10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΑ

 

Ο διάκονος και μάρτυρας Λαυρέντιος απέκτησε με το πέρασμα των αιώνων φήμη και ευλάβεια καθολική, καθώς αποτελεί υπόδειγμα υπηρεσίας και διακονίας.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του αγίου Αμβροσίου, ο Λαυρέντιος ψήθηκε επάνω σε μια σχάρα.

Τον Αύγουστο του 258 ο αυτοκράτορας Βαλεριανός εξέδωσε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι επίσκοποι, οι πρεσβύτεροι και οι διάκονοι έπρεπε να θανατωθούν. Το διάταγμα αυτό τέθηκε άμεσα σε ισχύ όταν έπαρχος στη Ρώμη ήταν ο Δακιανός. Ήταν τότε που θανατώθηκε και ο Πάπας Σίξτος ο Β’ καθώς κήρυττε στο κοιμητήριο, στις 6 Αυγούστου του ιδίου έτους μαζί με δύο ακόμα διακόνους. Τέσσερις ημέρες αργότερα ήταν η σειρά του 33χρονου Λαυρεντίου να δοξάσει το Θεό με το αίμα του.

Γεννήθηκε στην Ουέσκα της Ισπανίας το πρώτο μισό του 3ου αιώνα. Όταν πήγε στη Ρώμη ξεχώρισε για την αρετή του, την αγάπη και τη φιλανθρωπία του προς τους φτωχούς και την ακεραιότητα των ηθών του. Ο Πάπας, που αμέσως αντιλήφθηκε τα χαρίσματα του Λαυρεντίου, τον όρισε διάκονο και επικεφαλής των διακόνων.

Ο Λαυρέντιος είχε αναλάβει τη διαχείριση των αγαθών, δεχόταν τις προσφορές και τις φύλαγε, προέβλεπε για τους αναγκεμένους, τα ορφανά και τις χήρες. Για το λόγο αυτό έγινε ένα από τα πιο σημαδιακά πρόσωπα του χριστιανισμού της Ρώμης και ένας από τους πλέον δημοφιλείς αγίους σε όλο τον κόσμο.

Τον συνέλαβαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου μαζί με τον Πάπα Σίξτο Β’ στις 6 Αυγούστου του 258.  Ο λόγος για τον οποίο ο Λαυρέντιος δεν θανατώθηκε άμεσα ήταν για να παραδώσει στους Ρωμαίους τα αγαθά και τις προσφορές που προορίζονταν για τους φτωχούς.

Λέγεται πως όταν ο Αυτοκράτορας του ζήτησε να παραδώσει τους θησαυρούς της Εκκλησίας ο Λαυρέντιος κάλεσε τους φτωχούς και τους είπε: «Να, οι θησαυροί της Εκκλησίας».

Μετά από αυτό παραδόθηκε για φύλαξη σε κάποιον εκατόνταρχο Ιππόλυτο. Εκείνος τον έκλεισε στο υπόγειο του παλατιού του, όπου ήταν φυλακισμένος και κάποιος τυφλός ονόματι Λουκίλος. Ο Λαυρέντιος στήριζε το Λουκίλο, τον κατήχησε και έχοντας στη διάθεσή του ελάχιστο νερό τον βάπτισε και αμέσως ανέκτησε το φως του.

Ο Ιππόλυτος βλέποντας το θαυμαστό αυτό γεγονός, έκπληκτος από την ηρεμία των φυλακισμένων και φωτισμένος από τη χάρη του Θεού, γίνεται και ο ίδιος χριστιανός λαμβάνοντας το βάπτισμα από τον Λαυρέντιο. Αργότερα ο Ιππόλυτος, θα συρθεί δεμένος από την ουρά των αλόγων μέχρι θανάτου.

Ο Λαυρέντιος ψήθηκε ζωντανός επάνω σε μία σχάρα, όχι πολύ μακριά από τη φυλακή.

Σύμφωνα με μια λαϊκή παράδοση την ημέρα της μνήμης του μαρτυρίου του Λαυρεντίου αστέρια πέφτουν από τον ουρανό. Συμβολίζουν τα δάκρυα που έχυνε ο διάκονος κατά τη διάρκεια του φρικτού του μαρτυρίου. Συμβολίζουν επίσης τα κάρβουνα επάνω στα οποία κάηκε ο μάρτυρας. Τέλος συμβολίζουν και αποτελούν ένα σημείο ελπίδος καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες εκείνων που ενθυμούνται τον πόνο του Αγίου Λαυρεντίου. Να γιατί όταν παρατηρούμε ένα αστέρι να πέφτει κάνουμε μια ευχή!

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23η Κυριακή του Έτους (Β)

23η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 119{118},137.124                        Δίκαιος είσαι, Κύριε και δίκαιη η κρίση Σου. Πράξε στον δούλο Σου,  σύμφωνα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου