Φυλλάδιο 16ης Κυριακής του Έτους

Κύκλος Β’

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 54 [53], 6-8)

Ιδού, ο Θεός με βοηθεί, και ο Κύριος είναι ο προστάτης της ψυχής μου. Με τη θέλησή μου θα σου προσφέρω θυσία, θα δοξολογήσω το όνομά σου, Κύριε, επειδή είναι καλό.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Ελέησε τους δούλους σου, Κύριε, και χορήγησε σ’ αυτούς πλούσια τα δώρα της χάρης σου, ώστε φλεγόμενοι από πίστη, ελπίδα και αγάπη να προσκαρτερούν άγρυπνοι στην τήρηση των εντολών σου.
Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιερεμία (23, 1-6)

          «Αλίμονο στους ποιμένες, που διασκορπίζουν και φθείρουν τα πρόβατα της βοσκής μου!», λέει ο Κύριος. Γι’ αυτό, έτσι λέει ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, ενάντια στους ποιμένες, που ποιμαίνουν το λαό μου: «Εσείς διασκορπίσατε τα πρόβατά μου και τα αποδιώξατε και δεν τα επισκεφθήκατε. Ιδού, εγώ θα επιστρέψω επάνω σας την κακία των έργων σας», λέει ο Κύριος.

«Κι εγώ θα συγκεντρώσω το υπόλοιπο των προβάτων μου από όλους τους τόπους όπου τα έδιωξα, και θα τα επαναφέρω πάλι στις βοσκές τους, και θα αυξηθούν και θα πληθύνουν. Και θα καταστήσω επάνω τους ποιμένες, και θα τα ποιμαίνουν. Και δε θα φοβηθούν πλέον ούτε θα τρομάξουν ούτε θα εκλείψουν», λέει ο Κύριος.

«Ιδού, έρχονται ημέρες», λέει ο Κύριος, «και θα ανεγείρω στο Δαβίδ ένα δίκαιο βλαστό, και θα βασιλεύσει ένας βασιλιάς, και θα είναι σοφός, και θα εκτελέσει κρίση και δικαιοσύνη επάνω στη γη. Και στις ημέρες εκείνες, ο Ιούδας θα σωθεί, και ο Ισραήλ θα κατοικήσει με ασφάλεια. Και τούτο θα είναι το όνομα, με το οποίο θα ονομαστεί: “Ο Κύριος, η δικαιοσύνη μας”».

Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (23)

Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου.
Τίποτα δε θα μου λείψει.

 

Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου. Τίποτα δε θα μου λείψει.*
Σε τόπο χλοερό έστησε τη σκηνή μου,
σε ήρεμα νερά με οδηγεί,*
αναζωογονεί την ψυχή μου.

Με καθοδηγεί στις οδούς της δικαιοσύνης,*
εξαιτίας του ονόματός του.
Αλλά, κι αν πορευθώ κάτω από τη σκιά του θανάτου,*
δε θα φοβηθώ κακό, γιατί εσύ είσαι μαζί μου.

Το ποιμαντικό ραβδί και το μπαστούνι σου,*
ασφάλεια μου χαρίζουν.

Ετοίμασες εμπρός μου τραπέζι*
κάτω απ’ τα μάτια των εχθρών μου που με θλίβουν.
Αρωμάτισες με λάδι την κεφαλή μου,*
ξεχειλίζει το ποτήρι μου.

Η καλοσύνη σου και το έλεός σου,*
θα με συνοδεύσουν όλες τις ημέρες της ζωής μου.
Και θα κατοικώ στον οίκο του Κυρίου *
για ημέρες ατελείωτες.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους (2, 13-18)

          Αδελφοί, ενωμένοι με τον Ιησού Χριστό, εσείς που κάποτε ήσαστε μακριά, τώρα ήλθατε κοντά, χάρη στο αίμα του Χριστού.

Αυτός, πράγματι, είναι η ειρήνη μας, αυτός είναι που ένωσε τους δύο σε ένα. Αυτός γκρέμισε το μεσότοιχο του χωρισμού, κατήργησε την έχθρα στην ίδια του τη σάρκα, κατήργησε το νόμο των εντολών και των διατάξεων, ώστε, στο πρόσωπό του, οι δύο να βρεθούν πλασμένοι σε ένα νέον άνθρωπο, φέροντας την ειρήνη, να συμφιλιώσει και τους δυο με το Θεό σε ένα σώμα, μέσω του σταυρού, καταστρέφοντας στο σώμα του την έχθρα.

Όταν ήλθε, έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα της ειρήνης, σε σας που ήσαστε μακριά, και την ειρήνη σ’ αυτούς που βρίσκονταν κοντά του. Μέσω του Χριστού μπορούμε να πλησιάσουμε κι οι δυο, με ένα Πνεύμα, στον Πατέρα.

Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.10, 27)

Αλληλούια. Τα δικά μου πρόβατα ακούνε τη φωνή μου, κι εγώ τα γνωρίζω και με ακολουθούν. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (6, 30-34)

          Τον καιρό εκείνο, συγκεντρώθηκαν οι απόστολοι κοντά στον Ιησού και του ανέφεραν όλα όσα έπραξαν και όσα δίδαξαν. Και τους λέει: «Ελάτε όλοι εσείς ιδιαιτέρως, σε μια ερημική τοποθεσία και αναπαυθείτε λίγο». Διότι ήταν πολλοί αυτοί που έρχονταν κι αυτοί που έφευγαν και ούτε να φάνε δεν ευκαιρούσαν. Και με το πλοιάριο αναχώρησαν για μια έρημη τοποθεσία, μόνοι τους.

Αλλά τους είδαν να φεύγουν και το έμαθαν πολλοί, και απ’ όλες τις πόλεις πεζοί έτρεξαν σ’ εκείνο το μέρος και τους πρόλαβαν. Βγαίνοντας από το πλοιάριο ο Ιησούς, είδε πολύ κόσμο και τους σπλαχνίστηκε, διότι ήταν σαν πρόβατα που δεν είχαν βοσκό, κι άρχισε να τους διδάσκει πολλά.

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας παρακαλέσουμε το Θεό Πατέρα, ώστε μέσω των ποιμένων που εκείνος όρισε στην Εκκλησία του, να γίνεται παρών μέσα στον κόσμο. Ας του απευθύνουμε τις ικεσίες μας ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για τους ποιμένες της Εκκλησίας, ώστε να βρίσκονται πάντοτε στην υπηρεσία του ποιμνίου, όπως ο αρχιποιμένας Χριστός, με τη ζωή και τη δράση τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους ιερείς και τους μοναχούς, ώστε να προσφέρουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους με απόλυτη διαθεσιμότητα για το ποίμνιο που η Εκκλησία τους έχει εμπιστευθεί, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους φτωχούς και τους πεινασμένους, ώστε να βρίσκουν στους χριστιανούς την έμπρακτη απόδειξη της αγάπης του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για την ενοριακή μας κοινότητα, ώστε να αγαπά και να σέβεται τους ποιμένες της και να τους βοηθά στο αποστολικό τους έργο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Βοήθησέ μας μας, Κύριε, να ζούμε πληρέστερα και με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης τη ζωή της Εκκλησίας, να είμαστε προσεκτικότεροι στο λόγο σου και με μεγαλύτερη υπακοή να ακολουθούμε τους ποιμένες μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Παντοδύναμε Θεέ, ο οποίος με τη μοναδική και τέλεια θυσία του Υιού σου οδήγησες στην ολοκλήρωσή τους όλες τις θυσίες του Παλαιού Νόμου, δέξου και αγίασε τη θυσία των πιστών σου, όπως ευλόγησες τα δώρα του Άβελ, ώστε, αυτό που προσφέρει ο καθένας στη μεγαλειότητά σου να αποβεί προς όφελος όλων. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 111 [110], 4-5)

Ενθυμήθηκε τα θαυμάσιά του ο ελεήμων και εύσπλαχνος Κύριος. Έδωσε τροφή σε όσους τον φοβούνται.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείνε κοντά στο λαό σου, Κύριε, και βοήθησε αυτούς που έθρεψες με τα ουράνια Μυστήρια να περάσουν από την παλαιά κατάσταση στη νέα ζωή. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου