1η Κυριακή της Τεσσαρακοστής

 

1η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, Κύκλος Α΄

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ψλ 91 [90], 15-16)

Θα με επικαλεσθεί, και εγώ θα τον εισακούσω, θα τον σώσω και θα τον δοξάσω. Μακρότητα ημερών θα του χαρίσω.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ Πατέρα, με την ετήσια άσκηση της Τεσσαρακοστής, που είναι σημείο της μετανοίας μας, αξίωσε εμάς, τους δούλους σου, να κατανοήσουμε το λυτρωτικό Μυστήριο του Χριστού και να επιδιώκουμε τη σωτηρία με διαγωγή ενάρετη. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Γένεσης  (2,7-9 / 3,1-7)

Ο Κύριος, ο Θεός, έπλασε τον άνθρωπο από το χώμα της γης και φύσηξε στα ρουθούνια του πνοή ζωής και ο άνθρωπος έγινε ζωντανή ψυχή.

Και ο Κύριος, ο Θεός, φύτεψε παράδεισο στην Εδέμ, προς την ανατολή, κι εκεί έβαλε τον άνθρωπο που είχε πλάσει. Ο Κύριος, ο Θεός, έκαμε να φυτρώσουν από τη γη όλα τα δένδρα, που είναι όμορφα να τα βλέπεις και καλά για την τροφή. Φύτεψε και το δένδρο της ζωής στο μέσο του παραδείσου και το δένδρο της γνώσης του καλού και του κακού.

Το φίδι ήταν το πιο πονηρό από όλα τα ζώα του αγρού που έπλασε ο Κύριος, ο Θεός. Αυτό είπε στη γυναίκα: «Είναι αλήθεια ότι ο Θεός είπε: “Δεν πρέπει να φάτε από κανένα δένδρο του παραδείσου”;». Απάντησε η γυναίκα στο φίδι: «Από τους καρπούς των δένδρων του παραδείσου μπορούμε να φάμε. Αλλά από τον καρπό του δένδρου που είναι στη μέση του παραδείσου ο Θεός μάς διέταξε να μη φάμε και να μην το αγγίξουμε για να μην πεθάνουμε». Αλλά το φίδι είπε στη γυναίκα: «Εξάπαντος δε θα πεθάνετε! Αντίθετα, ο Θεός γνωρίζει ότι, όταν φάτε απ’ αυτό, θα ανοιχτούν τα μάτια σας και θα γίνετε σαν το Θεό, γνωρίζοντας το καλό και το κακό».

Τότε η γυναίκα είδε ότι το δένδρο ήταν καλό για τροφή, ευχάριστο στην όψη και επιθυμητό για την απόκτηση γνώσης και πήρε απ’ τον καρπό του και έφαγε. Έδωσε και στον άνδρα της που ήταν μαζί της κι έφαγε κι εκείνος. Τότε άνοιξαν τα μάτια και των δυο τους και αντιλήφθηκαν ότι ήταν γυμνοί κι έραψαν φύλλα συκιάς και έκαμαν για τους εαυτούς των περιζώματα.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (51)

           Ελέησέ μας, Κύριε,

           διότι αμαρτήσαμε.

 

Ελέησέ με, Θεέ, σύμφωνα με την ευσπλαχνία σου +

και σβήσε τ’ ανομήματά μου, *

σύμφωνα με το πλήθος του ελέους σου.

Πλύνε με εντελώς από την ανομία μου *

και από την αμαρτία μου καθάρισέ με.

 

Επειδή εγώ αναγνωρίζω την ανομία μου, *

και εμπρός μου πάντα είναι η αμαρτία μου.

Εναντίον σου, +

μόνο εναντίον σου, αμάρτησα, *

κι ενώπιόν σου το κακό έπραξα.

 

Μια καθαρή καρδιά, Θεέ, δημιούργησε μέσα μου *

και σταθερό πνεύμα ανανέωσε στα σπλάχνα μου.

Μη με απορρίψεις από το πρόσωπό σου *

και μην αφαιρέσεις από μένα το πνεύμα σου το άγιο.

 

Χάρισέ μου την αγαλλίαση, που δίνει η σωτηρία σου, *

και στήριξε μέσα μου ένα γενναίο πνεύμα.

Κύριε, τα χείλη μου θ’ ανοίξεις, *

και το στόμα μου θ’ αναγγείλει τους αίνους σου.

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους  (5, 12.17-19)

Αδελφοί, όπως μέσω ενός ανθρώπου η αμαρτία μπήκε στον κόσμο, και με την αμαρτία ο θάνατος, και έτσι ο θάνατος έφθασε σε όλους τους ανθρώπους, γιατί όλοι αμάρτησαν. Πράγματι, αν με το παράπτωμα ενός ανθρώπου κυριάρχησε ο θάνατος εξαιτίας αυτού του ενός, πολύ περισσότερο, όσοι έλαβαν την αφθονία της χάρης και της δωρεάς της δικαιοσύνης, θα βασιλέψουν μέσα στη ζωή μέσω  του ενός Ιησού Χριστού.

Άρα λοιπόν, όπως μέσω ενός παραπτώματος έφθασε η καταδίκη σε όλους τους ανθρώπους, έτσι και με μια δίκαιη πράξη έφθασε σε όλους τους ανθρώπους η δικαίωση της ζωής. Διότι, όπως με την ανυπακοή του ενός ανθρώπου οι πολλοί έγιναν αμαρτωλοί, έτσι και με την υπακοή ενός, θα καταστούν δίκαιοι οι πολλοί.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Mτ.4,4β)

Δε ζει ο άνθρωπος με μόνο το ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (4, 1-11)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς οδηγήθηκε από το Πνεύμα στην έρημο, για να πειραχτεί από το διάβολο. Και, αφού νήστεψε για σαράντα ημέρες και για σαράντα νύχτες, ύστερα πείνασε.

Και πλησιάζοντας ο πειρασμός του είπε: «Αν είσαι Υιός του Θεού, πες να γίνουν ψωμιά αυτές οι πέτρες».

Αλλά εκείνος απαντώντας είπε: «Λέει η Γραφή: “Δε θα ζήσει ο άνθρωπος μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού”».

Τότε ο διάβολος τον πήρε μαζί του στην αγία πόλη και τον έστησε στην κορυφή του ναού και του λέει: «Αν είσαι Υιός του Θεού, ρίξε τον εαυτό σου κάτω. Λέει, πράγματι, η Γραφή: “Για σένα θα διατάξει τους αγγέλους του, και στα χέρια θα σε σηκώσουν, μη τυχόν και σκοντάψεις το πόδι σου σε πέτρα”».

Ο Ιησούς του λέει: «Η Γραφή, πάλι, λέει: “Δε θα πειράξεις τον Κύριο, το Θεό σου”».

Πάλι ο διάβολος τον πήρε μαζί του σε ένα πολύ ψηλό βουνό και του δείχνει όλα τα βασίλεια του κόσμου και τη δόξα τους και του λέει: «Όλα αυτά θα σου δώσω, εάν, πέφτοντας στη γη, με προσκυνήσεις».

Τότε ο Ιησούς του λέει: «Φύγε, σατανά! Γιατί λέει η Γραφή: “Θα προσκυνήσεις τον Κύριο, το Θεό σου, και αυτόν μόνο θα λατρεύσεις”».

Τότε ο διάβολος τον άφησε και, ιδού, προσήλθαν άγγελοι και τον υπηρετούσαν.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, η αμαρτία μάς απομακρύνει από το Θεό και μας προδιαθέτει να μην του έχουμε πια εμπιστοσύνη. Μέσα σε πνεύμα μετάνοιας, ας επιστρέψουμε από τους πειρασμούς μας στο Θεό και ας τον ικετεύσουμε ψάλλοντας: Σώσε, Κύριε, το λαό σου, *και ευλόγησε την κληρονομία σου!

Δώσε δύναμη, Κύριε, στην Εκκλησία σου, για να μπορεί όπως ο διδάσκαλός της να εμπιστεύεται μόνο Εσένα.

Δώσε δύναμη, Κύριε, και φώτιση στους κυβερνήτες μας, για να μπορούν να διαλέγουν πάντα ό,τι το καλύτερο για το λαό σου.

Δώσε δύναμη, Κύριε, στους πιστούς σου, ώστε να μην αποθαρρύνονται στη μάχη κατά  του πειρασμού, αλλά να συνεχίζουν τον αγώνα τους στηριζόμενοι σε Σένα.

Δώσε, Κύριε, την αιώνια ανάπαυση στα θύματα του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, τη θεραπεία στους τραυματίες, και την πίστη στην αιώνια ζωή στις οικογένειες που υποφέρουν.

Δώσε δύναμη, Κύριε, σ’ εκείνους τους αδελφούς μας που ετοιμάζονται στο τέλος της Τεσσαρακοστής να λάβουν το Βάφτισμα, ώστε με αυταπάρνηση να αγκαλιάσουν το σταυρό του Υιού σου.

Δώσε δύναμη, Κύριε, και σε μας τα τέκνα σου, ώστε στην αντιμετώπιση των πειρασμών να βγαίνουμε πάντα νικηφόροι.

Χορήγησε, Θεέ Πατέρα, στα παιδιά σου, ό,τι με πίστη σου ζητούν και δυνάμωσέ μας στην άγια και σωτήρια αυτή πορεία της φετινής Τεσσαρακοστής. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν.

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Χορήγησέ μας, παντοδύναμε Θεέ, να γίνουμε όμοιοι με αυτά τα δώρα που σου προσφέρουμε με τα οποία τελούμε την αρχή αυτού του σεπτού Μυστηρίου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 91 [90], 4)

Με τις φτερούγες του θα σε σκεπάσει, ο Κύριος και κάτω από τα φτερά του θα καταφύγεις.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναζωογονημένοι με τον ουράνιο άρτο, που τρέφει την πίστη, αυξάνει την ελπίδα και ενισχύει την αγάπη, σε παρακαλούμε, Κύριε, δίδαξέ μας να επιθυμούμε εκείνον που είναι ο Άρτος ο ζωντανός και ο αληθινός, και να ζούμε με κάθε Λόγο που εξέρχεται από το στόμα σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου