Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 

Τους τελευταίους μήνες, εκτός από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας λόγω της οικονομικής κρίσης στην Πατρίδα μας, έχει οξυνθεί στη Χώρα μας και μια άλλη κρίση, αυτή της αθρόας άφιξης χιλιάδων Μεταναστών και Προσφύγων, εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης που επικρατεί στις Περιοχές τους. Η Κάριτας Ελλάς δεν μπορεί παρά να απαντήσει στις ανάγκες που προκύπτουν, ώστε να ανακουφίσει όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορεί. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλει η υποστήριξη που δέχεται η Κάριτας Ελλάς από τις άλλες οργανώσεις-μέλη του δικτύου της Κάριτας Ευρώπης και της Διεθνούς Κάριτας. 

Κατόπιν της έκτακτης συνάντησης εργασίας με τον υπεύθυνο Εκτάκτων Αναγκών της Κάριτας Ρουμανίας και εντεταλμένο από την Κάριτας Ευρώπη, Thomas Hackl, η Κάριτας Ελλάς προχώρησε στη συγγραφή Προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με τίτλο
«ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ

ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», το οποίο υπέβαλε στις 31 Ιουλίου στο δίκτυο της Κάριτας στην Ευρώπη και στην Κάριτας ΗΠΑ (CRS). Α) Οικονομική στήριξη σε άτομα που ζουν στην Ελλάδα και πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 6 μηνών, περιλαμβάνει δύο σκέλη:
Πιο αναλυτικά:
Μηνιαία οικονομική στήριξη σε 50 οικογένειες (τρόφιμα κλπ)
Καθημερινή στήριξη 100 παιδιών που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να εφοδιαστούν με το κολατσιό τους στο σχολείο.
Β) Δράσεις ανακούφισης στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και στην Αθήνα για τους πρόσφυγες και μετανάστες λόγω της συνεχούς εισροής.
Πιο αναλυτικά :
1) ΚΩΣ: Καθημερινή διανομή τροφίμων. Στη διάρκεια των 6 μηνών, θα δοθούν 16.740 μερίδες τυποποιημένων τροφίμων στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
2) ΧΙΟΣ – ΛΕΣΒΟΣ: Στη διάρκεια των 6 μηνών, 2.400 πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάσουν στα νησιά αυτά, θα λάβουν υπνόσακους και υποστρώματα.
3) ΑΘΗΝΑ: Στη διάρκεια των 6 μηνών, 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες θα λάβουν πακέτα με προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού, και με σκοπό την ενδυνάμωση των Κάριτας των Εκκλησιαστικών Επαρχιών που εμπλέκονται σε αυτό, προβλέπεται η οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους εθελοντές. Οι εθελοντές έτσι, θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες πάνω στο κοινωνικό έργο (αξιολόγηση, συνεντεύξεις, επικοινωνία, έγγραφα, κ.λ.π). Τα σεμινάρια αυτά θα διεξάγονται με τη φροντίδα της Κάριτας Ελλάς και με εισηγητές, μέλη του προσωπικού της Κάριτας Ελλάς ή/και άλλων Κάριτας του ευρωπαϊκού δικτύου.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται στις 193.000 Ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τις εξής Κάριτας: Κάριτας Ισπανίας (80,000 €), Κάριτας Αμερικής (45,000 €), Κάριτας Ολλανδίας (20,000 €), Κάριτας Γερμανίας (30,000 €), Κάριτας Βελγίου (18,000 €).

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣAΡΑΚΟΣΤΗΣ 17 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 16 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου