ΦΥΛΛΑΔΙΟ 2ης ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Κύκλος Β’

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων (4, 32-35)

Το πλήθος εκείνων που πίστεψαν είχε καρδιά και ψυχή μία, και κανένας δεν έλεγε ότι κάτι από τα υπάρχοντά του είναι δικό του, αλλά ήταν σ’ αυτούς όλα κοινά. Και με μεγάλη δύναμη έδιναν οι Απόστολοι τη μαρτυρία της Ανάστασης του Κυρίου Ιησού, και χάρη μεγάλη ήταν επάνω σ’ όλους των. Πράγματι, ούτε κανένας φτωχός υπήρχε μεταξύ τους, επειδή όσοι ήταν κάτοχοι χωραφιών ή σπιτιών, πουλώντας τα, έφερναν τις τιμές αυτών που πουλούσαν και τις έθεταν στα πόδια των Αποστόλων, και διανέμονταν στον καθένα ανάλογα με την ανάγκη που είχε.
Λόγος του Κυρίου 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (118)

Δοξάστε τον Κύριο, διότι είναι πανάγαθος,
και αιώνιο το έλεός του. 

Τώρα ας πει ο Ισραήλ ότι είναι πανάγαθος,*
επειδή αιώνιο το έλεός του.
Τώρα ας το πουν όσοι φοβούνται τον Κύριο,*
επειδή αιώνιο το έλεός του.

Η δεξιά του Κυρίου έδειξε δύναμη!+
Η δεξιά του Κυρίου εξυψώθηκε.*
Δεν θα πεθάνω, στη ζωή θα παραμείνω*
και θα εξιστορώ τα έργα του Κυρίου.

Ο λίθος, που απορρίφτηκε από τους οικοδόμους,*
αυτός έγινε ακρογωνιαίος.
Αυτό έγινε από τον Κύριο*
και είναι θαυμαστό στα μάτια μας.

Αυτή είναι η ημέρα που έκαμε ο Κύριος,*
ας ευφρανθούμε και ας αγαλλιάσουμε.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Ιωάννη (5, 1-6)

Αγαπητοί, όποιος πιστεύει ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, αυτός έχει γεννηθεί απ’ το Θεό. Και όποιος αγαπά το Θεό, που είναι Πατέρας, αγαπά κι αυτόν που είναι παιδί του. Απ’ αυτό γνωρίζουμε ότι αγαπούμε τα παιδιά του Θεού: όταν αγαπούμε το Θεό και τηρούμε τις εντολές του. Διότι αυτή είναι η αγάπη του Θεού: να τηρούμε τις εντολές του. Κι οι εντολές του δεν είναι βαριές. Διότι καθένας που γεννήθηκε απ’ το Θεό νικά τον κόσμο. Κι αυτή είναι η νίκη που νίκησε τον κόσμο: η πίστη μας.

Και ποιος είναι ο νικητής του κόσμου, παρά εκείνος που πιστεύει ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού; Αυτός είναι εκείνος που ήλθε μέσω του νερού και του αίματος, ο Ιησούς Χριστός. Όχι μόνο μέσα απ’ το νερό αλλά μέσα απ’ το νερό και το αίμα. Και το Πνεύμα είναι εκείνο που δίνει μαρτυρία, διότι το Πνεύμα είναι η αλήθεια.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.20,29)

Αλληλούια. Επειδή με είδες, πίστεψες, λέει ο Κύριος.
Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
XΑνάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (20,19-31)

Όταν βράδιασε εκείνη την ημέρα, δηλαδή την πρώτη μετά το Σάββατο, κι ενώ ήταν κλειστές οι πόρτες του σπιτιού όπου βρίσκονταν οι μαθητές, επειδή φοβούνταν τους Ιουδαίους, ήλθε ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και τους λέει: «Ειρήνη μαζί σας!». Κι όταν το είπε αυτό, τους έδειξε τα χέρια και την πλευρά του. Χάρηκαν, λοιπόν, οι μαθητές που είδαν τον Κύριο. Τους είπε, λοιπόν, πάλι ο Ιησούς: «Ειρήνη μαζί σας! Όπως έστειλε εμένα ο Πατέρας, έτσι κι εγώ στέλνω εσάς». Κι όταν το είπε αυτό, φύσηξε επάνω τους και τους είπε: «Λάβετε Άγιο Πνεύμα. Αν σε κάποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, τους έχουν συγχωρεθεί. Αν σε κάποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι».
Αλλά ο Θωμάς που λεγόταν Δίδυμος, ένας απ’ τους Δώδεκα, δεν ήταν μαζί τους όταν ήλθε ο Ιησούς. Του έλεγαν, λοιπόν, οι μαθητές: «Είδαμε τον Κύριο!». Κι εκείνος τους είπε: «Αν δε δω στα χέρια του το σημάδι των καρφιών και δε βάλω το δάχτυλό μου στο σημάδι των καρφιών και δε βάλω το χέρι μου στην πλευρά του, δε θα πιστέψω». Και μετά από οκτώ ημέρες, πάλι οι μαθητές του ήταν μέσα, και ο Θωμάς βρισκόταν μαζί τους. Κι ενώ οι πόρτες ήταν κλειστές, έρχεται πάλι ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και είπε: «Ειρήνη μαζί σας!». Μετά λέει στο Θωμά: «Φέρε το δάχτυλό σου εδώ και κοίταξε τα χέρια μου και φέρε το χέρι σου και βάλε το στην πλευρά μου. Και να μην είσαι άπιστος, αλλά πιστός!». Απάντησε ο Θωμάς και του είπε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!». Του λέει ο Ιησούς: «Επειδή με είδες, πίστεψες. Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν».

Βέβαια, ο Ιησούς έκαμε και άλλα πολλά σημεία ενώπιον των μαθητών του, που δεν έχουν γραφεί μέσα σ ‘αυτό το βιβλίο. Αλλά αυτά γράφηκαν, για να πιστέψετε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, και πιστεύοντας να έχετε ζωή στο όνομά του.
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο αναστημένος Ιησούς είναι παρών ανάμεσά μας. Εκείνος μεσιτεύει για μας προς τον Πατέρα του. Με πίστη κι εμείς ας ψάλλουμε, όπως ο Θωμάς: Κύριέ μου* και Θεέ μου!

Εμείς είμαστε η Εκκλησία σου, η οποία πιστεύει σε σένα. Βοήθησέ μας να σε διακηρύττουμε ως Κύριό μας, με το λόγο και τη ζωή μας.

Όπως η πρώτη Χριστιανική κοινότητα, μοιραζόμαστε το λόγο των Αποστόλων, την Ευχαριστία και την προσευχή. Βοήθησέ μας ώστε να μοιραζόμαστε μεταξύ μας την αδελφοσύνη και κάθε υλικό αγαθό με το οποίο μας πλούτισε η καλοσύνη σου.

Πολλά μικρά παιδιά θα έλθουν σ’ αυτή την πασχαλινή περίοδο σε συνάντηση μαζί σου Κύριε, με τα Μυστήρια της πίστεώς μας. Χάρισέ τους τη δύναμη και τη χαρά του Πνεύματός σου.

Διάφοροι συνάνθρωποί μας βασανίζονται, Κύριε, από αμφιβολίες γύρω από την πίστη τους. Εσύ χάρισέ τους τη σιγουριά της άδολης πίστεως, με το φως της αναστάσεώς σου.

Κύριε Ιησού, χωρίς να σε έχουμε δει με τα μάτια μας, όπως και οι προηγούμενες γενεές των Χριστιανών, πιστεύουμε σε σένα.
Βοήθησέ μας, ώστε μέσα σε ένα κόσμο που δεν πιστεύει, να παραμείνουμε πιστοί σε σένα μέχρι τέλος.
Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Δ΄ Εσδ 2, 36-37)

Συναισθανθείτε με χαρά το μεγαλείο σας και ευχαριστήσετε τον Θεό ο οποίος σας κάλεσε στην ουράνια Βασιλεία. Αλληλούια.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Κύριε, ο Θεός της αιώνιας ευσπλαχνίας, ο οποίος με την επέτειο της Πασχαλινής Πανήγυρης αναζωπυρώνεις την πίστη στο λαό σου, αύξησε σ’ εμάς τη χάρη να κατανοήσουμε τον ανεκτίμητο πλούτο του Βαπτίσματος που μας εξάγνισε, του Πνεύματος που μας αναγέννησε και του Αίματος που μας λύτρωσε.
Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα, ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου με καλοσύνη, Κύριε, τις προσφορές του λαού σου και οδήγησέ μας στην αιώνια μακαριότητα, εσύ που μας κάλεσες στην πίστη και μας αναγέννησες με το Βάπτισμα.
Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πβ. Ιω 20, 27)

Φέρε το δάκτυλό σου εδώ και κοίταξε τα σημάδια των καρφιών και μην είσαι άπιστος, αλλά πιστός. Αλληλούια.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παντοδύναμε Κύριε, η δύναμη του Πασχαλινού Μυστηρίου που λάβαμε, ας συνεχίσει να ενεργεί σωτήρια στη ζωή μας.
Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία έχει

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 3 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου