1 Οκτωβρίου Μνήμη της Αγίας Θηρεσίας του Βρέφους Ιησού

1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΙΗΣΟΥ

 

Η Θηρεσία γεννήθηκε το 1873 μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης πίστης. Οι γονείς της πολύ πρόσφατα ανακηρύχθηκαν μακάριοι. Ως εκ τούτου, έλαβε μια βαθιά θρησκευτική εκπαίδευση που την οδήγησε σύντομα να επιλέξει τη θρησκευτική ζωή στο Κάρμηλο του Λισιέ. Εκεί εμπιστεύεται σταδιακά τον εαυτό της στον Θεό.

Μετά από προτροπή της ανωτέρου της κρατά ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφε τα στάδια της εσωτερικής της ζωής. Έγραψε το 1895: «Στις 9 Ιουνίου, Εορτή της Αγίας Τριάδας, έλαβα τη χάρη να καταλάβω περισσότερο από ποτέ πόσο πολύ θέλει ο Ιησούς να αγαπηθεί».

Η Τερέζα ήθελε να απαντήσει στην αγάπη του Θεού με όλη της τη δύναμη και τον νεανικό της ενθουσιασμό. Δεν ξέρει, ωστόσο, ότι η αγάπη θα την οδηγήσει στον δρόμο της στέρησης και του σκότους. Το επόμενο έτος, 1896, εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια φυματίωσης, που την οδήγησαν τελικά στο θάνατό της. Ακόμη πιο οδυνηρή είναι η εμπειρία της απουσίας του Θεού. Συνηθισμένη να ζει στην παρουσία του, η Θηρεσία περιβάλλεται από σκοτάδι στο οποίο είναι αδύνατο για αυτήν να δει τυχόν υπερφυσικά σημάδια. Υπάρχει, ωστόσο, ένα τελικό στάδιο που ολοκληρώθηκε από την αγία.

Συνειδητοποιεί ότι, σε εκείνη τη μικρή και ταπεινή, έχει ανατεθεί η γνώση εκείνου του μονοπατιού, εκείνου του τρόπου εγκατάλειψης στο θέλημα του Θεού. Η ζωή της έκτοτε, γίνεται για την Τερέζα ένα ξέγνοιαστο παιχνίδι γιατί ακόμη και σε στιγμές εγκατάλειψης, ο Θεός προσέχει και είναι έτοιμος να πάρει στην αγκαλιά του αυτούς που Του εμπιστεύονται τον εαυτό τους.

Πέθανε στο Lisieux στις 30 Σεπτεμβρίου 1897.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου