1η Κυριακή της Παρουσίας, Κύκλος Α΄

 

1η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ, Κύκλος Α΄

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ψλ 25 [24], 1-3)

Προς εσένα, Κύριε, ύψωσα την ψυχή μου, Θεέ μου, ας μην ντροπιαστώ, εσένα εμπιστεύομαι, ούτε να χαρούν εξαιτίας μου οι εχθροί μου, διότι όσοι σ’εσένα ελπίζουν, δεν θα καταισχυνθούν.

 

 

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Σε παρακαλούμε, παντοδύναμε Θεέ, δώσε μας τη θέληση να σπεύσουμε, με τα καλά μας έργα, προς συνάντηση του ερχόμενου Χριστού, για να βρεθούμε κοντά του στη δόξα και να γίνουμε άξιοι της ουράνιας Βασιλείας. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

 

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα  (2, 1-5)

Ο λόγος που έγινε με όραμα στον Ησαΐα, το γιο του Αμώς, για τον Ιούδα και την Ιερουσαλήμ.

Στις έσχατες ημέρες, το όρος του οίκου του Κυρίου θα στηριχτεί επάνω στην κορυφή των βουνών και θα υψωθεί υπεράνω των λόφων, και όλα τα έθνη θα συρρέουν σ’ αυτό, και πολλοί λαοί θα πάνε και θα πουν: «Ελάτε, κι ας ανεβούμε στο όρος του Κυρίου, στον οίκο του Θεού του Ιακώβ, και ας μας διδάξει τους δρόμους του, και ας περπατήσουμε στα μονοπάτια του.          Επειδή από τη Σιών θα βγει νόμος και λόγος Κυρίου από την Ιερουσαλήμ, και θα κρίνει ανάμεσα στα έθνη και θα ελέγξει πολλούς λαούς, και θα σφυρηλατήσουν τα μαχαίρια τους σε υνία, και τις λόγχες τους σε δρεπάνια. Δε θα σηκώσουν μάχαιρα, έθνος εναντίον έθνους, ούτε θα μάθουν πλέον τον πόλεμο.

Οίκε του Ιακώβ, ελάτε κι ας περπατήσουμε στο φως του Κυρίου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (122)

 

         Με χαρά θα πάμε

         στον οίκο του Κυρίου.

 

Χάρηκα γι’ αυτό που μου είπαν: *

θα πάμε στον οίκο του Κυρίου.

Ήδη βρίσκονται τα πόδια μας *

στις πύλες σου, Ιερουσαλήμ.

 

Εκεί ανεβαίνουν οι φυλές,/ οι φυλές του Κυρίου,*

που είναι νόμος στον Ισραήλ,/ για να δοξολογήσουν το όνομα του Κυρίου.

Εκεί τοποθετήθηκαν οι θρόνοι της κρίσης,*

της γενεάς του Δαβίδ οι θρόνοι.

 

Ζητήστε την ειρήνη της Ιερουσαλήμ,*

ας είναι ασφαλισμένοι όσοι σε αγαπάνε.

Ας υπάρχει ειρήνη επάνω στα τείχη σου*

κι ασφάλεια στους πύργους σου.

 

Εξαιτίας των αδελφών μου και των φίλων μου,*

εγώ θα πω: «ειρήνη σ’ εσένα».

Εξαιτίας του οίκου του Κυρίου, του Θεού μας,*

εγώ αγαθά για σένα θα ζητήσω.

 

 

 

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

         Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους  (13, 11-14)

Αδελφοί, γνωρίζετε τον καιρό, ότι ήλθε η ώρα να σηκωθείτε από τον ύπνο, επειδή η σωτηρία είναι τώρα πλησιέστερη σε μας απ’ ό,τι ήταν όταν πιστέψαμε.

Η νύχτα προχώρησε και έφθασε η ημέρα. Ας πετάξουμε από επάνω μας, λοιπόν, τα έργα του σκότους και ας ντυθούμε τα όπλα του φωτός. Ας πορευτούμε με σεμνότητα, όπως μέσα σε ημέρα, όχι με φαγοπότια και μεθύσια, όχι με ανηθικότητες και ασέλγειες, όχι με φιλονικίες και ζηλοφθονίες. Αλλά ντυθείτε τον Κύριο Ιησού Χριστό και μη φροντίζετε για τη σάρκα για να εκτελείτε τις επιθυμίες της.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Ψλμ.85,8)

Αλληλούια. Δείξε μας, Κύριε, την ευσπλαχνία σου και χάρισέ μας τη σωτηρία σου. Αλληλούια.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (24, 37-44)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Όπως ήταν οι ημέρες του Νώε, έτσι θα είναι και η παρουσία του Υιού του ανθρώπου. Διότι, όπως ήταν οι άνθρωποι κατ’εκείνες τις ημέρες που προηγήθηκαν του κατακλυσμού, που έτρωγαν κι έπιναν, που άνδρες και γυναίκες παντρεύονταν, μέχρι την ημέρα που ο Ηώς μπήκε στην κιβωτό, – και δεν κατάλαβαν τίποτε, έως ότου ήλθε ο κατακλυσμός και τους πήρε όλους – έτσι θα είναι και η παρουσία του Υιού του ανθρώπου. Τότε θα βρίσκονται δυο μαζί στο χωράφι, ο ένας θα αρπαχτεί κι ο άλλος θα αφεθεί. Δυο γυναίκες θα αλέθουν στο μύλο, η μια θα αρπαχτεί και η άλλη θα αφεθεί.

Αγρυπνείτε, λοιπόν, διότι δε γνωρίζετε σε ποια ημέρα έρχεται ο Κύριός σας. Αυτό να καταλάβετε: αν γνώριζε ο οικοδεσπότης σε ποια ώρα της νύχτας έρχεται ο κλέφτης, τότε θα αγρυπνούσε και δε θα άφηνε να διαρρηχτεί το σπίτι του. Γι’ αυτό κι εσείς να είστε έτοιμοι, διότι την ώρα που δε νομίζετε θα έλθει ο Υιός του ανθρώπου».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αγαπητοί αδελφοί, ο Θεός έρχεται να επισκεφθεί το λαό του και να του χαρίσει τη σωτηρία  που τόσο διψά. Φωτισμένοι από το Λόγο του Θεού που ακούσαμε, ας προσευχηθούμε με εμπιστοσύνη στο Θεό Πατέρα, ψάλλοντας: Έλα, Κύριε,* να σώσεις το λαό Σου!

 

Για όλους τους χριστιανούς, ώστε να ζητούν επίμονα από το Θεό το δώρο της ειρήνης για τις καρδιές των ανθρώπων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όλους τους λαούς της γης, ώστε ο Θεός Πατέρας να τους αποκαλύψει το φως και την αλήθεια του λόγου του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όσους καταδυναστεύονται από κάθε λογής κακό, ώστε να βρουν στο πρόσωπο του ερχόμενου Κυρίου τον αληθινό Σωτήρα που πάντα πόθησαν, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όλους εμάς εδώ συγκεντρωμένους, ώστε ποτέ να μη μας καταβάλλει ο ύπνος του κακού, αλλά, ιδιαίτερα σ’ αυτήν την περίοδο της Παρουσίας να αγρυπνούμε, καθ’ υπόδειξη του Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Θεέ Πατέρα μας, ας αφυπνίσει τις συνειδήσεις μας το φως που έστειλες στον κόσμο, ώστε να αναγνωρίσουμε πως ο καιρός συμπληρώθηκε και έτσι να ετοιμασθούμε για το κάλεσμά σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, σε παρακαλούμε, Κύριε, τα δώρα που προσφέρουμε από τις δικές σου ευεργεσίες, ώστε αυτή η προσφορά μας, που εκδηλώνει την ευσέβειά μας, να γίνει για μας εγγύηση της αιώνιας σωτηρίας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 85 [84], 13)

Ο Κύριος θα δώσει την αφθονία, και η γη θα δώσει τον καρπό της.

 

 

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η συμμετοχή σ’ αυτά τα Μυστήρια, Κύριε, με τα οποία μας διδάσκεις να αγαπούμε τα ουράνια αγαθά και να μένουμε προσκολλημένοι στα αιώνια, ας μας στηρίζει κατά την επίγεια πορεία μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου