ΝΥΚΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

Η φετινή χριστουγεννιάτικη νύκτα στη Χίο εμπλουτίστηκε από πολλά γιορτινά στοιχεία.
Νωρίς τη νύκτα με την παρουσία πολλών ενοριτών και όχι μόνο, με τη βοήθεια του εφημερίου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου π. Λέοντα Κισκίνη, του κ. Ανδρέα Παλαμάρη και των οκτώ λειτουργοϋπηρετών με επί κεφαλής τον Στέλιο, ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου, άρχισε την Χριστουγεννιάτικη νυκτερινή Ακολουθία με το άνοιγμα της Πόρτας του Ιωβηλαίου, στη συνέχεια τέλεσε την Ακολουθία της Χρiστουγεννιάτικης Αγρυπνίας, η οποία και ολοκληρώθηκε με την τέλεση της Ευχαριστίας.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία αναφερόμενος σε τρεις φάτνες που βοηθούν να γιορτάσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα Χριστούγεννα.
Έτσι παρουσίασε τις δύο πρώτες:
Στο νησί της Χίου για τα φετινά Χριστούγεννα υπάρχουν δύο φάτνες: μία στην πόλη και μία στο Ναό. Μα αυτή που συγκινεί περισσότερο είναι αυτή που έχει στηθεί εκεί στην περιοχή που λέγεται Σούδα. Μια τοποθεσία κοντά στη θάλασσα στο βόρειο ανατολικό μέρος του νησιού, πολύ κοντά στην πόλη. Μια σύγχρονη Βηθλεέμ!
Εκεί υπάρχει μία φάτνη περίεργη, πολύ διαφορετική από τις άλλες που συνήθως φτιάχνουμε στους Ναούς μας ή και στις πλατείες των πόλεων μας. Είναι μια ζωντανή φάτνη.
Όλοι γνωρίζουμε τα κύρια πρόσωπα που χρησιμοποιούνται για να ετοιμάσουμε μία φάτνη που να αναπαριστάνει τη Γέννηση του Ιησού: Το Βρέφος Ιησούς, η Παναγία, ο Ιωσήφ, οι πρώτοι προσκυνητές οι ταπεινοί βοσκοί της περιοχής.
Στη Φάτνη που σας περιγράφω:
Δεν υπάρχει ένα ομοίωμα του Ιησού, αλλά πολλά ομοιώματα. Πολλά βρέφη, πιστά αντίγραφα του Θείου Βρέφους, αληθινά πρόσωπά του. Είναι τα παιδιά των προσφύγων που έφεραν οι γονείς τους από τις εμπόλεμες χώρες τους στη δική μας την ειρηνική χώρα, για να ζήσουν μια νέα ζωή ελευθερίας και ειρήνης ή και να περάσουν σε κάποια άλλη χώρα με καλύτερες συνθήκες από αυτές που διαθέτει η δική μας.
Δεν υπάρχει μία Παναγία αλλά πολλά ομοιώματα της Παναγίας που φαίνονται στα πρόσωπα τόσον γυναικών. Άλλων που ήδη έχουν γεννήσει το παιδί τους και το έχουν στην αγκαλιά τους και άλλες που περιμένουν από μέρα σε μέρα από μήνα σε μήνα να το φέρουν στη ζωή.
Δεν υπάρχει ένας Άγιος Ιωσήφ, αλλά πολλοί στα πρόσωπα τόσων νέων ανδρών, που δίπλα στις γυναίκες τους προσπαθούν καθημερινά να τους δώσουν κουράγιο και ελπίδα. Τους βεβαιώνουν πως όλα θα πάνε καλά, διότι ο Θεός αγαπά όλους τους ανθρώπους. Ο Θεός μόνο μπορεί να φέρει ην ειρήνη στον κόσμο.
Κι εμείς ποιο ρόλο παίξαμε εκεί σ’ αυτούς τους χώρους με την επίσκεψή μας;
Απλώς ήμασταν οι ταπεινοί βοσκοί επισκέπτες σε μια ιερή πραγματικότητα. Θελήσαμε να δώσουμε τη δική μας ελπίδα, το δικό μας καλό λόγο. Να συγχαρούμε όσους και όσες, φέρνοντας στο στήθος ή στη πλάτη τους ένα διακριτικό της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης που αντιπροσωπεύουν υπηρετούν ως καλοί Σαμαρείτης τον πληγωμένο ψυχικά και σωματικά συνάνθρωπό τους. Ανθρώπους που έφθασαν εκεί, όχι για να ευχηθούν «καλά Χριστούγεννα», αλλά για να τους βοηθήσουν έμπρακτα να ζήσουν τα καλά Χριστούγεννα σε μια Χώρα χριστιανική που πρώτα οφείλει να βιώνει και μετά να κηρύττει την αγάπη του Χριστού.
Επιστρέφοντας για να γιορτάσουμε και στο Ναό τα φετινά Χριστούγεννα, θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας, έστω και με αυτά τα λίγα λόγια « όσα είδαμε και ακούσαμε» τη ημέρα ανάμεσα στον πονεμένο Λαό.

Στη συνέχεια μίλησε για την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν αυτέ οι δύο πρώτες φάτνες για να ετοιμάσουμε μια τρίτη, αυτή της καρδιάς μας και να καλέσουμε τον Ιησού να γεννηθεί εκεί για να μας βοηθήσει να μας βοηθήσει να νιώσουμε τον συμβολισμό της φάτνης Ναού με την πραγματικότητα που προσφέρει η φάτνη του σημερινού προσφυγικού Λαού.

 [module-535]
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 16 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Βασίλισσα του Ουρανού, 14 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΓ’ Κυριακή του Πάσχα, 14 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα και καλή Κυριακή! Σήμερα το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου