Ζητούν μόνιμο Ιερέα

Ζητούν μόνιμο Ιερέα

Μια μικρή, αλλά πολύ παλιά θρησκευτική κοινότητα στην Πάρο, ζητάει λύση στο αιώνιο πρόβλημά της, που δεν είναι κανένα άλλο, πλην της ύπαρξης μόνιμου κληρικού.
Στην Πάρο, ως γνωστόν, υπάρχει μια μικρή κοινότητα Καθολικών, που ξεπερνά τους 8 αιώνες ζωής.
Η ακμάζουσα περίοδος ήταν μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά από τη μια τα Ορλωφικά και από την άλλη η αδιαφορία της Καθολικής εκκλησίας άφησε, αυτόν τον πληθυσμό στην μοίρα του, και επήλθε μαρασμός.
Εδώ και σχεδόν δύο αιώνες η ενορία της Πάρου υπολειτουργεί, ασκώντας τα εκκλησιαστικά της καθήκοντα για ελάχιστες ώρες, κάθε Κυριακή και αυτό όχι πάντα, αφού πολλές φορές ο εφημέριος Πάρου, που αναγκάζεται να έρθει από τη Νάξο, λόγω καιρού ακυρώνει το ταξίδι του.
Το πρόβλημα έγινε εντονότερο τα τελευταία 25-30 χρόνια, αφού ο Καθολικός πληθυσμός της Πάρου εκτινάχθηκε αριθμητικά λόγω των οικονομικών μεταναστών που πλέον λογίζονται μετά από τόσα χρόνια μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και από το πλήθος των δυτικοευρωπαίων που ζουν μόνιμα στο νησί.
Όλος αυτός ο πληθυσμός μπορεί σήμερα να ξεπερνάει το 5% των κατοίκων της Πάρου, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τους τουρίστες.
Πάγιο αίτημα των Καθολικών κατοίκων του νησιού είναι η μόνιμη εγκατάσταση ιερέα, όμως δυστυχώς γι’ αυτούς, παρά τις παρακλήσεις τους, το αίτημά τους ποτέ δεν εισακούστηκε.
Μιλώντας με ορισμένες οικογένειες καθολικών, μας επιβεβαίωσαν αυτό το πρόβλημα και μας ανέφεραν ότι τα παιδιά τους τα στέλνουν στην Ορθόδοξη εκκλησία για κατήχηση μιας και στην Καθολική ενορία η κατήχηση γίνεται σπάνια και ώρες που οι γονείς ή τα παιδιά τους αδυνατούν να παραβρεθούν.
Μόνο στη Νάουσα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 20 παιδιά και άλλα τόσα στην νότια Πάρο. Παρόλα αυτά την προ-περασμένη Κυριακή, η μετάδοση του μυστηρίου του Χρίσματος δόθηκε σε δύο μόλις παιδιά της ενορίας.
Μάλιστα μας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντάς μας ότι αν δεν ενσκήψει η Αρχιεπισκοπή στο πρόβλημά αυτό, στέλνοντας στην Πάρο μόνιμο ιερέα, τότε πολύ σύντομα οι καθολικοί στην Πάρο θα εξαλειφθούν.

Οι αρμόδιοι απαντούν:

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ
ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ- ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

 

Αρ. Πρωτ. 210/2016
Αρ. Φακ.   300/360

                                                                Τήνος 28/06/2016

 

Κύριε Διευθυντά,

Στην έγκριτη εφημερίδα σας ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ στις 25 Ιουνίου 2016 – Φύλλο 381 – σελίδα 11 κάποιος ανώνυμος δημοσιογράφος και με τίτλο «ζητούν μόνιμο ιερέα», αναφέρεται σε ένα θέμα το οποίο μας αφορά, γι’ αυτό σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε στο προσεχές φύλλο σας και τη δική μας γνώμη.

Όπως γνωρίζω το άρθρο αυτό αναδημοσιεύτηκε και στις ηλεκτρονικές εφημερίδες «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΑΡΟΥ» και «CYCLADES24», προς τις οποίες κοινοποιούμε την παρούσα απάντησή μας με την παράκληση να τη δημοσιεύσουν, όπως προβλέπει η δημοσιογραφική δεοντολογία.

Επιθυμούμε να δώσουμε ορισμένες υπεύθυνες απαντήσεις, στα όσα μας καταμαρτυρεί ο ανώνυμος δημοσιογράφος, για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις στο αναγνωστικό σας κοινό.

Η ποιμαντική μας φροντίδα για την Καθολική Εκκλησία της Πάρου είναι αμείωτη με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από το έτος 1993. Αυτό το αποδεικνύουν τα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε στην Αρχιεπισκοπή μας.

Αναφέρουμε ορισμένα:

1.- Τα τελευταία 50 χρόνια η Καθολική Ενορία Πάρου ποτέ δε στερήθηκε από την ποιμαντική φροντίδα ενός εφημερίου.

2.- Κατά τους χειμερινούς μήνες η Θεία Λειτουργία τελείται τουλάχιστον κάθε δεκαπέντε ημέρες (Κυριακή) στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παροικία.

3.- Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Κυριακή τόσο στην Παροικία όσο και στη Νάουσα και αν χρειαστεί παραμένει εκεί Δευτέρα και Τρίτη.

4.- Ο Εφημέριος επισκέπτεται την Πάρο και μέσα στην εβδομάδα, όταν πρέπει να προετοιμάσει την τέλεση ενός άλλου Μυστηρίου, εκτός της Θείας Ευχαριστίας, π.χ. Μυστήριο του Γάμου ντόπιων ή αλλοδαπών.

5.- Η κατήχηση των παιδιών γίνεται σε συνεννόηση με τους γονείς τους σε ώρα που από κοινού αποφασίζουν με τον εφημέριο.

6.- Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Καθολικοί μόνιμοι, εποχιακοί, ή περαστικοί, διότι το πρόγραμμα της Ενορίας  είναι αναρτημένο σε προσιτό σημείο έξω από το Ναό. Αναγγέλλεται  επίσης  κάθε εβδομάδα από την ιστοσελίδα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου: www.kantam.gr.

7.- Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τον αγαπητό μου Αδελφό στην Αρχιεροσύνη Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο, πιστεύω ότι ουδέποτε θα επέτρεπε να κατηχούν ιερείς του παιδιά που ανήκουν στην  Καθολική Εκκλησία, χωρίς τη δική μας συγκατάθεση.

8.- Ο αριθμός των εκκλησιαζομένων στους δύο μας Ναούς της Παροικίας και της Νάουσας είναι  σταθερός, γνωστός και συχνά μας ευχαριστεί για όσες υπηρεσίες και με πολλές θυσίες τους  προσφέρει  ο εκάστοτε εφημέριος που υπηρετεί επίσης την Ενορία μας στη Νάξο ή άλλου νησιού.

9.- Όταν ένας σημαντικός  αριθμός μεταναστών αδελφών μας Αλβανών ζήτησε μία καλύτερη ζωή και στο νησί της Πάρου, φροντίσαμε να έχουμε για ένα τρίμηνο την παρουσία τεσσάρων μοναχών της Μητέρας Τερέζας από την Αλβανία για να κατηχήσουν τους ενήλικες και τα παιδιά τους  στη γλώσσα τους και στη συνέχεια έλαβαν τα Μυστήρια.

10.- Τα τρία τελευταία χρόνια και κάθε χρόνο ζητήσαμε ιερέα από την  Αθήνα που ήλθε  στην  Πάρο  να τελέσει όλες τις Ιερές Ακολουθίες της μεγάλης Εβδομάδας.

11.- Το έτος 2011, την ημέρα του Πάσχα, έφυγα από την Τήνο και ήρθα στην Πάρο για να έχουν οι εκεί ενορίτες μας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

12.- Κάθε φορά που προσωπικά επισκέπτομαι σε ημέρα Κυριακή την Πάρο, δε συναντώ παραπάνω από 4060 άτομα παρόντα στο Ναό.

13.- Ο αριθμός αυτός για μας δεν είναι ευκαταφρόνητος γι’ αυτό και η παρουσία μας δε μειώθηκε αλλά αυξήθηκε. 

14.- Διάβασα και στο  δημοσίευμά σας και το εξής περίεργο:  «Πάγιο αίτημα των Καθολικών κατοίκων του νησιού είναι η μόνιμη εγκατάσταση ιερέα, όμως δυστυχώς γι’ αυτούς, παρά τις παρακλήσεις τους, το αίτημά τους ποτέ δεν εισακούστηκε.

15.- Αυτό το αίτημα μας έγινε γνωστό με ανώνυμο e-mail  στις 21 Ιουλίου 2015 και ανέφερε μεταξύ άλλων  τα εξής:

Σεβασμιότατε,

Με αυτήν την επιστολή, το σύνολο των πιστών της Καθολικής Κοινότητας Πάρου, θα ήθελε να εκφράσει την επιθυμία του για τη μόνιμη εγκατάσταση ιερέα στο νησί μας.

Η επιστολή αυτή ήταν ανώνυμη και  ως εξής: Η Καθολική κοινότητα Πάρου. (ούτε ο εφημέριος γνώριζε το αίτημα, ούτε το ενοριακό συμβούλιο).

Παρόλ'  αυτά απάντησα ως εξής:

Αγαπητοί μου,

μελετώ προσεκτικά το αίτημα σας. Όμως λυπάμαι που προς το παρόν δε μπορώ να το ικανοποιήσω για δύο σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος είναι η έλλειψη ιερέων και ο δεύτερος είναι οικονομικός. Θα μπορούσε η Πάρος να εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή ανθρώπινη ζωή σε ένα μόνιμο ιερέα; Με ποιο τρόπο;

Σας σκέπτομαι πολύ, όπως σκέπτομαι και τα άλλα επτά νησιά.

Με πολλή πατρική αγάπη από τη Σάμο

+Νικόλαος  

Υπήρξε και ανταπάντηση:

Σεβασμιότατε,

Σας ευχαριστούμε για την άμεση απάντησή σας. 

Το «πάγιο αυτό αίτημα»  δεν ικανοποιήθηκε μέχρι σήμερα, διότι ένα τέτοιο αίτημα, για όσους γνωρίζουν τις δυνατότητες της  Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, μπορεί να είναι επιθυμητό, αλλά δεν είναι εφικτό. Μόνο για το δημοσιογράφο σας που, κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να είναι Καθολικός Χριστιανός, είναι «πάγιο αίτημα» και ενδεχομένως για ένα ή δύο άλλα άτομα.

Σημειώνω ότι, δεν πρέπει να είναι Χριστιανός Καθολικός, διότι ο ίδιος γράφει: «Μιλώντας με ορισμένες οικογένειες Καθολικών, μας επιβεβαίωσαν αυτό το πρόβλημα και μας ανέφεραν ότι τα παιδιά τους τα στέλνουν στην  ορθόδοξη Εκκλησία για κατήχηση μιας και στην Καθολική ενορία η κατήχηση γίνεται σπάνια και σε ώρες ή μέρες που τα παιδιά τους αδυνατούν να παραβρεθούν……»

Ιδού γιατί δεν είναι εφικτό:

Οι ιερείς της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας είναι δέκα (10) και υπερβάλλουν εαυτούς για να εξυπηρετήσουν πνευματικά τις 30 ενορίες μας που βρίσκονται στη Νάξο, την Πάρο, τη Μύκονο, την Τήνο, την Άνδρο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο.

Οι ιερείς της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας εξυπηρετούν από 3-6 ενορίες σε δύο διαφορετικά νησιά από τα παραπάνω.

Ένας Ιερέας για τη Νάξο και την Πάρο, ένας ιερέας για τη Μύκονο και τη Σάμο, ένας Ιερέας για  τέσσερις ενορίες στην Τήνο και μία στην  Άνδρο και άλλοι 6 εφημέριοι στην Τήνο εξυπηρετούν τις υπόλοιπες 19 ενορίες που βρίσκονται στο νησί.

Από τους 7 εφημερίους που υπηρετούν στην Τήνο οι τρείς είναι  πάνω από ογδόντα ετών!

Αυτά τα γνωρίζουν καλά τα μέλη της Εκκλησίας μας όλων των νησιών και της Πάρου και επομένως δεν είναι δυνατόν να έχουν «πάγιο αίτημα για μόνιμο εφημέριο στην Πάρο». Αυτό το αίτημα είναι μία έντονη φαντασίωση του δημοσιογράφου σας που εκφράζεται εδώ και δύο περίπου χρόνια!

Δηλώνουμε στον ανώνυμο δημοσιογράφο σας, αλλά και στους 300  Καθολικούς Χριστιανούς της Πάρου, κατά τα γραφόμενά του, ότι: Αν όσα γράφει  αποδειχθούν αληθινά και με στοιχεία συγκεκριμένα τότε, κάθε φορά που δε θα μπορέσει ο νεαρός ζηλωτής και δραστήριος εφημέριος της Νάξου και Πάρου, π. Γεώργιος Παλαμάρης, να είναι  συνεπής στις υποχρεώσεις του προς την  Πάρο, θα έλθω εγώ προσωπικά να εξυπηρετήσω  τα μέλη της Εκκλησίας μας στην Πάρο. Δεν απαιτώ να συναντήσω στο Ναό 300 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώνυμου δημοσιογράφου. Μου αρκούν 100 για να επιστρέψω ενθουσιασμένος!

Κύριε Διευθυντά,

Δυστυχώς από δύο χρόνια ένα ή δύο άτομα,  που δεν ανήκουν στην Καθολική Εκκλησία,  προσπάθησαν  και προσπαθούν να μας  κουράσουν με παράλογες  απαιτήσεις  και με ανορθόδοξο τρόπο.

Ανέλαβαν, χωρίς τη δική μας έγκριση και συγκατάθεση, να μιλούν και να γράφουν στο όνομα της Καθολικής Εκκλησίας της Πάρου. Αυτό δεν τους επιτρέπεται. Είναι αντικανονικό και επικίνδυνο που αντί να διευκολύνει καταστάσεις, τις περιπλέκει. Αυτό με την παρούσα απάντησή μας, τους το απαγορεύουμε κατηγορηματικά.

Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Καθολική Ενορία Πάρου, όπως και των άλλων νησιών,  που ανήκουν στην Εκκλησιαστική μας Επαρχίας, εκπροσωπούνται μόνο από τον εκάστοτε εφημέριο και τον Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου. Κάθε άλλη εκπροσώπηση χρειάζεται τη δική μας έγκριση, την οποία  δεν έχουμε όμως  δώσει σε καμία και σε κανένα.

Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα που έχει η καθεμιά και ο καθένας να παρουσιάζει τις απόψεις του και τις σκέψεις του για θεσμούς και  άτομα. Αυτό όμως το δικαίωμα το χάνει όταν δεν τολμά να υπογράφει όσα γράφει. Ή κάνει μία  έρευνα για πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν σε δύο πλευρές, αλλά παρουσιάζει τη γνώμη μόνο ελαχίστων ατόμων της μίας πλευράς και αγνοεί την άποψη της άλλης.

Ζητάμε  λοιπόν από τον ανώνυμο δημοσιογράφο σας και «όσους  έκρουσαν, τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντάς μας ότι αν δεν ενσκήψει η Αρχιεπισκοπή τους στο πρόβλημα αυτό, στέλνοντας στην Πάρο μόνιμο ιερέα, τότε πολύ σύντομα οι καθολικοί στην Πάρο θα εξαλειφθούν», κατά τα γραφόμενά του, να μην  ανησυχούν διότι «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες»!

 

Με εκτίμηση

+Νικόλαος
Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
και παντός Αιγαίου

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 19 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη της Αγίας Ανθούσας

Κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου γεννήθηκε γύρω στο 750 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κοπρώνυμος με την πολιτική του ενδυνάμωσε κατά πολύ την αυτοκρατορία, ήρθε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου