Φυλλάδιο 17ης Κυριακής του έτους

Κύκλος Β’

 ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 68 [67], 6-7. 36)

Ο Θεός στην άγια κατοικία του. Ο Θεός που στεγάζει τους περίλυπους, αυτός θα δώσει ισχύ και δύναμη στο λαό του.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ, προστασία όσων ελπίζουν σ’ εσένα, χωρίς τον οποίο τίποτε δεν είναι ισχυρό, τίποτε άγιο, πολλαπλασίασε επάνω μας, σε παρακαλούμε, την ευσπλαχνία σου, για να μπορέσουμε, με την καθοδήγηση και τη βοήθειά σου, να χρησιμοποιούμε με τέτοιο τρόπο τα πρόσκαιρα αγαθά, ώστε από τώρα να αναζητούμε τα αιώνια. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το τέταρτο βιβλίο των Βασιλειών (4, 42-44)

        Εκείνες τις ημέρες, ήλθε ένας άνθρωπος από τη Βάαλ – Σαλισά, και έφερε στον άνθρωπο του Θεού ψωμί από τα πρωτογεννήματα, είκοσι κρίθινα ψωμιά, και νωπά στάχυα σιταριού, μέσα στο σάκο του. Και εκείνος είπε: «Δώσε στο λαό για να φάει». Και απάντησε ο υπηρέτης του: «Τι, να βάλω αυτό μπροστά σε εκατό ανθρώπους;».

Κι εκείνος είπε: «Δώσε στο λαό για να φάει, επειδή έτσι λέει ο Κύριος: “θα φάνε και θα μείνει υπόλοιπο”». Τότε, έβαλε μπροστά τους, και έφαγαν και άφησαν υπόλοιπο, σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου.

Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (145)

Ανοίγεις το χέρι σου, Κύριε,
και μας χορταίνεις.

Θα σε δοξάζουν, Κύριε, όλα σου τα έργα, *
και θα σε ευλογούν οι άγιοί σου.
Θα μιλούν για τη δόξα της βασιλείας σου, *
και θα λένε για τη δύναμή σου.

Τα μάτια όλων σ’ εσένα ελπίζουν, *
κι εσύ τους δίνεις τροφή στην κατάλληλη ευκαιρία.
Ανοίγεις το χέρι σου *
και κάθε ζώο το γεμίζεις απ’ την αγάπη σου.

Δίκαιος o Κύριος σε όλους τους δρόμους του *
και άγιος σε όλα τα έργα του.
Ο Κύριος είναι κοντά σ’ όσους τον επικαλούνται, *
σ’ όσους τον επικαλούνται αληθινά.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους (4, 1-6)

        Αδελφοί, σας παρακαλώ, εγώ που είμαι φυλακισμένος για τον Κύριο, να πορεύεστε αντάξια με το κάλεσμα στο οποίο έχετε κληθεί, με κάθε ταπεινοφροσύνη και πραότητα, με μακροθυμία, να ανέχεστε ο ένας τον άλλο με αγάπη, φροντίζοντας να διατηρείτε την πνευματική ενότητα με το σύνδεσμο της ειρήνης. Είστε ένα σώμα και ένα Πνεύμα, όπως είστε καλεσμένοι σε μια ελπίδα, που είναι το κάλεσμά σας.

Ένας Κύριος, μια πίστη, ένα βάπτισμα, ένας Θεός και Πατέρας όλων, που είναι επάνω απ’ όλους, που ενεργεί μέσα απ’ όλους και είναι παρών σε όλους.

Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Λκ.7, 16)

Αλληλούια. Μεγάλος προφήτης εμφανίστηκε ανάμεσά μας, και o Θεός επισκέφθηκε το λαό του. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
XΑνάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (6, 1-15)

        Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς αναχώρησε πέρα από τη θάλασσα της Γαλιλαίας, δηλαδή τη λίμνη της Τιβεριάδας. Αλλά τον ακολουθούσε πολύς κόσμος, διότι έβλεπαν τα θαύματα που έκανε στους ασθενείς. Ανέβηκε τότε ο Ιησούς στο βουνό και καθόταν εκεί μαζί με τους μαθητές του. Πλησίαζε το Πάσχα, η γιορτή των Ιουδαίων.

Όταν σήκωσε τα μάτια του ο Ιησούς και είδε ότι πολύς κόσμος έρχεται σ’ αυτόν, λέει στο Φίλιππο: «Από πού θα αγοράσουμε ψωμιά για να φάνε αυτοί;». Αυτό το έλεγε για να τον δοκιμάσει, διότι ο ίδιος ήξερε τι επρόκειτο να κάμει.

Του αποκρίθηκε ο Φίλιππος: «Ψωμιά αξίας διακοσίων δηναρίων δεν επαρκούν για να πάρει ο καθένας από ένα μικρό κομμάτι».

Του λέει ο Ανδρέας, ένας απ’ τους μαθητές του, ο αδελφός του Σίμωνα Πέτρου: «Είναι εδώ ένα παιδί που έχει πέντε κρίθινα ψωμιά και δυο ψάρια. Αλλά τι είναι αυτά για τόσους πολλούς;».

Είπε ο Ιησούς: «Βάλτε τους ανθρώπους να καθίσουν για να φάνε». Υπήρχε πολύ χορτάρι σ’ εκείνο το μέρος. Κάθισαν τότε για να φάνε οι άνδρες που ήταν περίπου πέντε χιλιάδες.

Πήρε, λοιπόν, ο Ιησούς τα ψωμιά και αφού είπε την προσευχή της ευχαριστίας, μοίρασε στους καθισμένους, καθώς επίσης κι απ’ τα ψάρια όσο ήθελαν. Όταν χόρτασαν, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Συγκεντρώστε τα κομμάτια που περίσσεψαν, ώστε να μη χαθεί τίποτα». Τα συγκέντρωσαν τότε και γέμισαν δώδεκα κοφίνια κομμάτια απ’ τα πέντε κρίθινα ψωμιά, που περίσσεψαν σ’ αυτούς που είχαν φάει.

Τότε οι άνθρωποι, όταν είδαν το θαύμα αυτό που έκαμε ο Ιησούς, έλεγαν: «Αληθινά, αυτός είναι ο προφήτης που πρόκειται να έλθει στον κόσμο». Τότε ο Ιησούς, γνωρίζοντας ότι πρόκειται να έλθουν και να τον αρπάξουν για να τον κάμουν βασιλιά, αναχώρησε πάλι στο βουνό ολομόναχος.

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο Ιησούς πολλαπλασιάζοντας τους άρτους και τα ψάρια έδειξε τη μεγάλη του αγάπη για όσους πεινούν. Η αγάπη του αυτή μας επιτρέπει να τον ικετεύσουμε με θάρρος βέβαιοι ότι θα εισακουσθούμε. Ας ψάλλουμε: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία του Θεού Εκκλησία, ώστε να είναι μέσα στον κόσμο σημείο της αφθονίας των δώρων του Θεού και να μοιράζει πάντοτε πλούσια τον άρτο του Λόγου και της Ευχαριστίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους χριστιανούς που έχουν δημόσιες ευθύνες για την τύχη του κόσμου, ώστε να επιδοθούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην εξασφάλιση της τροφής στους πεινασμένους και της δικαιοσύνης στους αδικημένους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τις εθνικές και διεθνείς οργανώσεις, που έχουν σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της δυστυχίας, ώστε να βρίσκουν άξιους συνεργάτες στο έργο τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε πάντοτε να έχουμε ανοικτή την καρδιά μας στις ανάγκες των πιο φτωχών αδελφών μας και να μοιραζόμαστε με χαρά τα δώρα που ο Θεός μας στέλνει, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας, Εσύ που ρίχνεις τη βροχή για τους καλούς και τους κακούς και ανατέλλεις τον ήλιο για τους δικαίους και τους αδίκους, δώσε το καθημερινό ψωμί σε όλα τα αδέλφια μας που το στερούνται, ώστε όλη η ανθρωπότητα να σε υμνεί και να σε δοξάζει.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, σε παρακαλούμε, Κύριε, τα δώρα που η γενναιοδωρία σου μας επιτρέπει να σου προσφέρουμε, ώστε τα ιερά αυτά Μυστήρια, με την ενεργό δύναμη της χάρης σου, να μας εξαγιάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής αυτής και να μας οδηγήσουν στη χαρά την αιώνια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 103 [102], 2)

Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο και μη λησμονείς καμιά από τις ευεργεσίες του.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάβαμε, Κύριε, το θείο Μυστήριο, που διαιωνίζει την ανάμνηση των Αγίων Παθών του Υιού σου. Σε παρακαλούμε, η δωρεά αυτή της αγάπης του να προάγει τη σωτηρία μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου