Λόγος κατά τη Θεομητορική Προσευχή του ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή,
25 Απριλίου 2021

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!
Αυτήν την τέταρτη Κυριακή του Πάσχα, γνωστή ως Κυριακή του Καλού Ποιμένα, το Ευαγγέλιο (Ιω 10,11-18) παρουσιάζει τον Ιησού ως τον αληθινό ποιμένα, ο οποίος υπερασπίζεται, γνωρίζει και αγαπά τα πρόβατά του.
Σ’ αυτόν, τον Καλό Ποιμένα, αντιπαρατίθεται ο «μισθωτός», ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για τα πρόβατα, επειδή δεν είναι δικά του. Κάνει αυτή τη δουλειά μόνο για την αμοιβή, και δεν ενδιαφέρεται να τα υπερασπίσει: όταν φτάνει ο λύκος φεύγει και τα εγκαταλείπει (βλ. στ. 12-13).
Αντιθέτως, ο Ιησούς, ο αληθινός Ποιμένας, μας
υπερασπίζεται διαρκώς, μας σώζει από πολλές δύσκολες καταστάσεις, από επικίνδυνες καταστάσεις, χάρη στο φως του λόγου του και με τη δύναμη της παρουσίας του, την οποία βιώνουμε συνεχώς και κάθε μέρα, αν πράγματι θέλουμε να τον ακούσουμε.
Το πρώτο, λοιπόν, χαρακτηριστικό του Ιησού, ως καλού ποιμένα, είναι ότι υπερασπίζεται. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι γνωρίζει τα πρόβατά του και τα πρόβατα γνωρίζουν Αυτόν (στ. 14). Πόσο όμορφο και παρηγορητικό είναι να ξέρουμε ότι ο Ιησούς μας γνωρίζει έναν προς έναν, ότι δεν είμαστε ανώνυμοι για Αυτόν, ότι του είναι γνωστό το όνομά μας!
Για Εκείνον δεν είμαστε «μάζα», «πλήθος», όχι. Είμαστε πρόσωπα μοναδικά, ο καθένας με τη δική του ιστορία, και Αυτός γνωρίζει τον καθένα με τη δική του ιστορία, τον καθένα με τη δική του αξία, τόσο ως πλάσμα όσο και ως λυτρωμένο από τον Χριστό. Ο καθένας από εμάς μπορεί να πει: Ο Ιησούς με γνωρίζει! Είναι αλήθεια, είναι έτσι: Μας γνωρίζει όπως κανένας άλλος. Μόνο Αυτός ξέρει τι υπάρχει μέσα στην καρδιά μας, τις προθέσεις μας, τα πιο κρυμμένα συναισθήματά μας. Ο Ιησούς γνωρίζει τα προτερήματα και τα ελαττώματα μας, και είναι πάντα έτοιμος να μας φροντίσει, για να επουλώσει τις πληγές των σφαλμάτων μας με την αφθονία του ελέους του.
Σε Αυτόν γίνεται πλήρως κατανοητή η εικόνα του ποιμένα του λαού του Θεού, την οποία είχαν περιγράψει οι προφήτες: Ο Ιησούς ενδιαφέρεται για τα πρόβατά του, τα συνάζει, βάζει επιδέσμους στο πληγωμένο, θεραπεύει το άρρωστο. Αυτό μπορούμε να το διαβάσουμε στο Βιβλίο του Προφήτη Ιεζεκιήλ (βλ. 34,11-16).

Επομένως, ο Ιησούς, ο Καλός Ποιμένας, υπερασπίζεται, γνωρίζει και προπάντων αγαπά τα πρόβατά του. Και γι’ αυτό δίνει τη ζωή του για αυτά (βλ. Ιω 10,15). Η αγάπη για τα πρόβατα, δηλαδή, για τον καθένα από εμάς, τον οδηγεί να πεθάνει πάνω στον σταυρό, διότι αυτό είναι το θέλημα του Πατέρα: κανείς να μην χαθεί. Η αγάπη του Χριστού δεν είναι επιλεκτική, αγκαλιάζει τους πάντες.
Ο ίδιος μας το θυμίζει στο σημερινό Ευαγγέλιο, όταν λέει: «Έχω κι άλλα πρόβατα, που δεν ανήκουν σ’ αυτή την μάντρα· πρέπει κι εκείνα να τα οδηγήσω. Θα γνωρίσουν τη φωνή μου και θα γίνουν ένα ποίμνιο με έναν ποιμένα» (Ιω 10:16). Αυτά τα λόγια μαρτυρούν την καθολική αγωνία του: Αυτός είναι Ποιμένας όλων. Ο Ιησούς θέλει όλοι να μπορέσουν να λάβουν την αγάπη του Πατέρα και να συναντήσουν τον Θεό.

Και η Εκκλησία καλείται να προωθήσει αυτήν την αποστολή του Χριστού. Εκτός από εκείνους που συχνάζουν στις κοινότητές μας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, η πλειοψηφία, που το κάνουν μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ή ποτέ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι παιδιά του Θεού: ο Πατέρας εμπιστεύεται όλους στον Ιησού, τον Καλό Ποιμένα, ο οποίος για όλους έδωσε τη ζωή του.

Αδελφοί και αδελφές, ο Ιησούς υπερασπίζεται, γνωρίζει και μας αγαπά όλους. Είθε η Αγία Θεοτόκος Μαρία να μας βοηθήσει να δεχτούμε και να ακολουθήσουμε εμείς πρώτοι τον Καλό Ποιμένα, για να συνεργαστούμε με χαρά στην αποστολή του.

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, η Εκκλησιαστική μας Επαρχία προσευχήθηκε για

Προτροπή για οικονομική ενίσχυση της ανακαίνισης του ναού της Ιεράς Καρδίας του Ιησού  Εξώμβουργου Τήνου

Προτροπή για οικονομική ενίσχυση της ανακαίνισης του ναού της Ιεράς Καρδίας του Ιησού  Εξώμβουργου Τήνου Η Διοικούσα Επιτροπή του προσκυνήματος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου