1 Αυγούστου μνήμη Αγίου Αλφόνσο de Liguori

Ο Αλφόνσο – Μαρία ντε Λιγκουόρι γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1696 στην οικογενειακή έπαυλη λίγο έξω από τη Νάπολη.
Ήταν ο πρωτότοκος μεταξύ οχτώ παιδιών. Μεγάλωσε δεχόμενος μια αξιοσημείωτη θρησκευτική εκπαίδευση που συνδυάστηκε από αλτρουιστικά συναισθήματα που έτρεφε προς όλους.

Μέχρι την ηλικία των 27 ετών είχε παρακολουθήσει ιδιωτικά μαθήματα μουσικής, επιστημών, γλώσσες και δίκαιο. Μεταξύ των ετών 1723 και 1732 έλαβε χώρα η θεολογική του προετοιμασία, η Iερατική του χειροτονία και η εξάσκηση της αποστολής του σε ποικίλους τομείς.

Ίδρυσε μια νέα Mοναχική οικογένεια, τους Πατέρες Ρεντεντοριστές, την οποία  αφιέρωσε στον Ιησού Λυτρωτή. Σκοπός της ήταν, μέσω της μίμησης του Χριστού, να οδηγήσουν στη λύτρωση όσες περισσότερες ψυχές μπορούσαν. Οργάνωναν για το σκοπό αυτό κατηχητικές αποστολές, πνευματικές ασκήσεις και ιδιόμορφες αποστολές.

Από το 1762 μέχρι το 1775 επιτέλεσε Eπίσκοπος Αγίας Αγαθής (Benevento) μιας ορεινής, φτωχής και αναγκεμένης από κάθε μορφή βοηθείας Eκκλησιαστικής επαρχίας.
Έπειτα από δώδεκα χρόνια, υποφέροντας από σοβαρά προβλήματα υγείας ο Αλφόνσο παραιτείται από τα Eπισκοπικά του καθήκοντα και επιστρέφει στην Mοναστική οικία μέχρι το θάνατό του την 1η Αυγούστου 1787.
Αγιοκατατάσσεται το 1839 και το 1871 ο Πάπας Πίος 9ος τον ανακηρύσσει Διδάσκαλο της Εκκλησίας.

Ο Αλφόνσο υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της εποχής του. Η επικαιρότητα των θεολογικών του συγγραμμάτων έγκειται στο γεγονός ότι ενώ εναντιώνεται στον ηθικό ρελατιβισμό αναγνωρίζοντας την Καθολική Εκκλησία ως ανώτατο διδάσκαλο, έδωσε χώρο στην «εσωτερική φωνή της συνείδησης» ενώ διατήρησε μια ισορροπία μεταξύ της πρακτικής φρόνησης και των δύο υπερβολικών θέσεων του ριγορισμού και του λαξισμού.

Όλες αυτές τις θέσεις του τις εκθέτει σε πολυάριθμα ασκητικά συγγράμματα αλλά κυρίως στη Ηθική Θεολογία.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου