1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΦΟΝΣΟ DE LIGUORI

10

1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΦΟΝΣΟ DE LIGUORI

Ο Αλφόνσο Μαρία ντε Λιγκουόρι γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1696 στην οικογενειακή τους έπαυλη λίγο έξω από τη Νάπολη. Ήταν πρωτότοκος μεταξύ οχτώ παιδιών. Μεγάλωσε δεχόμενος μια αξιοσημείωτη θρησκευτική εκπαίδευση που συνδυάστηκε από αλτρουιστικά συναισθήματα που έτρεφε προς όλους.
Μέχρι την ηλικία των 27 ετών είχε παρακολουθήσει ιδιωτικά μαθήματα μουσικής, επιστημών, γλώσσες και δίκαιο. Μεταξύ των ετών 1723 και 1732 πραγματοποιήθηκε η θεολογική του κατάρτιση, η ιερατική του χειροτονία και η εξάσκηση της αποστολής του σε ποικίλους τομείς.
Ίδρυσε μια νέα μοναχική οικογένεια και την αφιέρωσε στον Ιησού Λυτρωτή, τους Πατέρες Ρεντεντοριστές. Σκοπός τους ήταν μέσω της μίμησης του Χριστού να οδηγήσουν στη λύτρωση όσες περισσότερες ψυχές μπορούσαν. Οργάνωναν για το σκοπό αυτό κατηχητικές αποστολές, πνευματικές ασκήσεις και ιδιόμορφες αποστολές.
Απότο 1762 μέχρι το 1775 επιτέλεσε επίσκοπος Αγίας Αγαθής (Benevento) μιας ορεινής, φτωχής και αναγκεμένης από κάθε μορφή βοηθείας εκκλησιαστικής επαρχίας. Έπειτα από δώδεκα χρόνια, υποφέροντας από σοβαρά προβλήματα υγείας παραιτείται από τα επισκοπικά του καθήκοντα και επιστρέφει στην μοναστική οικία μέχρι το θάνατό του την 1η Αυγούστου 1787. Αγιοκατατάσσεται το 1839 και το 1871 ο Πάπας Πίος 9ος τον ανακηρύσσει Διδάσκαλο της Εκκλησίας.
Ο Αλφόνσο υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της εποχής του. Η επικαιρότητα των θεολογικών του συγγραμμάτων έγκειται στο γεγονός ότι ενώ εναντιώνεται στον ηθικό ρελατιβισμό αναγνωρίζοντας την Καθολική Εκκλησία ως ανώτατο διδάσκαλο, έδωσε χώρο στην «εσωτερική φωνή της συνείδησης» ενώ διατήρησε μια ισορροπία μεταξύ της πρακτικής φρόνησης και των δύο υπερβολικών θέσεων του ριγορισμού και του λαξισμού.
Όλες αυτές τις θέσεις του τις εκθέτει σε πολυάριθμα ασκητικά συγγράμματα αλλά κυρίως στη Ηθική Θεολογία.

π.Γ.Π.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου