ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ.

Με πρωτοβουλία της ΚΙΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των αδελφών του Αγίου Ιωσήφ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη η ετήσια ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: Η συμβολή της Καθολικής Εκκλησίας  στην αντιμετώπιση  της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η μελέτη του θέματος αυτού προέβλεπε στρογγυλή τράπεζα  και στη συνέχεια συζήτηση.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου, π. Νικόλαος Πρίντεζης, η Μαριστέλλα  Τσαματροπούλου υπεύθυνη επικοινωνίας της Κάριτας Ελλάς και η  FabiolaBianchiεκπρόσωπος της θρησκευτικής κοινότητας Ιωάννης 23ος ΦΝΠ.

         Την όλη εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Θεόδωρος Μπενάκης.

Παρόντες ο Αποστολικός Νούντσιος κ.  Joseph Edward Adams  με τον Γραμματέα του, ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής  Ιεραρχίας Ελλάδος, Π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Ο Αχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός, ιερεις, μοναχοί, μοναχές και αρκετός κόσμος μέλη και φίλοι της ΚΙΚΕΔΕ.

         Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε ο Πρόεδρος της ΚΙΚΕΔΕ  κ. Στέφανος Προβελέγγιος και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησε στην επιλογή του  επίκαιρου αυτού θέματος. Χαιρέτησε και καλωσόρισε τους παρόντες και έδωσε το λόγο στο συντονιστή της εκδήλωσης 

Ο συντονιστής μετά από σύντομες οδηγίες που έβαλαν όλε στο πνεύμα της βραδιάς, έδωσε το λόγο στον πρώτο  ομιλητή της βραδιάς Σεβασμιότατο π. Νικόλαο ο οποίος ανέπτυξε παρουσίασε τη προσωπική του εμπειρία γύρω από το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα όπως αυτό το βίωσε στα ακριτικά νησιά Χίο, Λέσβο και Σάμο. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στην κυρία Μαριστέλλα, η οποία είπε:

Το όνομα μου είναι Khaled, είμαι Σύριος, 23 χρονών, απόφοιτος του οικονομικού πανεπιστημίου. Το χειμώνα του 2014 αποφάσισα να φύγω με την αδελφή μου. Τους γονείς μου τους έχασα στη Συρία, μια ρουκέτα κατέστρεψε το σπίτι μας. Εμείς κατά τύχη δεν ήμασταν εκεί. Έπρεπε να φύγουμε, κινδυνεύαμε. Πήγαμε στην Τουρκία.

Δυστυχώς όμως, έμεινα εντελώς μόνος. Στην Τουρκία έχασα και την αδελφή μου. Δεν υπήρχε μέλλον ούτε εκεί. Πλήρωσα πολλά για να επιβιβαστώ σε μια πλαστική βάρκα. Ήμουν θύμα ναυαγίου, έχασα όλα μου τα υπάρχοντα μέσα στη θάλασσα, αλλά, έφτασα, στη Λέσβο. Έμεινα έξω, στο κρύο, στη βροχή, πεινούσα.

Και στην Αθήνα όμως, κι εκεί πεινούσα και κρύωνα, ήμουν άστεγος. Χτύπησα την πόρτα της Κάριτας με βοηθήσανε, με αγκαλιάσανε, μου δώσανε τρόφιμα και πολλά άλλα. Μετά, γνώρισα μερικούς  Έλληνες φοιτητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ήταν συνομήλικοι μου. Με φιλοξενήσανε, με στηρίξανε οικονομικά. Έκανα εθελοντισμό στο Προσφυγικό της  Κάριτας. Καθημερινά, έβλεπα συμπατριώτες μου πεινασμένους, κατατρομαγμένους, παιδάκια αγέλαστα σαν αγάλματα. Εγώ ήμουν τυχερός. Ζούσα καλά.

Αλλά μου έλειψαν οι σπουδές μου. Ήθελα να εξελιχθώ, το χρωστούσα στους δικούς μου. Έφυγα λοιπόν διότι στην Ελλάδα δύσκολα θα μπορούσα να έχω ένα δικό μου μέλλον, όπως το θέλω εγώ.

Αλλά ποτέ δε θα ξεχάσω την Ελλάδα. Το χρώμα, τους ανθρώπους.

Σεβασμιότατε Πρόεδρε της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιότατοι, Σεβαστοί πατέρες, Σεβαστές μοναχές, Σεβαστοί μοναχοί, Αξιότιμε Πρόεδρε της Κίνησης Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων της Ελλάδος, Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

Κι εάν μπορούμε να δώσουμε στο λόγο του Σεβασμιότατο π.Νικόλαο Πρίντεζη τον τίτλο «προσωπική εμπειρία», πολύ εύκολα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη δική μου «ιστορικό ανταπόκρισης της Κάριτας Ελλάς για την προσφυγική κρίση».

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, 8 για την ακρίβεια, τον περασμένο Αύγουστο, όταν μέσα σε ένα μήνα εισήλθαν από τα θαλάσσια σύνορα μας 107.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αριθμός δραματικά αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν, αλλά που από τότε θα είχε την τάση συνεχώς να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Βλέποντας καθημερινά τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που επ’ ουδενί αβρόχοις ποσίν  έχουν φτάσει στην Ελλάδα -το αντίθετο μάλιστα! βρεγμένοι, εξαντλημένοι, κατατρομαγμένοι- θεωρήσαμε αδήριτο ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε άμεσα. Εξάλλου, η Κάριτας, ο θεσμός της Καθολικής Εκκλησίας που δίνει πνοή και βάζει σε πράξη τη Διδαχή του Ευαγγελίου, δε θα μπορούσε να μείνει αδρανής.  Στραφήκαμε προς τη διεθνή κοινότητα Κάριτας ώστε να ζητήσουμε βοήθεια. Μια μεγάλη κρίση εξάλλου, όπως αυτή, και θα εξελισσόταν σε ακόμα μεγαλύτερη, επέβαλε τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων Κάριτας, όλης της Καθολικής Εκκλησίας. 

Μετά από μια σύντομη καταγραφή αναγκών στην Αθήνα ,στην Κω, Χίο και Λέσβο υποβάλλαμε ένα πρόγραμμα που κάλυπτε ορισμένες ανάγκες σε αυτά τα 4 μέρη. Εφόσον όμως οι ανάγκες αυξάνονταν και τα μέρη της Ελλάδος πολλαπλασιάζονταν, αυθωρεί, ξεκινήσαμε κι άλλο ένα πρόγραμμα ακόμα πιο μεγάλο από το προηγούμενο, συμπεριλαμβάνοντας τη Ρόδο αλλά και την Ειδομένη.

Για να σας δώσω να καταλάβετε τα μεγέθη αυτών των προγραμμάτων, θα αναφέρω ορισμένους μόνο αριθμούς:

1.     Ο προϋπολογισμός του πρώτου προγράμματος ανήλθε στα 193.000€   ποσό που καλύφθηκε 100% από τις Εθνικές Κάριτας  και είναι υπό την αιγίδα της Caritas Europa

2.     Του δευτέρου προγράμματος, ο προϋπολογισμός έφτασε τα 590.000€ ποσό που δεν καλύφθηκε εξολοκλήρου από Εθνικές Κάριτας, αλλά και 50.000 € από την Αγία Έδρα και 100.000€ εστάλησαν από την Αποστολική Nunziaturaμε προτροπή  του Πάπα Φραγκίσκου.

Τα ποσά αυτά μεταφράζονται σε 90.000 σακούλες τρόφιμα στην Ειδομένη, 4.000 σακούλες τρόφιμα σε Ρόδο και Κω,  3.000 πακέτα με είδη υγιεινής για μωρά στη Λέσβο, 2.500 υπνόσακους και 2.500 υποστρώματα στη Χίο και στη Λέσβο, 950 ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών στην Αθήνα, διανομή 350 κουπονιών στο Προσφυγικό της  Κάριτας Αθήνα, 3.000 σακίδια πλάτης στη Λέσβο κι άλλα τόσα στην Ειδομένη, 4.200 αδιάβροχα στην Ειδομένη, τοποθέτηση 40 χημικών τουαλετών και 5 ντους επίσης στην Ειδομένη. Τα ποσά αυτά μεταφράζονται σε ανάγκες συνανθρώπων μας, ανθρώπων που έχουν μόνιμα ένα ερωτηματικό ζωγραφισμένο στο πρόσωπο τους,  που δεν ξέρουν πολύ συχνά ούτε καν που βρίσκονται πατώντας στην Ελλάδα.

Για τις ανάγκες υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών έγιναν  προσλήψεις  έκτακτου προσωπικού που θα εξασφάλιζαν τόσο τις σωστές διανομές των προαναφερθέντων αγαθών αλλά και που θα εκπροσωπούσαν αντάξια την Κάριτας και την αποστολή της. Βλέπετε η Κάριτας, όπως κι ορισμένες άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, αποσκοπεί όχι μόνο στην παροχή βοήθειας αυτή καθαυτή αλλά στην κίνηση αυτή που θα επιστρέψει λίγη από τη χαμένη αξιοπρέπεια σε όλους όσοι τη στερούνται.

Για αυτή την παραγκωνισμένη αξιοπρέπεια, για την εξασφάλιση προστασίας στους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες, υποβάλαμε ένα τρίτο, ακόμα πιο μεγάλο πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Σεβασμιότατος π.Νικόλαος, το πρόγραμμα «Φιλοξενίας προσφύγων», χρηματοδοτούμενο από την Κάριτας Ελβετίας . Στην Αθήνα, στο δεύτερο προορισμό, σταθμό των ταξιδιωτών αυτών, λειτουργούν επίσης από το Νοέμβριο άλλα δύο ξενοδοχεία.  Πέρα από την παροχή μιας αξιοπρεπούς φιλοξενίας στους θαμώνες τους, στα ξενοδοχεία αυτά δίνεται η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, παρέχεται κοινωνική/ψυχολογική υποστήριξη από κοινωνικούς λειτουργούς που εισακούν κι αφουγκράζονται τη θλίψη αυτών των ανθρώπων που ψάχνουν τη γη της απαγγελίας μακριά από τον πόλεμο, τις ένοπλες συγκρούσεις, τις άθλιες βιοτικές συνθήκες, άνθρωποι που αμφίβολο όνειρο έχουν να ζήσουν το νόστιμον ήμαρ.

Καθότι όμως, δεν είναι μόνο η Κάριτας Ελλάς που συντονίζει και υλοποιεί προγράμματα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, οφείλω να αναφέρω και το πολύτιμο έργο της Κάριτας της Εκκλησιαστικής Επαρχίας της Αθήνας. Επί πρόσθετα, και πέραν του ιδιαίτερα γνώριμου έργου που προσφέρει το Προσφυγικό Κέντρο της Κάριτας Αθήνας στην πλατεία Βάθη, όπου μεταξύ άλλων λειτουργεί συσσίτιο, οι κοινωνικές υπηρεσίες, διανέμονται ενδύματα και υποδήματα, μόλις προ ολίγων ημερών εγκαινιάστηκε και το Κέντρο Ημέρας για Οικογένειες, επίσης στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο, όπου οι ωφελούμενοι μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο, να ταΐσουν τα παιδιά τους, να πάρουν καθαρά ρούχα καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής, να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή για την επικοινωνία με τους δικούς τους, να πιούν και να φάνε κάτι, να συμβουλευτούν την κοινωνική λειτουργό και συνολικά να περάσουν λίγο χρόνο ξεκούρασης, ασφάλειας και ηρεμίας στην εξαιρετικά ταραχώδη περιπέτειά τους. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Οργάνωση του δικτύου της Κάριτας “Catholic Relief Services”.

Θα είδατε στην είσοδο ορισμένες φωτογραφίες από τις δράσεις της Κάριτας Ελλάς ανά την Ελλάδα και της Κάριτας Αθήνας. Είναι μια μικρή συλλογή από ερασιτεχνικές φωτογραφίες που απεικονίζουν την Fatima, τον Μohamed, τον Κχάλι με την οικογένεια του, τον Χούσιν με την κόρη του, την Χάμιρ με τη μαμά της. Είναι ορισμένοι από τους επωφελούμενους που βοηθήσαμε και στηρίξαμε. Θα είδατε, και είμαι σίγουρη ότι εκεί σταθήκατε περισσότερη ώρα, μπροστά στις ζωγραφιές των παιδιών. Ζωγραφίζοντας τον πόλεμο. Ζωγραφιές όπου φωτογραφίζουν με επαγγελματικό τρόπο την καταστροφική δύναμη του πολέμου. Αυτά τα παιδιά, του πολέμου παιδιά, αποτελούν μια έμπνευση για την Κάριτας Ελλάς ώστε να εντείνει τις προσπάθειες της και να κλιμακώσει τα προγράμματα της.  

O μήνας αυτός, βρίσκει όλο το προσωπικό της Κάριτας Ελλάς ανά την Ελλάδα σε διαδικασία πυρετωδών προετοιμασιών καθότι, τον Απρίλιο θα αρχίσει η υλοποίηση ενός ακόμα μεγάλου Προγράμματος που γεωγραφικά θα καλύπτει τη Λέσβο, τη Χίο, την Αθήνα και την Ειδομένη.  Θα υπάρχει μόνιμη παρουσία κοινωνικών λειτουργών και διερμηνέων στο κέντρο καταγραφής (hotspot) στη Λέσβο και στην Αθήνα, με σκοπό να στηρίξουν, να πληροφορήσουν, να προσφέρουν μια γλυκιά κουβέντα κι ένα ζεστό χαμόγελο στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες. Επίσης, και στα δύο αυτά μέρη, στις πλέον ευάλωτες περιπτώσεις, θα δίνεται μια προπληρωμένη κάρτα με την οποία θα μπορούν να προβούν σε αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης αλλά και να πληρώσουν το αντίτιμο φιλοξενίας σε ένα ξενοδοχείο. Στη Χίο θα εξασφαλίσουμε την μεταφορά των προσφύγων από και προς το hotspotκαι γενικά τις μετακινήσεις τους προς και από το λιμάνι. Τέλος στην Ειδομένη, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε 4.000 σακούλες τρόφιμα εβδομαδιαίως, αριθμός που ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο κι εγκλωβίζονται όλο και περισσότερες εκατοντάδες  συνάνθρωποι μας στα σύνορα. 

Αντί επιλόγου, επιτρέψετε μου να παρεκκλίνω από το θέμα της αποψινής βραδιάς, και να αναφερθώ σε άλλα προγράμματα που υλοποιεί η Κάριτας Ελλάς.  Η μεταναστευτική/προσφυγική δεν είναι παρά μία συνιστώσα από τη συνισταμένη της κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Η άλλη όψη της κρίσης είναι η κοινωνική, οικονομική που ταλανίζει τον ελληνικό λαό μας.  Ίσως, ορισμένοι να γνωρίζετε το πρόγραμμα «Ελπίς» της Κάριτας Ελλάς. Ήταν ένα πρόγραμμα που υλοποίησε και συντόνισε η Κάριτας Ελλάς μέσω των Εκκλησιαστικών Επαρχιών από τον Ιανουάριο του 2013 εως το Φεβρουάριο του 2015. Κατά το διάστημα αυτό στηρίξαμε οικονομικά περισσότερες από 500 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Εξέλιξη του προγράμματος αυτού είναι το καινούργιο πρόγραμμα της Κάριτας Ελλάς, «Αγαπώ και Προσφέρω», όλο το ποσό του 1.080.000 € είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στηρίζουμε και καλύπτουμε τις μηνιαίες ανάγκες 600 οικογενειών, κουπόνια τροφίμων, πληρωμή μέρους λογαριασμών ΔΕΚΟ, μέρους εξόδων αγοράς φαρμάκων, πληρωμή μέρους του ενοικίου. 

Τέλος, αξίζει να αναφέρω και το πρόγραμμα E.L.Ba(EmergenzaLavoroneiBalcani) που αφορά στην ανάπτυξη της κοινωνικής/ αλληλέγγυας οικονομίας με ένα επιχειρηματικό και καινοτόμο τρόπο, τις «κοινωνικές επιχειρήσεις».  Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού θα στηριχθεί οικονομικά μια ήδη υπάρχουσα κοινωνική επιχείρηση (το ίδρυμα Παμμακάριστου και συγκεκριμένα το project“CommunicationNow”) και θα δημιουργηθεί μια καινούργια. Μερικοί από τους στόχους του πολλά υποσχόμενου προγράμματος αυτού είναι να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, μέσω βιώσιμων και κοινωνικά δίκαιων οικονομικών λύσεων, να προσφέρουμε καινοτόμες και εξειδικευμένες απαντήσεις (κοινωνικές επιχειρήσεις) για τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων, στηρίζοντας την εκπαιδευτική, κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη.

Εν ολίγοις, αυτά είναι τα σημαντικότερα από τα προγράμματα που υλοποιεί η Κάριτας Ελλάς. Μια Κάριτας που αναμφίβολα, επεκτείνεται, ενδυναμώνεται, ωριμάζει, με γοργούς ρυθμούς αλλά όχι ανεξέλεγκτα. Εάν αναρωτιέστε πως μπορείτε να στηρίξετε εσείς την Κάριτας Ελλάς, θα σας ζητήσω να προσεύχεστε για εμάς, για όλους εμάς, διευθύνοντες, εργαζόμενους, συμβούλους, εθελοντές, και φυσικά για ΟΛΟΥΣ τους επωφελούμενους που προσπαθούμε να φροντίσουμε

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου