Όλος ο κόσμος με τον Πάπα Βενέδικτο

Τις τελευταίες ημέρες η Εκκλησία, σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι ενωμένη στην προσευχή. Οι τοπικοί επίσκοποι και οι εκκλησιαστικές κοινότητες ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος την Τετάρτη, στο τέλος της Γενικής Ακρόασης, ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο 16ο.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και συγκινητική: αμέτρητες ανακοινώσεις συμμετοχής και tweets από τις Ιερές Συνόδους, τους επικεφαλής των διαφόρων Εκκλησιών και των πολιτικών αρχών από διάφορα μέρη του κόσμου.

Η Εκκλησία στην Ιταλία

«Διαβεβαιώνουμε την προσευχή των Εκκλησιών μας, με τη βεβαιότητα, όπως μας υπενθύμισε ο ίδιος, ότι «όσο βαριές κι αν είναι οι δοκιμασίες, δύσκολα τα προβλήματα, βαριά τα βάσανα, δεν θα ξεφύγουμε ποτέ από τα χέρια του Θεού, εκείνα τα χέρια που μας έπλασαν, μας στηρίζουν και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ύπαρξης, γιατί τα καθοδηγεί μια άπειρη και πιστή αγάπη», είχε δηλώσει ήδη χθες το πρωί ο καρδινάλιος Matteo Zuppi, πρόεδρος Ιεράς Συνόδου της Ιταλίας.

Η επισκοπή της Ρώμης ενώθηκε αμέσως στην προσευχή γύρω από τον Βενέδικτο. «Οι ενοριακές κοινότητες, το πρεσβυτέριο, οι πιστοί άντρες και οι γυναίκες: όλα τα μέλη της επισκοπής και όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες καλής θελήσεως που παρεπιδημούν στη Ρώμη -αναφέρει η ιστοσελίδα της επισκοπής- ενθυμούμενοι με ευγνωμοσύνη την πορεία που διανύσαμε μαζί με τον επίτιμο επίσκοπο, τον συνοδεύουμε σε αυτές τις στιγμές ταλαιπωρίας και δοκιμασίας, προσευχόμενοι στον Κύριο «να τον παρηγορήσει και να τον στηρίξει σε αυτή τη μαρτυρία αγάπης για την Εκκλησία μέχρι τέλους»». Σε επιστολή του, ο καρδινάλιος Βικάριος της Επισκοπής της Ρώμης Angelo De Donatis καλεί «όλες τις κοινότητες της Ρώμης να ενωθούν στην προσευχή για τον Βενέδικτο 16ο, του οποίου οι συνθήκες υγείας έχουν επιδεινωθεί λόγω της ηλικίας» και ανακοίνωσε ότι κατά την τέλεση των Λειτουργιών τις επικείμενες ημέρες «θα συνοδεύουμε τον αγαπητό μας επίτιμο επίσκοπο στη στιγμή του πόνου και της δοκιμασίας του, επικαλούμενοι τον Κύριο «να τον παρηγορήσει και να τον στηρίξει σε αυτή τη μαρτυρία αγάπης για την Εκκλησία μέχρι τέλους»». Να σημειωθεί ότι σήμερα 30 Δεκεμβρίου, στις 5.30 μ.μ., θα τελεστεί στη βασιλική του Αγίου Ιωάννου στο Λατερανό από τον καρδινάλιο Βικάριο Angelo De Donatis η Θεία Λειτουργία για αυτό το σκοπό.

Η προσευχή του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Γερμανίας

Ο Monsignor Georg Bätzing, επίσκοπος Λιμβούργου και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Γερμανίας, εξέδωσε μια ειδική προσευχή αφιερωμένη στον επίτιμο Πάπα: «Ω Ιησού, Σωτήρα και Λυτρωτή μας, βοήθησέ τον στην ασθένεια και την αδυναμία του. Χορήγησέ του να νιώσει παρηγορητική εγγύτητα. Στήριξέ τον, δώσε του δύναμη και στις σκοτεινές ώρες αποκάλυψε σ’ αυτόν το φως Σου που δίνει ελπίδα. Κάνε τον να νιώσει την εγγύτητα των ανθρώπων που τώρα ικετεύουν για αυτόν με την προσευχή τους».

Ιερά Σύνοδος των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής

«Παντοδύναμε και Αιώνιε Θεέ, εσύ είσαι η αιώνια σωτηρία εκείνων πιστεύουν σε εσένα. Εισάκουσε τις προσευχές μας για τον ασθενή δούλο σου Βενέδικτο, για τον οποίο παρακαλούμε τη βοήθεια του ελέους σου», είναι η επίκληση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των επισκόπων των ΗΠΑ μαζί με την πρόσκληση του Πάπα Φραγκίσκου για προσευχή.

Δελτία τύπου και σχετικές προσευχές υπάρχουν στις ιστοσελίδες πολλών Ιερών Συνόδων της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Χιλής, του Περού, της Κόστα Ρίκα και της Κολομβίας, όπου οι πιστοί καλούνται να προσευχηθούν για τον Βενέδικτο 16ο και εκφράζουν αισθήματα ευγνωμοσύνης για την τεράστια και γενναιόδωρη υπηρεσία του επίτιμου Πάπα στην Παγκόσμια Εκκλησία. Με βάση την προτροπή των Συμβουλίου των Επισκόπων της Λατινικής Αμερικής, CELAM, οι εκκλησιαστικές κοινότητες ενώνονται στην προσευχή, παρακαλώντας τον Κύριο «να τον παρηγορήσει και να τον στηρίξει σε αυτή τη μαρτυρία αγάπης για την Εκκλησία, μέχρι τέλους», σύμφωνα με τα λόγια που είπε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στήριξη και προσευχή μέσω tweet

Πολυάριθμα tweets δημοσιεύτηκαν ως απάντηση στην έκκληση του Φραγκίσκου: «Κύριε, οι Καθολικοί της Γαλλίας, σε κοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο και με ολόκληρη την Εκκλησία, εμπιστεύονται σε Σένα το δούλο σου Βενέδικτο 16ο και όσους τον φροντίζουν», γράφει ο monsignor Eric de Moulins-Beaufort, αρχιεπίσκοπος Ρεμς και πρόεδρος της Ιερά Συνόδου της Γαλλίας. Ενώ ο Αρχιεπίσκοπος του Σικάγο καρδινάλιος Blase J. Cupich, γράφει: «Διαβάσαμε με μεγάλη ανησυχία τα νέα για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Πάπα Βενέδικτου 16ου. Ενώνουμε τις προσευχές μας με εκείνες του Πάπα Φραγκίσκου και των ανά τον κόσμο Καθολικών για να ζητήσουμε η χάρη του Κυρίου να βοηθήσει και να στηρίξει τον Πάπα Βενέδικτο όπως εκείνος με τη σιωπηλή του μαρτυρία στήριξε την Εκκλησία του».

«Ενωνόμαστε με τον Πάπα Φραγκίσκο στην προσευχή για τον Επίτιμο Πάπα Βενέδικτο και ζητάμε από τον Κύριο να τον στηρίξει και να τον παρηγορήσει αυτή τη στιγμή», έγραψε στο Twitter ο Αρχιεπίσκοπος του Γουέστμινστερ καρδινάλιος Vincent Nichols. «Ο Πάπας Φραγκίσκος μας κάλεσε σήμερα να προσευχηθούμε ιδιαίτερα για τον Ομότιμο Πάπα Βενέδικτο. Ας συμμετάσχουμε όλοι σε αυτήν την προσευχή! Ο Επίτιμος Πάπας Βενέδικτος ήταν πολύ δεμένος με τη χώρα μας και την εκκλησία μας από παιδί», είναι το tweet του Αρχιεπισκόπου Βιέννης Καρδιναλίου Christoph Schoenborn.

«Ανησυχώντας για τα νέα σχετικά με την υγεία του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου, συμμετέχω στις προσευχές ώστε να περάσει τη δοκιμασία και σύντομα να αναρρώσει», έγραψε στο Twitter ο Αρχιραβίνος της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης Riccardo Di Segni. «Με μεγάλη πίστη στην καλοσύνη του Θεού, ενώνομαι στην προσευχή με τον Πάπα Φραγκίσκο για τον Επίτιμο Πάπα Βενέδικτο 16ο», γράφει ο Αρχιεπίσκοπος Μητροπολίτης της Νέας Υόρκης Καρδινάλιος Timothy Michael Dolan, ο οποίος συνεχίζει: «Ζητάμε από τους Καθολικούς πιστούς της Αρχιεπισκοπής της Νέας Υόρκης και από όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να κάνουν το ίδιο».

Ανατολικές Εκκλησίες

Ο Καρδινάλιος Leonardo Sandri, επίτιμος πρόεδρος της Ποντιφικής Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες, εκπροσωπώντας αυτές τις Εκκλησίες  γράφει σε tweet του: «Ας δεχθούμε την πρόσκληση του Πάπα Φραγκίσκου και ας είμαστε εγκάρδιοι προσκυνητές στο σπήλαιο της Λούρδης στους Κήπους του Βατικανού: για χρόνια, το μέρος εκείνο δεχόταν τα βήματα και την παράκληση του Πάπα Βενέδικτου 16ου. Τώρα η Παναγία ας αγρυπνεί στο μονοπάτι που διασχίζει αυτές τις ώρες. Η Ανατολή είναι κοντά του!».

Καθολική Αρμενική Εκκλησία

«Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του Πάπα Φραγκίσκου – αναφέρει σε δήλωση της η Καθολική Αρμενική Εκκλησία- ο Πατριάρχης Κιλικίας των Αρμενίων Καθολικών, ο Μακαριώτατος Ραφαήλ Bedros 21ος, κάλεσε όλες τις Αρμενικές Καθολικές εκκλησίες και τις ενορίες να συμμετάσχουν στην προσευχή ζητώντας από τον Ελεήμονα Θεό να στηρίξει τον Επίτιμο Πάπα Βενέδικτο 16ο στα βάσανά του και στην υποδειγματική του μαρτυρία αγάπης για την Εκκλησία».

Η Εκκλησία της Ουκρανίας 

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Ελληνόρρυθμης Εκκλησίας της Ουκρανίας Sviatoslav Shevchuk, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από «τους Επισκόπους της Συνόδου και όλους τους πιστούς της Ελληνόρρυθμης Ουκρανικής Εκκλησίας να συμμετάσχουν στις προσευχές για τον Ομότιμο Πάπα Βενέδικτο 16ο, όπως προτρέπει ο Πάπας Φραγκίσκος στο τέλος της Γενικής Ακρόασης». Ο Μακαριώτατος Sviatoslav θυμάται την προσωπική συνάντηση που είχε με τον επίτιμο Πάπα τον περασμένο Νοέμβριο στο μοναστήρι Mater Ecclesiae, κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη. Τότε, σημειώνει ο Shevchuk, «ο Επίτιμος Πάπας έδειχνε ότι ήταν «απίστευτα διαυγής, ενημερωμένος για την κατάσταση στην Ουκρανία και είχε υποσχεθεί την προσευχή του για τον ουκρανικό λαό».

«Ολόκληρη η Ελληνόρρυθμη Ουκρανική Εκκλησία -προσθέτει ο Μακαριώτατος- επιθυμεί να συγκεντρωθεί γύρω από αυτόν τον μεγάλο μάρτυρα του καιρού μας με την προσευχή, ευχαριστώντας τον για τη σιωπηλή μαρτυρία του ως Ομότιμος Πάπας προσπαθώντας ταυτόχρονα να κάνει πράξη το έργο του για την ενότητα της Εκκλησίας, που ήταν εξαιρετικό χαρακτηριστικό της ποντιφικής του θητείας».

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου