ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ 5ης ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Κύκλος Β΄

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ψλ 43 [42], 1-2)

Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα ανόσιο έθνος. Λύτρωσέ με από άδικο και δόλιο άνθρωπο, επειδή εσύ είσαι ο Θεός, το καταφύγιό μου.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Βοήθησέ μας, σε παρακαλούμε, Κύριε ο Θεός μας, να μιμηθούμε πρόθυμα τον Υιό σου, ο οποίος από αγάπη για τον κόσμο παρέδωσε τον εαυτό του στο θάνατο.
Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιερεμία (31, 31-34)

Ιδού, έρχονται ημέρες, λέει ο Κύριος, και θα κάνω στον οίκο του Ισραήλ και στον οίκο του Ιούδα μια νέα διαθήκη· όχι σύμφωνα με τη διαθήκη που έκανα στους πατέρες τους, κατά την ημέρα που τους έπιασα από το χέρι για να τους βγάλω από τη γη της Αιγύπτου, διαθήκη που την ακύρωσαν και εγώ τους εξουσίασα, λέει ο Κύριος.
Αλλά αυτή θα είναι η διαθήκη, που θα κάνω με τον οίκο του Ισραήλ ύστερα από τις ημέρες εκείνες, λέει ο Κύριος, ο Θεός: Θα βάλω το νόμο μου στα ενδόμυχά τους και θα τον γράψω στις καρδιές τους, και θα είμαι Θεός τους κι αυτοί θα είναι λαός μου. Και δε θα διδάσκει πια ο άνδρας τον πλησίον του και ο άνδρας τον αδελφό του, λέγοντας: «Γνώρισε τον Κύριο», επειδή όλοι αυτοί θα με γνωρίζουν, από μικρό μέχρι μεγάλο απ’ αυτούς, λέει ο Κύριος, επειδή θα συγχωρήσω την ανομία τους και την αμαρτία τους δε θα θυμούμαι πλέον.
Λόγος του Κυρίου

 ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (51)

Μια καθαρή καρδιά, Θεέ,
δημιούργησε σε μένα.

Ελέησέ με, Θεέ, σύμφωνα με την ευσπλαχνία σου +
και σβήσε τ ‘ανομήματά μου,*
σύμφωνα με το πλήθος του ελέους σου.
Πλύνε με εντελώς από την ανομία μου*
και από την αμαρτία μου καθάρισέ με.

          Μια καθαρή καρδιά, Θεέ, δημιούργησε μέσα μου*
και σταθερό πνεύμα ανανέωσε στα σπλάχνα μου.
Μη με απορρίψεις απ’ το πρόσωπό σου*
και μην αφαιρέσεις από μένα το πνεύμα σου το άγιο.

          Χάρισέ μου την αγαλλίαση, που δίνει η σωτηρία σου*,
και στήριξε μέσα μου ένα γενναίο πνεύμα.
Τότε στους άνομους θα διδάξω τους δρόμους σου,*
και οι ασεβείς σ ‘εσένα θα επιστρέψουν.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την επιστολή προς τους Εβραίους (5, 7-9)

Αδελφοί, ο Ιησούς, κατά τις ημέρες που έζησε με τη σάρκα του, ανέπεμψε δεήσεις και ικεσίες με δυνατή κραυγή και με δάκρυα προς εκείνον ο οποίος μπορούσε να τον σώσει από το θάνατο. Και εισακούστηκε εξαιτίας της ευσέβειάς του, και, αν και ήταν Υιός, έμαθε την υπακοή μέσα από τα παθήματά του.
Έτσι έφθασε στην τελειότητα κι έγινε αίτιος αιώνιας σωτηρίας για όσους τον υπακούνε.
Λόγος του Κυρίου

 ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ(Ιω.12, 26)
Αν κάποιος υπηρετεί εμένα, να με ακολουθεί, κι όπου είμαι εγώ εκεί θα είναι κι ο υπηρέτης μου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
XΑνάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (12, 20-33)

Τον καιρό εκείνο, ανάμεσα σε όσους ανέβηκαν στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν κατά την εορτή ήταν και μερικοί Έλληνες. Αυτοί, λοιπόν, πλησίασαν τον Φίλιππο, που καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, και τον παρακαλούσαν λέγοντας: «Κύριε, θέλουμε να δούμε τον Ιησού».
Ο Φίλιππος πήγε και το είπε στον Ανδρέα και μετά ο Ανδρέας μαζί με το Φίλιππο πήγαν και το είπαν στον Ιησού. Ο Ιησούς τότε τους αποκρίθηκε και τους είπε:
«Έφθασε η ώρα για να δοξαστεί ο Υιός του ανθρώπου. Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: αν ο σπόρος του σιταριού που θα πέσει στο χώμα δεν πεθάνει, αυτός μένει μόνος του. Αλλά, αν πεθάνει, τότε φέρνει πολύ καρπό. Όποιος αγαπά τη ζωή του, θα τη χάσει. Κι όποιος σ ‘αυτό τον κόσμο μισεί τη ζωή του, θα τη διαφυλάξει για την αιώνια ζωή. Αν κάποιος υπηρετεί εμένα, εμένα να ακολουθεί, κι όπου είμαι εγώ εκεί θα είναι κι ο υπηρέτης μου. Αν κάποιος με υπηρετεί, ο Πατέρας θα τον τιμήσει.
Τώρα η ψυχή μου είναι ταραγμένη. Και τι να πω; Πατέρα, σώσε με απ’ αύτη την ώρα; Αλλά γι’ αυτό ήλθα, για την ώρα αυτή. Πατέρα, δόξασε το όνομά σου».
Ήλθε τότε μια φωνή απ’ τον ουρανό: «Και το δόξασα και πάλι θα το δοξάσω!». Το πλήθος, που ήταν παρόν εκεί και το άκουσε, έλεγε ότι έγινε βροντή. Άλλοι, πάλι, έλεγαν: «Ένας άγγελος του μίλησε».
Αποκρίθηκε ο Ιησούς και είπε: «Αυτή η φωνή δεν έγινε για μένα αλλά για σας. Τώρα είναι η κρίση του κόσμου, τώρα ο άρχοντας αυτού του κόσμου θα πεταχτεί έξω. Κι εγώ, όταν θα υψωθώ από τη γη, όλους θα τους ελκύσω προς τον εαυτό μου».
Αυτό το έλεγε, θέλοντας να δείξει με ποιο θάνατο έμελλε να πεθάνει.
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, κι εμείς, όπως ο Χριστός κατά τις ημέρες του πάθους του, ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, ψάλλοντας:

Συγχώρησέ μας, Κύριε,* και λύτρωσέ μας!

Για την Αγία του Θεού Εκκλησία, που είναι ο λαός της νέας Διαθήκης, για να ανανεωθεί εσωτερικά από τις πασχαλινές εορτές για τις οποίες προετοιμαζόμαστε, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους τους χριστιανούς που υποφέρουν διωγμούς και διώξεις για την πίστη τους, ώστε το όραμα της αναστάσεως να τους ενθαρρύνει στον αγώνα τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το φως της αλήθειας, ώστε να τους δώσει ο Θεός την ευκαιρία να ακούσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου και να το δεχθούν με την καρδιά τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να δεχθούμε να πεθάνουμε μαζί με το Χριστό για να αναστηθούμε επίσης μαζί του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα, Εσύ που εισακούς τις ικεσίες των παιδιών σου, κάμε ώστε με πνεύμα υπακοής στο θέλημά σου να γίνουμε σύσσωμοι στον Ιησού Χριστό, τον Κύριό μας, που ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Εισάκουσέ μας, παντοδύναμε Θεέ, και με την ενέργεια αυτής της θυσίας, εξάγνισε τους δούλους σου που φώτισες με τα διδάγματα της χριστιανικής πίστεως. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ(Ιω. 12, 24-25)

Αλήθεια σας λέω: αν ο σπόρος του σιταριού δεν πέσει στη γη και δεν πεθάνει, μένει μόνος. Αν όμως πεθάνει, φέρνει άφθονο καρπό.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε παρακαλούμε, παντοδύναμε Θεέ, να μας συγκαταλέγεις πάντοτε μεταξύ των μελών εκείνου του οποίου του Σώματος και του Αίματος κοινωνούμε, του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΕΥΧΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ευλόγησε το λαό σου, Κύριε, ο οποίος αναμένει τα δώρα της ευσπλαχνίας σου, και χορήγησέ του να λάβει από τη γενναιοδωρία σου ό,τι επιθυμεί και ό,τι η καλοσύνη σου του προσφέρει.
Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου