Ωκεάνια: Κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή!

ΩΚΕΑΝΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ!

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ SOANE PATIT ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

Είναι γνωστό ότι στο Σκωτία γίνεται η Σύνοδος (Co26) του ΟΗΕ για το Κλίμα. Οι παρατηρητές μιλούν για ατολμία των κρατών να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες.

Ένας από αυτούς είναι ο παρατηρητής της Διεθνούς Κάριτας στη Σύνοδο και Επίσκοπος Tonga και Niue στον Ειρηνικό. Ο ίδιος ζει προσωπικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αφού η περιοχή του είναι η δεύτερη μετά το Vanuatu (νησί, επίσης στον Ειρηνικό) που κινδυνεύει άμεσα με καταστροφές οφειλόμενες στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το World Risk Index.

Σε συνέντευξη του στο Avvenire o 60χρονος γηγενής τογκαλέζος Soane Patit Faini Mafi, Επίσκοπος από το 2008 και Καρδινάλιος από το 2015 (ο νεότερος εκείνη την περίοδο) ανέφερε πως «η γη που πολλές γενεές θεωρούσαν ως το σπίτι τους δεν είναι πλέον σίγουρη για να ζήσεις. Έντονες  βροχοπτώσεις, κυκλώνες, πλημμύρες, διαβρώσεις εδάφους είναι οι αιτίες. Τα Κράτη πρέπει να πάρουν στα σοβαρά το συναγερμό των επιστημόνων για την κατάσταση υγείας του Πλανήτη. Να φροντίσουν τη Γη» και συνέχισε «Ο Ειρηνικός περιμένει να λάβει τα χρήματα που απαιτούνται για να αναστραφεί η κατάσταση, αλλά στη Σύνοδο για το Κλίμα υπάρχει μικρή παρουσία από την περιοχή μας. Η Φωνή μας δεν ακούγεται». 

Σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Επισκοπή του (περιλαμβάνει όλο το Αρχιπέλαγος των 170 περίπου νησιών, 36 από οποία είναι κατοικήσιμα), είπε ότι «η Κάριτας και οι νέοι της Επισκοπής, προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που βασίζονται στην παρατήρηση της γης και τις εμπειρίες των κατοίκων. Λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης και προστασίας των πληθυσμών που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι. Δυστυχώς η επέλαση του Covid χειροτέρεψε την κατάσταση και μεγάλωσε το οικονομικό χάσμα μεταξύ τμημάτων του πληθυσμού. Διακόπηκαν προγράμματα μετανάστευσης και αυξήθηκε η βία απέναντι σε γυναίκες και παιδιά».

Ο Ιεράρχης έχει ξεκινήσει στην επισκοπή του εκπαιδευτικά προγράμματα για νέες γυναίκες και ενημερωτικά σεμινάρια για παιδιά που υφίστανται ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακοποίησης. 

Το Αρχιπέλαγος Τόγκα έχει 100.000 περίπου κατοίκους, στην πλειοψηφία τους Χριστιανοί Προτεστάντες. Οι Χριστιανοί Καθολικοί, διάσπαρτοι σε όλη την περιοχή, είναι περίπου 15.000, κατανέμονται σε 14 ενορίες και εξυπηρετούνται από 26 ιερείς, 15 μοναχούς και 47 μοναχές.

πηγή: Avvenire

φωτογραφία: Wikipedia 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου