ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝΟΥ

Την πρώτη ημέρα του έτους 2016 ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος τέλεσε τη πρώτη του Θεία Λειτουργία μαζί με την ενοριακή κοινότητα της Χώρας Τήνου. Η επιλογή αυτή έγινε επειδή το έτος 2016 η ενορία του Αγίου Νικολάου στη Χώρα εορτάζει τα 200 χρόνια ζωής.
 Η συμμετοχή των ενοριτών, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν πολύ καλή ιδιαίτερα των ενηλίκων που έσπευσαν να ξεκινήσουν τη χρονιά τους συμμετέχοντας στη Θεία Λειτουργία.

Μετά τη ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:
Η Πρωτοχρονιά, αδελφοί μου και αδελφές είναι ημέρα ευχών. Ο κάθε άνθρωπος ψάχνει να βρει τις καλύτερες ευχές και να τις απευθύνει στα πρόσωπα του αγαπά. Σήμερα την καλύτερη και πιο ουσιώδη ευχή μας την προσφέρει ο Λόγος του Θεού. Μια ευχή που ταυτόχρονα είναι προσευχή ευλογίας: «Να σε ευλογεί και να σε προστατεύει ο Κύριος. Ο Κύριος να λάμψει το πρόσωπό του πάνω σου και να σου χορηγήσει την ειρήνη!». Την ίδια αυτή ευχή απευθύνω στην κάθε μια και στον κάθε ένα, στην τοπική μας Εκκλησία, στην αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία, σε όλους τους κατοίκους αυτού νησιού αλλά και της Πατρίδας μας.
Ενώ ξεκινούμε ένα καινούριο χρόνο δεν έχουμε ανάγκη να απευθυνθούμε στους αστρονόμους και στη μαγεία για να αναζητήσουμε φως για το μέλλον. Εμπιστευόμαστε στον Ιησού Χριστό και αναζητούμε βοήθεια και φως μόνο από Αυτόν, διότι Αυτός είναι το φως το αληθινό που έρχεται στον κόσμο.
Την πρώτη ημέρα αυτού του νέου έτους κάνω ως δώρο στην Εκκλησία μας μέσα από την καρδιά μου αυτή την ευλογία που μας προσφέρει ο Θεός και εύχομαι να αγγίξει όλες και όλους σας. Είναι μια ευχή που και προσευχή για να φθάσει σε όλους τους ανθρώπους της γης.
Αρχίσαμε αυτό το νέο έτος εις το όνομα του Κυρίου. Ο κόσμος, ο καιρός, η ιστορία, η ζωή του σύμπαντος, όλα προέρχονται από το Θεό και την αγάπη του, όλα συντηρούνται από τη Θεία πρόνοιά του, όλα σ’ Εκείνον κατευθύνονται. Στον Ένα και Τριαδικό: το Θεό Πατέρα που φανερώνει την αγάπη του για μας στο πρόσωπο του Θεού Υιού, που έρχεται ανάμεσά μας ως Σωτήρας με την ενέργεια του Θεού Αγίου Πνεύματος.
Τα σημερινά Λειτουργικά κείμενα μας βοηθούν να τιμήσουμε πρωτίστως την Παναγία Θεοτόκο. Είναι Εκείνη που γέννησε μέσα στο χρόνο και στην ιστορία τον άχρονο Υιό του Θεού. Γιορτάσαμε λίγες μέρες πριν τον ερχομό του στη γη για τη σωτηρία μας, υπενθυμίσαμε το δεύτερο ερχομό του και συνεχώς ζούμε μέσα στο χρόνο την παρουσία του.
Τώρα ο Θεός είναι ανάμεσά μας, είναι μαζί μας. Έγινε συνοδοιπόρος της ζωής μας. Τώρα από δυο χιλιάδες δέκα έξη χρόνια γράφει μαζί μας μια κοινή ιστορία, την ιστορία αγάπης και ευσπλαχνίας που είναι το μυστήριο της σωτηρίας. Ο Θεός ήλθε να μας συναντήσει. Δική του είναι η πρωτοβουλία. Εκείνος έκανε τα πρώτα βήματα προς εμάς. Τώρα είναι η ώρα και ο καιρός που εμείς πρέπει να βαδίσουμε προς Εκείνον. Οφείλουμε πριν απ’ όλα να αφήσουμε ανοικτή διάπλατα την πόρτα της καρδιάς μας για να μπει μέσα και να κατοικήσει, να την κάνει ευαίσθητη για να αγαπήσει, να αγαπήσει κάθε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις.
Η Παναγία, είναι η γυναίκα η πιο ευαίσθητη στα κελεύσματα του Θεού. Άκουσε και υπάκουσε στο θέλημά του και έζησε έντονα την παρουσία περισσότερο από κάθε άλλο πλάσμα . Καθημερινά με τη ζωή της ανανέωνε το σωτήριο «ναι» που είχε πει την ημέρα του Ευαγγελισμού της. Σε όλη τη ζωή της έψαλε το «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο», του απεύθυνε την δοξολογία της και της ευχαριστία. Η Παναγία στη σπηλιά της Βηθλεέμ, με το βρέφος Ιησούς στην αγκαλιά της, είναι η εικόνα της χαράς, της ελπίδας για μας, είναι η εικόνα της γαλήνης και της ειρήνης.
Και στη δική μας ζωή όταν είναι παρών, ακόμη κι’ αν ζούμε μέσα σε μια σπηλιά, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και γεμάτοι αισιοδοξία και ελπίδα. Όμως κι αν κατέχουμε όλα τα πλούτη του κόσμου και σε παλάτια ζούμε παραμένουμε δυστυχισμένοι αν αδιαφορούμε για το Θεό αδιαφορούμε που είναι η αληθινή ευτυχία.
Σήμερα η Εκκλησία επικαλείται την ευλογία και την ειρήνη πάνω σε όλο τον κόσμο, ώστε ο χρόνος και η ιστορία να ακολουθεί το σχέδιο του Θεού. Ένα σχέδιο σωτηρίας για όλους τους ανθρώπους. "Ο Θεός έστειλε τον Υιό του, που γεννήθηκε από μία γυναίκα για να λάβουν την υιοθεσία. Ο Θεός έστειλε στις καρδιές τους το Πνεύμα του Υιού του το οποίο φωνάζει: Αββά, Πατέρα». Και με την ενέργεια αυτού του ιδίου Πνεύματος μπορούμε να απευθυνόμαστε και στον κάθε συνάνθρωπο μας και αδελφό με το αδελφέ, αδελφή να τον αποκαλούμε.
Αυτό καλώ τον εαυτό μου, όλες και όλους σας να το προσπαθήσουμε ιδιαίτερα κατά το έτος 2016 που αναγγέλθηκε ως έκτακτο ιωβηλαίο έτος της Θείας ευσπλαχνίας. Η Εκκλησία θα μας βοηθήσει στη διάρκεια αυτού να δεχθούμε το έλεος και την ευσπλαχνία του Θεού, για να την χρησιμοποιήσουμε στις ανθρώπινες σχέσεις μας ώστε όλοι να αισθανθούμε αδέλφια μεταξύ μας.
Η Παναγία που σήμερα εορτάζουμε, Μητέρα του Λυτρωτή Θεού, είναι η γυναίκα της ειρήνης, η Βασίλισσα της ειρήνης. Μιας ειρήνης που δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές καταστάσεις, που για εκείνη ήταν ακόμη πιο δυσμενείς από τις σημερινές δικές μας, αλλά από την κατάσταση που υπάρχει μέσα στην καρδιά μας.
Εύχομαι, η καρδιά μας να γίνει ο καλύτερος δέκτης της θεϊκής ευσπλαχνίας και της ειρήνης, αυτής της ουράνιας ειρήνης που ανάγγειλαν τις μέρες αυτές οι άγγελοι προς όλους τους ανθρώπους της καλής θέλησης που κατοικούν στη γη. Να γίνει η καρδιά μας πρώτα δέκτης της αγάπης και της ευσπλαχνίας και να δεσμευτεί να πομπός αυτής της αγάπης προς κάθε συνάνθρωπο. Έτσι όλοι μαζί αγαπημένοι, αδελφωμένοι και ενωμένοι να με ένα στόμα και μια καρδιά το μήνυμα του ευαγγελίου ώστε οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το φως του αληθινού ηλίου, να μην αναπνέουν πια τη δυσωδία της ανηθικότητας αλλά το άρωμα του ευαγγελίου. Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία δόθηκε η ευλογία με τον Τίμιο Σταυρό, όπως συνηθίζεται στους ενοριακούς ναούς της Τήνου για την πρώτη ημέρα του χρόνου.
Στην ενοριακή αίθουσα στη συνέχεια έγινε η κοπή τριών πιτών του έτους 1816 χρονολογία της ίδρυσης της ενορίας, του έτους 2016 και των διακοσίων χρόνων της μέχρι σήμερα ζωής αυτής της ενορίας μας.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2024, Μια μεγάλη “συμφωνία” προσευχής

2024, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ   Όπως είναι γνωστό, η περίοδος της Τεσσαρακοστής σε συνδυασμό με τη νηστεία και την αγαθοεργία, αποτελεί την κατεξοχήν περίοδο

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Μαρτίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 13. Η υπομονή Αγαπητοί αδελφοί

α_κονον_ή.JPG

28 ΜΑΡΤΙΟΥ μνήμη του Αγίου Κόνωνος, Αββά

Ο Άγιος Κόνωνας γεννήθηκε στη Μεσίνα το 1139. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ανσέλμος και ήταν νορμανδός κόμης διοικητής της πόλεως. Νεαρός ακόμη άφησε πίσω το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου