1η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού 25-26 Μαΐου 2024 στη Ρώμη

1Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ 25-26 ΜΑΪΟΥ 2024 ΣΤΗ ΡΩΜΗ

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠ` ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»

 

Με… Τζιανλουίτζι Μπουφόν (παλαίμαχο τερματοφύλακα και αρχηγό της Εθνικής Ιταλίας), και Ρομπέρτο Μπενίνι (κωμικό ηθοποιό που είχε βραβευθεί με ΟΣΚΑΡ στην ταινία του «Η ζωή είναι ωραία»), μεταξύ άλλων, θα διεξαχθεί  η 1η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού της Καθολικής Εκκλησίας, που θεσμοθέτησε  ο Πάπας Φραγκίσκος, για να εορτάζεται, κάθε δύο χρόνια, στη Ρώμη.   

Χορηγός και Υπεύθυνο για την οργάνωση είναι το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση. Γενικός Συντονιστής είναι ο 57χρονος φραγκισκανός π. Enzo Fortunato, γνωστός συγγραφέας και Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, με βοηθό τον Alldo Cagnoli, κυβερνήτη Μπόιγκ και ειδικό στην αεροπορική ασφάλεια. Οι δυο τους έχουν συγγράψει βιβλίο για τη διδασκαλία του Πάπα Φραγκίσκου για τα παιδιά. Άμεσοι Συνεργάτες είναι η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, η Auxilium Coop (από τους μεγαλύτερους ιταλικούς κοινωνικούς συνεταιρισμούς στο χώρο  της υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, των εγκαταλειμμένων παιδιών και των προσφύγων – ιδρύθηκε πριν 25 χρόνια από φοιτητές της Sapienza,   στο πνεύμα της κοινωνικής διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας) και η Ποδοσφαιρική της Ιταλίας.  

Φυσικά συνεργάζονται η Σύνοδος της Ιταλικής Ιεραρχίας, η Περιφέρεια του Λάτσιο και ο Δήμος της Ρώμης και δεκάδες άλλοι φορείς, για την ασφάλεια, την φιλοξενία, την ιατρική φροντίδα και ότι άλλο χρειαστούν τα παιδιά και οι συνοδοί τους, που προβλέπεται να κατακλύσουν το Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης (χωρητικότητας 70.000 ατόμων) την πρώτη μέρα και την πλατεία του Αγίου Πέτρου (πάνω από 100.000 άτομα) τη δεύτερη μέρα. Το 10% των παιδιών προβλέπεται να είναι από το εξωτερικό, από 100 διαφορετικά έθνη! Παιδιά από εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, όπως Παλαιστίνη, Ισραήλ, Ουκρανία, Ρωσία, Συρία, Αφγανιστάν, Αϊτή και χώρες της Αφρικής, θα δώσουν μια διαφορετική μαρτυρία ΕΙΡΗΝΗΣ και ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ. 

Διάσημοι παρουσιαστές, καλλιτέχνες και γνωστές χορωδίες θα λάβουν μέρος στις συναντήσεις, εκδηλώσεις, ομιλίες και συναυλίες της 25/5. Το απόγευμα θα είναι παρών και ο Πάπας, για να συνομιλήσει με τους παρισταμένους, 

Η 1η μέρα θα ολοκληρωθεί με ποδοσφαιρικό αγώνα διεθνών ποδοσφαιριστών με επικεφαλής τον Τζίτζι Μπουφόν και παιδιών.

Την Κυριακή 26/5 τα παιδιά και οι συνοδοί θα λάβουν μέρος στη θεία λειτουργία που θα τελέσει ο Πάπας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Όμως μετά την «προσευχή του Αγγέλλου», που εκφωνεί ο Πάπας στις 12:00, κάθε Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος δε θα αποχαιρετήσει με τη γνωστή φράση «καλό μεσημέρι και καλό γεύμα», αλλά θα δώσει το λόγο στον ηθοποιό Ρομπέρτο Μπενίνι, για να απαγγείλει ένα μονόλογο προς το κοινό, παρουσία του Ποντίφικα.  

Αναμένεται με ενδιαφέρον ο τρόπος που ο γνωστός εκδηλωτικός ηθοποιός   (είχε συγκλονίσει στην βραβευθείσα με Όσκαρ ταινία του, στο ρόλο του πατέρα που προσπαθούσε να παρουσιάσει στο μικρό γιο το τις συνθήκες κράτησης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ως συμμετοχή σε παιχνίδι…) θα απευθυνθεί σε παιδιά, που προέρχονται από διαφορετικές αλλά εξίσου τραγικές, καταστάσεις στις χώρες τους.    

 

Πληροφορίες και φωτογραφίες από Vatican Media 

και την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου