Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης 34ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

25 Νοεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (21,21-18)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Όταν θα δείτε να κυκλώνεται η Ιερουσαλήμ από στρατούς, τότε να ξέρετε ότι έφθασε η ερήμωσή της. Τότε, όσοι βρίσκονται στην Ιουδαία ας φύγουν στα βουνά, κι όσοι βρίσκονται μέσα της ας αναχωρήσουν, κι όσοι βρίσκονται στα χωριά ας μην μπουν στην πόλη. Διότι αυτές είναι μέρες εκδίκησης για να εκπληρωθούν όλα όσα λένε οι Γραφές.

Αλίμονο στις έγκυες γυναίκες και σε όσες θηλάζουν εκείνες τις μέρες! Γιατί θα υπάρχει μεγάλη δυστυχία πάνω στη γη και οργή εναντίον αυτού του λαού. Πολλοί θα πέσουν από μαχαίρι και θα οδηγηθούν αιχμάλωτοι σε όλα τα έθνη  και η Ιερουσαλήμ θα πατηθεί από τους εθνικούς, μέχρις ότου ο καιρός των εθνών συμπληρωθεί.

Και θα γίνουν σημάδια στον ήλιο και στη σελήνη και στα άστρα και πάνω στη γη τα έθνη θα αναστατωθούν απ’ την αγωνία, εξαιτίας του θορύβου της θάλασσας και της τρικυμίας. Άνθρωποι θα πεθαίνουν από το φόβο και από την αγωνία όλων αυτών που πρόκειται να συμβούν στην οικουμένη. Διότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στους ουρανούς θα διασαλευθούν.

Και τότε θα δουν τον Υιό του ανθρώπου να έρχεται πάνω στη νεφέλη με δύναμη και πολλή δόξα. Όταν αυτά αρχίσουν να συμβαίνουν, σηκωθείτε και υψώστε τα κεφάλια σας, διότι φθάνει η απολύτρωσή σας».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Σηκωθείτε και υψώστε τα κεφάλια σας, διότι φτάνει η απολύτρωση σας” Αυτή η φράση είναι ξεχωριστή και μας γεμίζει ελπίδα. Ολόκληρη η σημερινή περικοπή του Ευαγγελίου μας υπενθυμίζει πραγματικά την εποχή μας, όπου η εξάπλωση του κακού μοιάζει ατελείωτη, ενώ και η φύση ακόμη φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντέξει πλέον μια ανθρωπότητα που δεν έχει καταλάβει ότι είναι φύλακας και διαχειριστής της και όχι ο κύριος της. Θυμίζει πολύ τη ζωή μας, τις καθημερινές μας έγνοιες, τον καθημερινό αγώνα μας. Διαβάζουμε: ”Όταν δείτε όλα αυτά να συμβαίνουν, σηκώστε το κεφάλι σας”. Ναι, ας σηκώσουμε τα κεφάλια μας. Ας μη χάνουμε την ελπίδα μας, όταν είμαστε κουρασμένοι, απογοητευμένοι, τις στιγμές που τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, όταν ο θάνατος έρχεται να μας βρει και αισθανόμαστε μόνοι και εγκαταλειμμένοι στους εαυτούς μας. Το κακό θέλει να νιώσουμε ακριβώς έτσι. Το κακό θέλει να νιώσουμε πως όλα τελείωσαν. Κι όμως, δεν είναι το τέλος που είναι κοντά, αλλά η απελευθέρωσή μας. Ναι, ας σηκώσουμε τα κεφάλια μας και ας επικαλεστούμε την ευσπλαχνία του Θεού. Ας μείνουμε ενωμένοι στην προσευχή, γνωρίζοντας ότι η απελευθέρωσή μας είναι κοντά, διότι, όπως μας λέει το πρώτο ανάγνωσμα (Απ 18,1-2,21-23,19,1-3,9) την στιγμή που δεν θα το περιμένουμε θα ακούσουμε τη φωνή: “Έπεσε, έπεσε η Βαβυλώνα η μεγάλη”, στα σύννεφα έρχεται ο Υιός του ανθρώπου. Ο Θεός μας δεν μας αφήνει μόνους. Να προσκαρτερούμε με εμπιστοσύνη. Το κακό δεν θα έχει τον τελευταίο Λόγο.

Ας είναι ευλογημένος ο Θεός, η σωτηρία μας.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Η καρδιά μου είναι ενώπιόν σου, Κύριε.
Προσπαθεί αλλά από μόνη της είναι αδύναμη!
Κατάστησέ με Κύριε,
θαρραλέο μάρτυρα της αγάπης σου,
εκεί όπου βασιλεύουν το μίσος, η ισχύ,
η παραβίαση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος…
Το ότι εγώ βρίσκω στήριγμα σε Σένα,
ας είναι για όσους πλησιάζω,
φως και αγγελία μιας αγάπης
που τίποτα δεν μπορεί να τη νικήσει… ΑΜΗΝ

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 20-21.4.2024

Οικισμός Ενορία  20 -21 Απριλίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 20/4 Σάββατο    18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 19 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου