Ανακοινωθέν Φθινοπωρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Από τη Δευτέρα πρωί 8 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή βράδυ 12 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων Πατέρων η τακτική Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Οι εργασίες άρχισαν με την τέλεση πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ενοριακό και Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

Στην αρχή των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, έγινε η προβλεπόμενη εκλογή νέου Προέδρου, διότι έληξε η θητεία του σημερινού Προέδρου Σεβασμιότατου π. Σεβαστιανού Ροσσολάτου. Η Εκλογή έγινε από τους εν ενεργεία Ιεράρχες, οι οποίοι και εξέλεξαν ως νέο Πρόεδρο το Σεβασμιότατο Επίσκοπο Σύρου-Θήρας και Αποστολικό τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, Σεβασμιότατο πατέρα Πέτρο Στεφάνου.

Ο νέος Πρόεδρος της Ιεραρχίας θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 10η Δεκεμβρίου του έτους 2021.

Το κύριο θέμα που μελέτησε η Ιερά Σύνοδος ήταν: «Προς μια Εκκλησία Συνοδική: κοινωνία-συμμετοχή-αποστολή».

Η Ιερά Σύνοδος:

1.- Άρχισε τη μελέτη του θέματος με τη βοήθεια ειδικής εισηγήσεως εκ μέρους του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, η οποία και βοήθησε την Ιεραρχία να χαράξει τις γενικές γραμμές πάνω στις οποίες θα βασίσει την όλη διαβούλευση της Εκκλησίας για την προετοιμασία της Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το έτος 2023.

Η Ιερά Σύνοδος διέθεσε αρκετό χρόνο για τη μελέτη αυτού του θέματος διότι θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός της προσεχούς Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη.

2.- Ασχολήθηκε επίσης με το προσεχές αποστολικό ταξίδι του Αγίου Πατέρα, του Πάπα Φραγκίσκου, στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό προσκάλεσε τη διοργανωτική επιτροπή για την προετοιμασία της υποδοχής του στη Χώρα μας. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η υπεύθυνη των διεθνών αποστολικών ταξιδίων του Αγίου Πατέρα, κυρία Rachella Rosiello.

3.-Δέχτηκε και συνεργάστηκε:

α.- Με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΜΕ (Ένωσης Καθολικών Μοναχών Ελλάδος) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της π. Λουκά Romani.

Η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τους παρόντες και παρούσες εκπροσώπους μοναχούς και μοναχές των διαφόρων μοναχικών ταγμάτων για τη σημερινή κατάσταση των μοναχικών κοινοτήτων τους στην Ελλάδα. Άκουσε τους προβληματισμούς τους για το νέο τρόπο βίωσης του ιδιαίτερου χαρίσματός τους και το νέο τρόπο διατήρησης των αποστολικών έργων τους ώστε να συνεχιστεί και μέσα από τα έργα τους η ευαγγελική μαρτυρία της μοναχής ζωής.

β.- Με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΚΕΚΕ (Συνδέσμου Καθολικού Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος) με επικεφαλής τον Πρόεδρο του θεσμού, σεβαστό π. Ιωάννη Βαρθαλίτη του Ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής των Καθολικών Αθηνών.

Με τους παρόντες εκπροσώπους η Ιερά Σύνοδος είχε την ευκαιρία να εξετάσει από κοινού τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η προβλεπόμενη διαβούλευση με τους θεσμούς κάθε τοπικής Εκκλησίας και ιδιαίτερα των ενοριών, οι οποίοι καλούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους πάνω στο θέμα της προσεχούς Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη του 2023.

Προκειμένου να γίνει ενημέρωση των εφημερίων για τον τρόπο διαβούλευσης των ενοριακών κοινοτήτων και των ενοριακών θεσμών, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 10 – 12 Μαΐου 2022 συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων και να εξετάσουν την μέχρι τότε προετοιμασία της Συνόδου.

Την προετοιμασία της συνάντησης Ιεραρχίας-Εφημερίων θα αναλάβει ο ΣΚΕΚΕ και ο τόπος θα αποφασιστεί το συντομότερο δυνατό. Σε όποια τοπική Εκκλησία πραγματοποιηθεί αυτή η Συνάντηση ο τοπικός Κλήρος θα αναλάβει και τα πρακτικά μέρη της συνάντησης.

Ζητήθηκε από το ΔΣ του ΣΚΕΚΕ να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να βοηθήσει τους εφημερίους να συνειδητοποιήσουν ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα αυτής της Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη, ώστε να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συμμετάσχουν όλες οι ενοριακές κοινότητες στην προετοιμασία της Συνόδου του 2023 που τόσο πολύ επιθυμεί και ζητά ο Άγιος Πατέρας ώστε να ακουστεί η φωνή όλης της Εκκλησίας.

γ.- Με τριμελή αντιπροσωπεία της Κάριτας Ελλάς της οποίας ηγείτο ο Αντιπρόεδρος του θεσμού κ. Νικόλαος Ρούσσος.

Δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθεί η Σύνοδος για την δραστηριότητα της Κάριτας Ελλάς, κατά τον τελευταίο καιρό, αλλά και για τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην άσκηση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής αποστολής της και ιδιαίτερα για τις πρόσφατες καταστάσεις και τα προβλήματα που δημιούργησαν η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές.

Από την ενημέρωση της Κάριτας Ελλάς, διαπιστώθηκε και πάλι το σημαντικό έργο που επιτελεί χάρη στη συνεργασία και τη βοήθεια που εξασφαλίζουν άλλες εθνικές Κάριτας αλλά και η Διεθνής.

Η ύπαρξη εθελοντών και ενός μεγάλου αριθμού έμμισθου προσωπικού εξασφαλίζει τη μεγάλη δραστηριότητα του θεσμού σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους παθόντες από τις συχνές φυσικές καταστροφές αλλά αναζητά και τρόπους να συνδράμει φτωχές οικογένειες και πάσχοντα πρόσωπα.

Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από την Κάριτας Ελλάς να συνεχίσει να αναζητά ακόμη περισσότερους εθελοντές, ώστε το έργο της να είναι η έκφραση της ευαγγελικής αγάπης της Εκκλησίας προς κάθε πάσχοντα συνάνθρωπο.

δ.- Με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων έδωσε τη δυνατότητα στην Ιεραρχία να του παρουσιάσει τους προβληματισμούς της από την εφαρμογή του Νόμου 4301/2014 που αφορά τα νομικά εκκλησιαστικά και θρησκευτικά πρόσωπα.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν από πλευράς Υπουργείου ο κύριος Πιτταδάκης και οι κυρίες Αποστολοπούλου και Τριπόδη όπως επίσης και μέλη του Νομικού Συμβουλίου της Ιεραρχίας.

Τόσο ο κ. Γενικός όσο και τα τρία στελέχη του Υπουργείου άκουσαν με προσοχή τα όσα τους αναφέρθηκαν από την Ιερά Σύνοδο και υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε το συντομότερο να αναζητηθεί η καλύτερη εφικτή λύση για όλα τα προβλήματα που τέθηκαν.

Η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Υπουργείου με την Ιεραρχία έγινε στους χώρους της ενορίας του Αγίου Φραγκίσκου.

ε.- Με τον Αποστολικό Νούντσιο, Σεβασμιότατο π. Savio Hon Tai Fai. Ο Σεβασμιότατος Νούντσιος ενημέρωσε τους Ιεράρχες για θέματα που αφορούν την κοινωνία μεταξύ της τοπικής Εκκλησίας και της Αγίας Έδρας και ιδιαίτερα για την προετοιμασία της προσεχούς επίσκεψης του Αγίου Πατέρα.

Η Ιεραρχία αφού ολοκλήρωσε τη μελέτη όλων των θεμάτων που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη των εργασιών της, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική της εαρινή Σύνοδο από την Παρασκευή πρωί 13 Μαΐου έως και την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 και να συνεχίσει τη μελέτη του θέματος της Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη το έτος 2023: «Προς μία Εκκλησία Συνοδική: κοινωνία-συμμετοχή-αποστολή».

Η εαρινή Σύνοδος του 2022 θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με τη συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων.

                                                                                   

                                                                                                                                                                                                               12 Νοεμβρίου 2021

                                                                                 ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη της Αγίας Ανθούσας

Κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου γεννήθηκε γύρω στο 750 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κοπρώνυμος με την πολιτική του ενδυνάμωσε κατά πολύ την αυτοκρατορία, ήρθε

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 17 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 15. Η εγκράτεια Αγαπητοί αδελφοί

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 17 Απριλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου