Από τον ακτιβισμό στον πολιτικό ρεαλισμό (χωρίς να χάνουμε την ανθρωπιά μας…)

Από τον ακτιβισμό στον πολιτικό ρεαλισμό(χωρίς να χάνουμε την ανθρωπιά μας…)

 

Γράφει ο Δικηγόρος Δημήτρης Λεβαντής

(Ο Δημήτρης είναι δικηγόρος, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη“ της Καθολικής Εκκλησίας.)

 

Είναι δύσκολο, στην μεταπασχαλινή περίοδο που διανύουμε και με τον καταιγισμό εικόνων δύστυχων ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά μας, να μη θυμηθεί κανείς τα λόγια του Ιησού από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον “… γιατί πείνασα και μού δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ξένος ήμουν και με περιμαζέψατε… πραγματικά σάς λέω καθόσον τα κάνατε αυτά σε έναν από τους αδελφούς μου, αυτούς τους ασήμαντους, σ`εμένα τα κάνατε…”

Ακούω στ' αυτιά μου τον (ήπιο) αντίλογο: Και τι είμαστε εμείς (και γενικά οι νοτιοευρωπαίοι) για να περιθάλπουμε τους κατατρεγμένους Ασίας και Αφρικής); Χριστιανοί ίσως, αλλά όχι και οι βλάκες της ιστορίας… Αλλοι διέλυσαν τις χώρες τους και όχι εμείς.

Ακούω και το “λιγότερο ήπιο” αντίλογο: Δε μας παρατάς με τα “χριστιανικά” σου. Πάρτους σπίτι σου αν τους θες! Θα μας πνίξουν οι τζιχαντιστές και εμείς θα γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο;

Κατανοώ τις αντιδράσεις όλων και δεν έχω να προτείνω λύσεις που θα αποτρέψουν την “εισβολή” των ξένων στην πατρίδα μας.

Κάποιες σκέψεις μόνο…

Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών μας συμπαραστέκονται όσο μπορούν στους ανθρώπους που φτάνουν στις περιοχές τους και είναι πολύ αξιοπρεπείς στις αντιδράσεις τους.

Ας παραδειγματιστούν και οι πολιτικοί μας!

Γνωρίζω χρόνια και εκτιμώ τις ιδέες της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Φυσικά είναι προς τιμήν της ότι δεν άλλαξε απόψεις επειδή πήρε κυβερνητική θέση. Επιτέλους όποιος πολιτεύεται δεν πρέπει να μεταλλάσσεται! Προφανώς έχει ατυχήσει σε κάποιες δηλώσεις, αλλά ξέρει τα θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολύ καλύτερα από αρκετούς πολιτικούς και δημοσιολογούντες που φωνασκούν χωρίς να προτείνουν.

Είναι όμως καιρός να πιέσει για λύσεις που (από χρόνια) προτείνει πρόχειρους χώρους φιλοξενίας, που να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια – άμεση ιατρική βοήθεια – προτεραιότητα σε ασυνόδευτα παιδιά και ασθενείς – κινητοποίηση Δήμων και αξιόπιστων ΜΚΟ – πίεση για άμεσα κονδύλια από Ευρωπαική ΄Ενωση – συνεργασία με γειτονικές ευρωπαικές χώρες.

Ας αποδείξει ότι όσα έλεγε τόσα χρόνια μπορούν να εφαρμοστούν

Το ίδιο ισχύει και για τον καθηγητή Γιαννη Πανούση. Αν δεν μπορεί (ή δεν τού επιτρέπουν) να υλοποιήσει όσα πιστεύει, από θέση Υπουργού, ας επιστρέψει σε θεωρητικό ρόλο, όπως πριν

Οι περισσότεροι που φτάνουν αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα είναι εν δυνάμει πρόσφυγες: Συρία, Αφγανιστάν, αφρικανικές χώρες σε εμφυλιο.

Οι περισσότεροι “έχουν χαρτιά” ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.

Ας αποδείξει η παρούσα κυβέρνηση ότι μπορεί να τρέξει τις σχετικές διαδικασίες που ήδη εξήγγειλε.

Πάρα πολλοί είναι ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.

Τι θέλουν οι “υπερπατριώτες”μας, να τους εγκαταλείψουμε και αυτούς.

Ωραία να λυπάσαι εκ του μακρόθεν για τα κορίτσια που απάγονται και τους φοιτητές που δολοφονούνται λόγω χριστιανικών πεποιθήσεων, για τη χριστιανή μητέρα στο Πακιστάν που καταδικάσθηκε σε θάνατο για δήθεν “βλασφημία”, για την εκρίζωση χριστιανικών εστιών 2000 χρόνων….

Οταν ζητούν τη βοήθειά μας για να επιβιώσουν τι πρέπει να κάνουμε…

Δύσκολες οι λύσεις. Αλλά ας σκεφτόμαστε όλα τα δεδομένα πριν πούμε (μέσα μας) “δεν τους αφήνουμε να πνιγούνε καλύτερα, μήπως πάψουν να έρχονται άλλοι”. Ούτε αυτό είναι “λύση” και έχει αποδειχθεί. Η ΕΛΠΙΔΑ είναι ότι έχει απομείνει σε ανθρώπους που διώκονται.

Σίγουρα τα νεύρα όλων μας είναι σε ένταση, οι βορειοευρωπαίοι, κυρίως, εταίροι μας κάνουν ότι μπορούν γι' αυτό!

Η λέξη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχει προφανώς πολλαπλές ερμηνείες, μετά την υιοθέτηση Συνθηκών όπως του Σεγκέν και του Δουβλίνου.

Αλλά ας μην χάσουμε την ανθρωπιά μας και (γιατί όχι) τις χριστιανικές μας αξίες…

Πηγή άρθρου: http://new-deal.gr/

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 16 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Βασίλισσα του Ουρανού, 14 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΓ’ Κυριακή του Πάσχα, 14 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα και καλή Κυριακή! Σήμερα το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου