σύμβουλος του Πάπα Κελεστίνου Α’ και έπειτα του Σίξτου Γ’.

Έζησε σε μια περίοδο όπου η Αυτοκρατορία είχε πέσει σε παρακμή, απειλούνταν από επιδρομές βαρβάρων αλλά και εσωτερικές ίντριγκες. Σε μια από αυτές τις διαμάχες, πριν ακόμα εκλεγεί Πάπας, κλήθηκε να παρέμβει, όταν στη Γαλλία βρισκόταν σε εξέλιξη μια πολιτικής φύσεως διαμάχη μεταξύ δύο Ρωμαίων στρατηγών, του Αέτιου και του Αλμπίνου. Ο Λέων εξαιτίας των ικανοτήτων του θεωρήθηκε ως ο καταλληλότερος άνθρωπος που θα μπορούσε να συμφιλιώσει τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Πράγματι με τη μεσολάβησή του επιλύθηκε πλήρως η υπόθεση. Βρισκόταν ακόμη στη Γαλλία όταν ενημερώθηκε για το θάνατο του Σίξτου αλλά και για την εκλογή του στην Καθέδρα του Αποστόλου Πέτρου.

Η θητεία του ως Πάπας διήρκησε 21 χρόνια. Ο δραστήριος, ενεργητικός και αποφασιστικός Ποντίφικας κατόρθωσε όχι μόνο να ενισχύσει το ρόλο της Επισκοπής Ρώμης αλλά και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αιρέσεις, ενώ ενήργησε για τη σύγκλιση της Συνόδου της Χαλκηδόνας.

Εν τω μεταξύ στη Δύση επικρατεί το χάος. Η Αυτοκρατορία δεν έχει πια οργανωμένο στρατό και ο Χριστιανισμός απειλείται από το σαρωτικό πέρασμα των βαρβάρων. Οι Ούννοι με τον Αττίλα αρχηγό τους κατευθύνονται προς τη Ρώμη. Το αδύναμο κράτος απευθύνεται στον πάπα ζητώντας του να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση διαλόγου. Ο Λέων αναλαμβάνει το τολμηρό εγχείρημα και μαζί με μια μικρή αντιπροσωπεία της Συγκλήτου οδεύει προς τη Μάντοβα της Ιταλίας για να συναντήσει τους Ούννους. Ο Αττίλας πείστηκε να διαπραγματευτεί την ειρήνη. Η παράδοση λέει πως τη στιγμή που ο Πάπας του μίλαγε  εμφανίστηκε τρομερό όραμα στον Ουρανό με τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο να στρέφουν βέλη κατά των Ούννων.

Αργότερα αντιμετώπισε τους Βανδάλους και το βασιλιά τους τον Γενσερίνο όχι όμως τόσο αποτελεσματικά. Κατόρθωσε παρόλα αυτά να αποτρέψει τη σφαγή των κατοίκων και το κάψιμο της Ρώμης.

Διασώθηκαν 96 ομιλίες και 173 επιστολές του. Συνέθεσε, επίσης, προσευχές οι οποίες εμπεριέχονται στο Sacramentarium Veronense.

Απεβίωσε στις 10 Νοεμβρίου 461 και το 1754 ανακηρύχθηκε Διδάσκαλος της Εκκλησίας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου