10 Ιανουαρίου Μνήμη του Αγίου Μιλτιάδη Πάπα Ρώμης

10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

Για τη ζωή του σχεδόν τίποτε δεν είναι γνωστό, αλλά ο Μιλτιάδης θα μείνει χαραγμένος στην ιστορία της Εκκλησίας ως ο Πάπας υπό τη θητεία του οποίου ο Τίμιος Σταυρός, μέχρι τότε σημάδι ατιμίας και αχρειότητας, γίνεται, στα λάβαρα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, σύμβολο δόξας και νίκης.

Είχε καταγωγή από την Αφρική και βρισκόταν στη Ρώμη όταν η αιματηρή περίοδος των διωγμών του Διοκλητιανού έβαινε προς το τέλος της.

Ο Πάπας Ευσέβιος πεθαίνει το 310 και ο διάδοχός του Μιλτιάδης θα εκλεγεί μόνο μετά από έναν χρόνο. Πλέον επικρατεί μια περίοδος θρησκευτικής ανοχής, ευκαιρία που ο νέος Πάπας άδραξε αμέσως ώστε να επανέλθουν όλα τα αγαθά που ανήκαν σε Ρωμαίους χριστιανούς και με βαρβαρότητα είχαν κατασχεθεί από την πολιτική εξουσία κατά τους διωγμούς. Έπειτα έστειλε τους Διακόνους του να ξαναπάρουν όλους τους τίτλους, δηλαδή τους παλαιούς χριστιανικούς τόπους λατρείας.

Στις 28 Οκτωβρίου 312 κατά τη μάχη της Μιλβίας γέφυρας ο Κωνσταντίνος νικά τον Μαξέντιο και εισέρχεται θριαμβευτικά στη Ρώμη υψώνοντας το σημείο του Σταυρού. Ο Πάπας επωφελήθηκε έτι περεταίρω από τις καλές προθέσεις του Αυτοκράτορα προς όφελος των πιστών και της Εκκλησίας. Ο Κωνσταντίνος, πράγματι, δεν περιορίστηκε μόνο στο να επαναφέρει όσα περιουσιακά στοιχεία είχαν αδίκως αποκοπεί από τους χριστιανούς αλλά θέλησε να οικοδομήσει μεγαλειώδεις βασιλικές με πρώτη και κύρια τον Καθεδρικό Ναό της Ρώμης, τη Βασιλική του Λατερανού.

Η θητεία του Μιλτιάδη ήταν σύντομη, κράτησε μόλις τρία χρόνια, αλλά ήταν αρκετή για να προσφέρει στον άγιο αυτόν Πάπα το εγκώμιο του Αγίου Αυγουστίνου που έγραψε: «Ήταν αληθινό τέκνο ειρήνης και πραγματικός πατέρας για όλους τους χριστιανούς».

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου