Η ενορία της Ξυνάρας τίμησε τους προστάτες της

Δύο απόστολοι, δύο διαφορετικοί χαρακτήρες, αλλά και οι δύο θεμελιώδεις για την ιστορία της Εκκλησίας του πρώτου αιώνα, καθώς και για την οικοδόμηση των ριζών από τις οποίες τρέφεται συνεχώς η χριστιανική πίστη.

Ο Πέτρος, γεννημένος στη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, ψαράς στην Καπερναούμ. Αδελφός του Ανδρέα, έγινε απόστολος του Ιησού αφού ο τελευταίος τον κάλεσε στη θάλασσα της Γαλιλαίας και αφού έγινε μάρτυρας του θαυματουργικού ψαρέματος. Πάντα ανάμεσα στους μαθητές που βρίσκονταν πιο κοντά στον Ιησού, ήταν ο μόνος, μαζί με τον αποκαλούμενο “αγαπημένο μαθητή”, που ακολούθησε τον Ιησού στο σπίτι του αρχιερέα Καϊάφα, αναγκάστηκε κι αυτός να φύγει αφού αρνήθηκε τρεις φορές τον δάσκαλο, όπως ο τελευταίος είχε ήδη προβλέψει.

Ο Πέτρος όμως έλαβε από τον ίδιο τον Αναστημένο Ιησού την εντολή να ηγηθεί της κοινότητας των μαθητών. Πέθανε μεταξύ 64 και 67 κατά τη διάρκεια του αντιχριστιανικού διωγμού του Νέρωνα.

Ο Άγιος Παύλος, από την άλλη πλευρά, καταγόταν από την Ταρσό: αρχικά διώκτης των Χριστιανών, συνάντησε τον Αναστημένο στο δρόμο μεταξύ Ιερουσαλήμ και Δαμασκού. Προπύργιο του ευαγγελισμού των ειδωλολατρικών λαών της Μεσογείου, πέθανε κι αυτός στη Ρώμη μεταξύ 64 και 67.

Και οι δύο, με πίστη και αγάπη προς τον Ιησού Χριστό, κήρυξαν το Ευαγγέλιο στην πόλη της Ρώμης και πέθαναν μάρτυρες υπό τον αυτοκράτορα Νέρωνα: ο πρώτος, όπως λέει η παράδοση, σταυρώθηκε ανάποδα και θάφτηκε στο Βατικανό, ενώ ο δεύτερος τρυπήθηκε με σπαθί και θάφτηκε στη Via Ostiense.

Την ημέρα αυτή ολόκληρος ο κόσμος γιορτάζει με την ίδια τιμή και σεβασμό τον θρίαμβό τους. Έτσι και η ενορία της Ξυνάρας τίμησε τους προστάτες της, Άγιοι Πέτρο και Παύλο.

Η μνήμη των Αγίων Αποστόλων τιμήθηκε πανηγυρικά, αρχίζοντας με τον πανηγυρικό εσπερινό την προηγούμενη όπου τον τέλεσε ο εφημέριος της ενορίας π. Ιωσήφ Ρόσσι, ενώ κατά την διάρκεια του εσπερινού τέθηκε σε προσκύνηση το Αγιότατο μυστήριο όπου μετά το πέρας του εσπερινού δόθηκε η ευλογία στους παρευρισκόμενους και έτσι ολοκληρώθηκε η εσπερινή δέηση.

Την επόμενη μέρα, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου Τήνου π. Ιωσήφ, ενώ μαζί του συλλειτούργησαν ο εφημέριος της ενορίας , ο π. Μάρκος Βιδάλης, ιερείς από το Ινστιτούτου του Ενσαρκωμένου Λόγου οι οποίοι βρίσκονται μαζί με τους ιεροσπουδαστές τους για αυτή την περίοδο στο νησί μας και ο ιεροδιάκονος π. Μάριος Φώσκολος.

Η εκκλησία της μικρής Ενορίας όμορφα στολισμένη και περιποιημένη δέχτηκε τους ευλαβείς των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου. Παρούσες στο Ναό και οι αδελφές της μοναχικής κοινότητας της Τήνου, του Μοναχικού Τάγματος των δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας αλλά και οι αδελφές που είναι μαζί με τους ιεροσπουδαστές και συμμετέχουν στα καλοκαιρινά μαθήματα του Ινστιτούτου, του προαναφερόμενου Τάγματος, ενορίτες,  προσκυνητές και φιλέορτοι τίμησαν την πανήγυρη. Επίσης παρόν ήταν και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σιώτος Ιωάννης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάμπου, κ. Φιλιππούσης Γεώργιος , ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κροντηράς Παναγιώτης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Ο Σεβασμιότατος κήρυξε τον Θείο Λόγο ενώ ο π. Ιωσήφ στο τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίηση της εορτής αλλά και όσους με την παρουσία τους τίμησαν την εορτή της ενορίας.

Τέλος στην συνοδεία των ύμνων ήταν ο κ. Αντώνιος Χαρικιόπουλος. Μετά το πέρας της τελετής δόθηκε η ευλογία στους πιστούς με τα Άγια Λείψανα των Αγίων  που διατηρούνται στον Ναό.

Στο τέλος οι ενορίτες και ο σύλλογος του χωριού πρόσφεραν σε όλους τους παρευρισκόμενους  πλούσιο κέρασμα.

δμφ

Φωτογραφίες Βλάσης Λεβαντίνος – Πόπη Σκλάβου.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 20 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου