Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου στον εσπερινό της Παναγίας του Ροδαρίου

 

Φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη θεμελίωση του Καθεδρικού μας Ναού. Φέρει πολλά στοιχεία από τον προηγούμενο Καθεδρικό Ναό στο Εξώμβουργο, όπως τα μάρμαρα του πατώματος αλλά κυρίως την ιδιαιτερότητα της εικόνας που θέτει τον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο, τον προστάτη του προηγούμενου καθεδρικού, στη θέση της Αγίας Αικατερίνης. Η Παναγία του Ροδαρίου είναι η μητέρα εκκλησία της Τήνου που συγκεντρώνει γύρω της τα παιδιά της. Πράγματι η Παναγία στα αναρίθμητα προσκυνήματά της ανά τον κόσμο δέχεται όλα τα παιδιά της, ακούει τον πόνο τους, τα παρηγορεί και τα φέρνει πιο κοντά στον μονάκριβό της τον Ιησού.

Ο Άγιος Βερνάρδος εμπνεύστηκε την ακόλουθη προσευχή: «Ενθυμήσου, ω κεχαριτωμένη Μαρία, ότι ποτέ δεν ακούστηκε πως απορρίφθηκε κανείς από εκείνους οι οποίοι κατέφυγαν κάτω από την προστασία σου, επικαλέστηκαν την βοήθειά σου και ζήτησαν τη μεσιτεία σου. Γι’ αυτό κι εγώ, ενθαρρυμένος από αυτή την ίδια προς εσένα εμπιστοσύνη έρχομαι προς σε, ως Μητέρα μου, Παρθένε των παρθένων, και γέρνοντας κάτω από το βάρος των αμαρτιών μου στα πόδια σου στενάζω ο αμαρτωλός. Μητέρα του θείου Λόγου μην καταφρονήσεις τα λόγια μου, αλλά ευνοϊκά άκουσε και εισάκουσέ τα».

Ολόκληρη η Ευρώπη έτρεξε στα πόδια της το 1571 για να ζητήσει τη μεσιτεία της για σωτηρία. Και εισακούστηκε. Μία προσευχή ένωσε όλη την Ευρώπη – που ίσως και σήμερα θα μπορούσε- αυτή του Ροδαρίου, το Χαίρε Μαρία. Μία προσευχή που γίνεται με την επανάληψη, είτε μηχανικά είτε με περισυλλογή, όμως κατηχεί τους πιστούς στα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του Χριστού, και όχι μόνο της Παναγίας και μας καθοδηγεί μέσα από τα μυστήρια της σωτηρίας μας. Ο Άγιος Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος ονόμασε το Ροδάριο «μέθοδος πνευματικής μελέτης». Καθιέρωσε το 2002 τα φωτεινά Μυστήρια για να βοηθήσει «τους πιστούς να καταλάβουν τις συμβολικές όψεις του Ροδαρίου σε αρμονία με τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής».

Αν κοιτάξουμε την ιστορία μας θα δούμε ότι οι πιστοί χρησιμοποίησαν το Ροδάριο να προσευχηθούν για την ειρήνη, για την οικογένεια, πολλές φορές όλη η οικογένεια μαζί πριν τον ύπνο, πριν τη λειτουργία, κατά τις κηδείες, στο νοσοκομείο, κάθε μέρα από ευλάβεια, πριν τον ύπνο, για να καταπολεμήσουν το άγχος, το φόβο και τη μοναξιά. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια στιγμή που οι Χριστιανοί δεν ένοιωσαν την ανάγκη να επικαλεστούν την Μητέρα τους.

Ο Απόστολος Παύλος μας υπενθυμίζει ότι ο ρόλος της Μαρίας ήταν να φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Εκπλήρωσε την αποστολή της. Έκανε αυτό που της ζήτησε ο Θεός. Όμως η αγάπη της δεν εξαντλήθηκε στον Ιησού αλλά απλώνεται σε όλα τα αδέλφια του Υιού της. Χιλιετίες τώρα φροντίζει την οικογένεια του Θεού. Χιλιετίες τώρα σκύβει πάνω από τα παιδιά της με στοργή και πόνο πολλές φορές. Πάντα ακούει, πάντα εισακούει και πάντα μας προτρέπει: κάνετε ότι σας λέει ο Ιησούς. Είναι η μητρική της συμβουλή.

Είναι καλό να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε το Ροδάριο ή να ξεκινήσουμε να προσευχόμαστε το Ροδάριο, την γλυκιά αλυσίδα που μας ενώνει με το Θεό.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου