10 Ιουλίου μνήμη των Αγίων Ρουφίνης και Σεκούνδης

 

Οι Αγίες Ρουφίνη και Σεκούνδη ήταν αδελφές που μαρτύρησαν κατά την περίοδο του Βαλεριανού και Γαλλιηνού, περίπου το 260 μ.Χ.. Και οι δύο ήταν αρραβωνιασμένες με χριστιανούς.

Λόγω των διωγμών οι νεαροί αρραβωνιαστικοί τους αποστάτησαν και απομακρύνθηκαν από το χριστιανισμό. Έτσι οι αδελφές αποφάσισαν να αφιερωθούν στο Θεό μένοντας παρθένες. Οι αρραβωνιαστικοί τους όμως, που δεν ήθελαν να τις χάσουν, προσπάθησαν να τις ωθήσουν στην αποστασία και να τις παντρευτούν. Η Ρουφίνη και η Σεκούνδη ήταν ανένδοτες, έτσι οι νέοι αποφάσισαν να τις καταγγείλουν.

Οι δύο αδελφές συνελήφθησαν στο 14ο μίλι της Φλαμίνιας Οδού πριν προλάβουν να φύγουν από την Ρώμη. Υποβλήθηκαν σε σκληρά βασανιστήρια και θανατώθηκαν μαρτυρικά στην περιοχή της Boccea (Ρώμη). Τα σώματά θα αφηνόταν εκεί ως θήραμα για τα άγρια θηρία, όμως μια γυναίκα ονόματι Plautilla βλέποντας σε όνειρο τις δύο αγίες να της υποδεικνύουν τον τόπο του μαρτυρίου τους, περισυνέλλεξε τα σώματά τους και τα ενταφίασε.

Αργότερα, τον 4ο αιώνα ο Πάπας Ιούλιος Α΄ οικοδόμησε πάνω από τους τάφους τους μεγαλόπρεπη Βασιλική. Ο Πάπας Ανδριανός Α’ τον 8ο αιώνα την ανακαίνισε και ο Πάπας Λέων Δ’ (847-855) την προίκισε με πολύτιμα δώρα.

Το 1153 ο Πάπας Αναστάσιος Δ’ μετέφερε τα σκηνώματα των Αγίων στο Βαπτιστήριο του Λατερανού όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα, ενώ η παλαιά Βασιλική σταδιακά ερημώθηκε και καταστράφηκε.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου